Πρωτιά στην «εξαγωγή» φοιτητών

Πρωτιά στην «εξαγωγή» φοιτητών

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πυρετός» στους υποψηφίους εν’ όψει των πανελληνίων εξετάσεων για μια θέση στα ελληνικά πανεπιστήμια, «πυρετός» και στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια που σπεύδουν να ενημερώσουν τα Ελληνόπουλα για τα προγράμματά τους. O λόγος είναι προφανής. H Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος στην Ευρωπαϊκή Ενωση «εξαγωγέας» φοιτητών σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Από την άλλη, θεωρείται βέβαιο ότι με την καθιέρωση στις πανελλαδικές βαθμολογικού ορίου (στο 10) για την εισαγωγή στα ελληνικά AEI, πολλοί υποψήφιοι που δεν θα εισαχθούν αφού δεν θα ξεπεράσουν τη βάση, θα επιλέξουν τις σπουδές στο εξωτερικό. Γεγονός, που δίνει επιχειρήματα υπέρ της θεσμοθέτησης των μη κρατικών πανεπιστημίων της χώρας, ώστε να μειωθεί η φοιτητική μετανάστευση και η εκροή συναλλάγματος. Το θέμα ετέθη και χθες, στη διημερίδα που οργανώνει το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου -Ιδρυμα Θεμιστοκλή και Δημητρίου Τσάτσου, με τις απόψεις να διίστανται.

Ειδικότερα, ο αριθμός των Ελλήνων φοιτητών, που βρίσκονται στο εξωτερικό, προσεγγίζει τις 60.000, αριθμός που φέρνει την Ελλάδα στην τέταρτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη – πρώτη η Κίνα με πάνω από 100.000 φοιτητές. Ομως, η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη θέση με κριτήριο τους φοιτητές εξωτερικού ανά εκατομμύριο πληθυσμού, καθώς η αναλογία των Ελλήνων φοιτητών εξωτερικού σε σχέση με τον πληθυσμό της χώρας φθάνει τους 5.250 φοιτητές ανά εκατομμύριο. Αναλογία πολύ υψηλότερη σε σχέση με τη δεύτερη -τη Μαλαισία- όπου 1.780 νέοι της ανά εκατομμύριο πληθυσμού φοιτούν στο εξωτερικό.

Η «μερίδα του λέοντος» των Ελλήνων φοιτητών επιλέγει τα βρετανικά πανεπιστήμια, πολλά εκ των οποίων άλλωστε έχουν συνεργασίες με ελληνικά Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών. Με βάση τα στοιχεία του υπεύθυνου εκπαίδευσης του Βρετανικού Συμβουλίου κ. Κωστή Γεωργίου περισσότεροι από 23.000 Ελληνες φοιτούν σήμερα στη Βρετανία, εκ των οποίων οι 10.000 προπτυχιακοί και οι 13.000 μεταπτυχιακοί. H χώρα μας είναι δεύτερη μετά την Κίνα, η οποία έχει 35.000 φοιτητές σε βρετανικά πανεπιστήμια.

Εύλογο είναι το μεγάλο ενδιαφέρον των βρετανικών πανεπιστημίων να παρουσιάσουν τα προγράμματα σπουδών τους. Ετσι, στην Αθήνα το Σαββατοκύριακο θα οργανωθεί στο ξενοδοχείο Χίλτον έκθεση βρετανικών πανεπιστημίων, η οποία παρουσιάστηκε χθες στη Θεσσαλονίκη.

Ανάλογα, οξύνεται και ο ανταγωνισμός των άλλων ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, που προσβλέπουν στη μεγάλη ελληνική «αγορά» των φοιτητών του εξωτερικού. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα γαλλικά, τα γερμανικά, τα ολλανδικά πανεπιστήμια επιχειρούν άνοιγμα στους ξένους φοιτητές, οργανώνοντας προγράμματα -και κυρίως τα μεταπτυχιακά- στα αγγλικά. Στη Γερμανία και στη Γαλλία σπουδάζουν περίπου 7.500 Ελληνόπουλα. Μάλιστα, πρόσφατες ήταν οι εκθέσεις στην Αθήνα που παρουσίασαν τα γερμανικά και τα γαλλικά πανεπιστήμια. Αντίστοιχα, σύμφωνα με την ολλανδική πρεσβεία, το ενδιαφέρον αυξήθηκε την τελευταία διετία, όταν πολλά ολλανδικά πανεπιστήμια προσέφεραν τα προγράμματά τους στην αγγλική γλώσσα. Περίπου 900 Ελληνες φεύγουν κάθε χρόνο για να σπουδάσουν στη χώρα αυτή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή