Γεγονός οι απαγωγές Πακιστανών

Γεγονός οι απαγωγές Πακιστανών

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι μαζικές απαγωγές Πακιστανών και τα όσα ασυνήθιστα περιγράφηκαν και καταγγέλθηκαν, για παράνομες ανακρίσεις και μετακινήσεις με δεμένα μάτια, λίγο μετά τις βομβιστικές επιθέσεις, το καλοκαίρι του 2005, στο Λονδίνο, συνέβησαν. Η πολύμηνη έρευνα, που διεξήγαγε η Εισαγγελία Πρωτοδικών, κατέληξε σε πολυσέλιδο πόρισμα, στο οποίο πιστοποιούνται οι απαγωγές, παραμένουν, όμως, άγνωστοι οι δράστες, ενώ η αόριστη αναφορά ότι έγιναν «από φορείς κρατικών υπηρεσιών» αφήνει πολλά περιθώρια ερμηνείας. Ηδη, ασκήθηκε ποινική δίωξη in rem, για αρπαγή κατά συναυτουργία και κατά συρροή, σε βαθμό κακουργήματος.

Ακλόνητα άλλοθι

«Δεν προκύπτει, πάντως, από την έρευνα σαφής εμπλοκή ελληνικών υπηρεσιών», σχολίαζαν νομικοί κύκλοι, καθώς, όπως καταγράφεται στο πόρισμα, από τους οκτώ «υπόπτους» πράκτορες της ΕΥΠ, οι έξι είχαν «ακλόνητο άλλοθι», ενώ οι άλλοι δύο επιτελικές θέσεις, που δεν επέτρεπαν τη φυσική τους παρουσία στις «επιχειρήσεις». Ο ρόλος τους, ωστόσο, θα διερευνηθεί σε βάθος από την ανάκριση.

Δύο εκδοχές ερευνώνται για το μυστήριο της απαγωγής 28 Πακιστανών. Το ενδεχόμενο να ήταν ενδοπακιστανική υπόθεση «εκκαθάρισης», με πιθανότερη, όμως, κατά δικαστικούς κύκλους, την περίπτωση να απήχθησαν τα θύματα «από φορείς κρατικών υπηρεσιών», δίχως να προκύπτουν στοιχεία, αλλά και χωρίς να αποκλείονται οι ξένες μυστικές υπηρεσίες. Η εμπλοκή του ονόματος του Αγγλου ακολούθου Λάνγκμαν δεν μπορεί να ελεγχθεί, καθώς απολαμβάνει των προνομίων της διπλωματικής ασυλίας.

Η υπόθεση των απαγωγών είχε λάβει πολιτικές διαστάσεις, με επίκεντρο τον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Γ. Βουλγαράκη, ο οποίος είχε κάνει λόγο για «προβοκάτσια ή φάρσα». H χθεσινή εξέλιξη όμως τον εκθέτει. Ο κ. Βουλγαράκης είχε υπεραμυνθεί, ενώπιον της Επιτροπής Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, της νομιμότητας των επιχειρησιακών δράσεων της ΕΛ.ΑΣ. και του τρόπου λειτουργίας των οργάνων της, παραθέτοντας στοιχεία, που απέμπλεκαν, την Ελληνική Αστυνομία, αλλά και τις μυστικές υπηρεσίες από την όλη διαδικασία. Το κρίσιμο διάστημα, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2005, ελέγχθηκαν συνολικά 5.432 αλλοδαποί, ενώ 2.172 προσήχθησαν για εξέταση στην Ασφάλεια. Μεταξύ των ελεγχθέντων ήταν 117 (τον Ιούλιο) και 166 (τον Αύγουστο) Πακιστανοί.

Τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας, κατ’ απόλυτη προτεραιότητα, ώστε «να μην απομείνει καμιά σκιά και καμιά αμφιβολία για την υπόθεση» είχε ζητήσει με επιστολή του ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αναστάσης Παπαληγούρας από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Δημ. Λινό, πέρυσι τον Δεκέμβριο. Του φακέλου επιλήφθηκε ο Αρειος Πάγος, προκειμένου να διερευνηθεί εάν υπήρξε ολιγωρία στην πορεία των δικαστικών ερευνών, αλλά και από πλευράς της Ασφάλειας, καθώς φερόταν η σχετική μηνυτήρια αναφορά των θυμάτων να «λίμναζε» περί τους πέντε μήνες από την ημέρα κατάθεσής της. Ο κ. Παπαληγούρας είχε επισημάνει ότι η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ακολούθησε στην υπόθεση αυτή «τη συνήθη διαδικασία με την οποία διεκπεραιώνει 210.000 μηνύσεις τον χρόνο». Το μυστήριο της απαγωγής ο υπουργός χαρακτήρισε «ασυνήθη υπόθεση».

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας κ. Δημ. Παπαγγελόπουλος ανέθεσε την περαιτέρω διερεύνηση των καταγγελιών στον εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Νικ. Δεγαΐτη, ο οποίος επόπτευε και την αστυνομική προανάκριση. Στη δικογραφία προσετέθη και η μήνυση που κατέθεσαν οι συνήγοροι των Πακιστανών, με την οποία εστρέφοντο κατά συγκεκριμένων πρακτόρων της ΕΥΠ, που φέρονταν να συμμετείχαν στην παράνομη επιχείρηση. Εξ αυτών οι έξι διαπιστώθηκε ότι είχαν δυνατό άλλοθι.

Δεκάδες καταθέσεις

Συνολικά ελήφθησαν από τον κ. Δεγαΐτη 48 μαρτυρικές καταθέσεις. Δύο Πακιστανοί κατέθεσαν ότι επιχειρήθηκε να τους εξαγοράσουν για να ανασκευάσουν και να «πάρουν πίσω» όσα κατήγγειλαν για τις συνθήκες απαγωγής και βασανισμού τους. Αλλοι υποστήριξαν ότι «πήγαν να τους δωροδοκήσουν» για να κατασκευάσουν γεγονότα.

Η υπόθεση της απαγωγής ήρθε στη δημοσιότητα ύστερα από τη μηνυτήρια αναφορά, το περασμένο καλοκαίρι, του προέδρου της πακιστανικής κοινότητας της Αθήνας κ. Ασλάμ Τζαβέντ, το όνομα του οποίου είχε εμπλακεί (στο παρελθόν) σε αρκετές υποθέσεις μεταφοράς Πακιστανών, κυρίως, λαθρομεταναστών στη χώρα μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι εδώ και μήνες (από τις 5 Μαΐου 2005) διεξάγεται προανάκριση που αφορά ενδεχόμενη εμπλοκή του σε κύκλωμα δουλεμπορίας. Σύμφωνα με καταγγελίες συμπατριωτών του, ο πρόεδρος της κοινότητας φέρεται να έχει σημαντικά έσοδα από υποθέσεις εργατικών ατυχημάτων.

Το κρίσιμο διάστημα μετά το τρομοκρατικό κτύπημα στο Λονδίνο, σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά, απήχθησαν 12 Πακιστανοί από τα Πετράλωνα, πέντε από τα Ιωάννινα και 11 από την περιοχή των Οινοφύτων. Οι απαχθέντες, σύμφωνα με όσα ανέφεραν, οδηγήθηκαν με κουκούλες σε άγνωστη τοποθεσία, ξυλοκοπήθηκαν και ανακρίθηκαν στην αγγλική γλώσσα. Δέχθηκαν επίμονες ερωτήσεις εάν είχαν συγγενείς στο Λονδίνο, με ποιους ήρθαν σε επαφή, εάν μίλησαν πριν από τις εκρήξεις στο Λονδίνο κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή