ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ-ΜΠΟΥΤΕΦΛΙΚΑ

Στο πλευρό της Τουρκίας για το Αρμενικό η Αλγερία

ΑΓΚΥΡΑ. Η Αλγερία θα υποστηρίξει την Τουρκία σε πολλά θέματα, συμπεριλαμβανομένου και του ζητήματος της ποινικοποίησης από τη Γαλλία της γενοκτονίας των Αρμενίων, τόνισε χθες ο πρόεδρος της Αλγερίας, Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, μετά την υπογραφή συμφωνίας με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ταγίπ Ερντογάν, για τη σύσφιγξη των πολιτιστικών και οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών. Την ημέρα της ματαίωσης της συζήτησης του νομοσχεδίου στη γαλλική εθνοσυνέλευση, Τούρκος βουλευτής είχε απειλήσει ότι θα ζητήσει από την τουρκική εθνοσυνέλευση να καταδικάσει τους Γάλλους για τη γενοκτονία των Αλγερινών, καθ’ όλη τη διάρκεια της αποικιοκρατίας. Εν τω μεταξύ, παραιτήθηκε χθες ο πρωθυπουργός της Αλγερίας, Αχμέντ Ουγιαχία, και τη θέση του ανέλαβε ο υπουργός Προεδρίας, Αμπντελαζίζ Μπελκαντέμ.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΤΑ ΚΑΝΤΙΓΙΕΒΙΤΣ-ΤΖΟΥΡΓΙΕΒΙΤΣ

Στο εδώλιο για εγκλήματα πολέμου

ΖΑΓΚΡΕΜΠ. Κατηγορίες απήγγειλαν χθες οι δικαστικές αρχές της Κροατίας κατά του πρώην υπουργού Αμυνας, στρατηγού Βέλικο Καντίγιεβιτς, και του πρώην αρχηγού της πολεμικής αεροπορίας, στρατηγού Ζβόνκο Τζούργιεβιτς για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου σε βάρος πολιτών κατά τη διάρκεια του πολέμου που διεξήχθη από το 1991 έως το 1995. Οι δύο άντρες κατηγορήθηκαν ότι διέταξαν την πραγματοποίηση αεροπορικών επιθέσεων στην πόλη Οσιγιεκ της Κροατίας κατά πολιτικών στόχων μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου του 1991. Από τις επιθέσεις έχασαν τη ζωή τους 30 πολίτες.

ΕΠΑΝΑΠΡΟΩΘΗΣΗ ΟΣΩΝ ΖΗΤΟΥΝ ΑΣΥΛΟ

Λίστα «ασφαλών» χωρών από Ε.Ε.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Την ελπίδα ότι θα μπορέσει εντός 15 ημερών να ξεκαθαρίσει ποιες χώρες μπορούν να ενταχθούν στον κατάλογο των «ασφαλών χωρών», κυρίως αφρικανικών, στις οποίες τα ευρωπαϊκά κράτη μπορούν να επιστρέψουν τους αιτούντες άσυλο, εξέφρασε χθες ο επίτροπος της Ε.Ε., αρμόδιος σε θέματα Δικαιοσύνης, Φράνκο Φρατίνι. «Ο κατάλογος θα έχει ολοκληρωθεί εντός των ερχόμενων δεκαπέντε ημερών», τόνισε στους δημοσιογράφους. Δέκα περίπου χώρες έχουν κριθεί ασφαλείς και αναμένεται να συμπεριληφθούν στον κατάλογο, παρά τις αντιδράσεις πολλών ανθρωπιστικών οργανώσεων: το Μπενίν, η Μποτσουάνα, το Πράσινο Ακρωτήριο, η Χιλή, η Κόστα Ρίκα, η Γκάνα, το Μάλι, ο Μαυρίκιος, η Σενεγάλη και η Ουρουγουάη.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ

Στέλνουν στρατό στο Ανατ. Τιμόρ

ΝΤΙΛΙ, Ανατολικό Τιμόρ. Συμφώνησαν, χθες, Αυστραλία και Πορτογαλία να αποστείλουν στρατιωτικές δυνάμεις στο Ανατολικό Τιμόρ, προκειμένου να θέσουν τέλος στις βίαιες συγκρούσεις μεταξύ του στρατού της χώρας και των ανταρτών, μετά την έκκληση που απηύθυναν οι αρχές τις χώρας στη διεθνή κοινότητα, όπου υπογράμμιζαν την αδυναμία τους να χειριστούν την κατάσταση. Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Πίτερ Κοστέλο, ανακοίνωσε τη μετάβαση στο Ντίλι ομάδας Αυστραλών αξιωματούχων, οι οποίοι θα συζητήσουν τις λεπτομέρειες της ανάπτυξης των στρατευμάτων. Ο Αυστραλός υπουργός Αμυνας, Μπρένταν Νέλσον, ανακοίνωσε ότι η χώρα θα διαθέσει 1.300 στρατιώτες, τρία πολεμικά πλοία και ελικόπτερα. Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Ζοζέ Σόκρατες τόνισε ότι θα αποστείλει 1.000 πολιτοφύλακες.

ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Εννέα συλλήψεις για τρομοκρατία

ΛΟΝΔΙΝΟ. Εννέα ύποπτοι για συμμετοχή σε τρομοκρατικές δραστηριότητες εκτός Βρετανίας, συνελήφθησαν χθες κατά τη διάρκεια εκτεταμένης επιχείρησης της αστυνομίας και των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών στη βόρεια Αγγλία, στην οποία συμμετείχαν 500 άνδρες επίλεκτων δυνάμεων. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, οι συλληφθέντες είναι Λίβυοι, που σχετίζονται με την Ισλαμική Ομάδα Μαχητών της Λιβύης. Η επιδρομή της αστυνομίας ξεκίνησε στις 3 το πρωί, τοπική ώρα, με τη σύλληψη ενός υπόπτου στο Μερσεϊσάιντ και επτά άλλων στο Μάντσεστερ. Δύο από τους υπόπτους αφέθηκαν ελεύθεροι λίγο αργότερα.

ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ ΣΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ

Ρωσικά μαχητικά στη Βενεζουέλα

ΜΟΣΧΑ. Ετοιμη να εφοδιάσει τη Βενεζουέλα με μαχητικά αεροπλάνα είναι η Μόσχα, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του αρχηγού του ρωσικού επιτελείου στρατού, στρατηγού Γιούρι Μπαλουγιέβσκι. Οι αρχές της Βενεζουέλας εξέφρασαν ενδιαφέρον για την αγορά ρωσικών μαχητικών τζετ τύπου Sukhoi Su-27 και Su-30, προς μεγάλη απογοήτευση των ΗΠΑ, οι οποίες επέβαλαν πρόσφατα εμπάργκο στη Βενεζουέλα. «Η Ρωσία είναι έτοιμη να πουλήσει όπλα σε όλες τις χώρες, προκειμένου να ενισχύσουν την ασφάλειά τους, καθώς και για την ανάπτυξη της στρατιωτικής της βιομηχανίας», πρόσθεσε ο στρατηγός Μπαλουγιέβσκι.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΙΝΑΣ, ΙΑΠΩΝΙΑΣ, Ν. ΚΟΡΕΑΣ

Κοινές ασκήσεις στην Απω Ανατολή

ΤΟΚΙΟ. Κοινές ναυτικές ασκήσεις πρόκειται να πραγματοποιήσουν, αρχής γενομένης από το ερχόμενο Σάββατο αξιωματούχοι του λιμενικού σώματος της Κίνας, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας. Σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της συνεργασίας για την πάταξη της λαθραίας διακίνησης όπλων, ναρκωτικών και μεταναστών στην ευρύτερη περιοχή. Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της ακτοφυλακής της Ιαπωνίας, στις ασκήσεις θα συμμετάσχουν και οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Ρωσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή