Μάθημα σεμνότητας από τον Εμμ. Κριαρά

Μάθημα σεμνότητας από τον Εμμ. Κριαρά

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μάθημα σεμνότητας έδωσε ο ομότιμος καθηγητής Εμμανουήλ Κριαράς παραλαμβάνοντας χθες το βράδυ από τις πρυτανικές αρχές τον «Χρυσό Αριστοτέλη», ανώτατη τιμητική διάκριση του ΑΠΘ, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων ζωής και δημιουργίας. «Κάτω από ευνοϊκές για τη λεξικογραφική μου προσπάθεια συνθήκες πώς γίνεται η οφειλή μου στο πανεπιστήμιο να μην είναι αναμφισβήτητη και η ευγνωμοσύνη μου σ’ αυτό και τη διοίκησή του απεριόριστη», αναρώτηθηκε ο καθηγητής μεσαιωνικής φιλολογίας στο ΑΠΘ, διευθυντής του Μεσαιωνικού Αρχείου της Ακαδημίας Αθηνών, συντάκτης των 14 μέχρι σήμερα τόμων του μεσαιωνικού λεξικού.

Ο τιμώμενος, μιλώντας στην αίθουσα τελετών με θέμα «Οι οφειλες μου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και οι σχέσεις μου με το Ιδρυμα και τη φιλοσοφική» απέδωσε την απόφαση για την τιμητική διάκριση στην «αγαθή προαίρεση» των πρυτάνεων, των συναδέλφων του, αλλά και στην προχωρημένη του ηλικία. «Πρόκειται για τιμή που αμφιβάλλω αν δικαιούμαι», είπε. «Στη ζωή μου δεν έπραξα τίποτε άλλο από εκείνο που μου υπαγόρευσαν η συνείδηση και η ιδιοσυγκρασία μου (…) από τα μαθητικά μου χρόνια αγάπησα την εργασία και τη γλώσσα του λαού μας.

Τη γλώσσα αυτή μελέτησα αργότερα κατά δύναμιν και έπραξα αυτό που μου επέτρεψαν οι δυνατότητές μου ως ατόμου και ερευνητή». Ο καθηγητής έκανε μια αναδρομή στην πορεία του, υπογράμμισε την ιδιαίτερη συμπάθειά του προς το ΑΠΘ. Μίλησε για το μεράκι του να καταλάβει την έδρα της νεοελληνικής φιλολογίας από το 1944, την απόλυσή του με απόφαση της χούντας το 1968.Το λεξικό, για την τύχη του οποίου «ούτε το ΑΠΘ ούτε η σχολή αδιαφόρησαν», ενώ ακόμη και το 1997 μετά την απόφασή του να διακόψει τη σύνταξή του το ΑΠΘ ήταν εκείνο που «εξασφάλισε στέγη για το αρχείο, το λεξικό και τους συντάκτες του».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή