«Κοτέτσια» πολυτελείας στην Πεντέλη

«Κοτέτσια» πολυτελείας στην Πεντέλη

3' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέντε πολυτελείς μονοκατοικίες «ξεφύτρωσαν» εσχάτως δίπλα στην ιστορική Ιερά Μονή Πεντέλης. Επισήμως πρόκειται για… ορνιθώνες που ανακατασκευάστηκαν, στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για πέντε αυθαίρετα κτίσματα, τα οποία φαίνεται ότι δημιουργήθηκαν για να στεγάσουν τη φιλοδοξία εκκλησιαστικών στελεχών. Σύμφωνα με καταγγελίες του αρχιμανδρίτη της Μονής και κατοίκων της περιοχής, οι οικίες έχουν ανεγερθεί σε αναδασωτέα περιοχή, επιχείρημα που απορρίπτει το οικείο δασαρχείο. Παντελώς απούσα είναι φυσικά η Πολεοδομία Ανατολικής Αττικής.

Οι εργασίες για την κατασκευή των οικίσκων ξεκίνησαν προ διετίας ακριβώς δίπλα στην Ιερά Μονή Πεντέλης, στον χώρο του Διορθόδοξου Κέντρου, ενός ιδρύματος που πραγματοποιεί εκδηλώσεις θεολογικού χαρακτήρα. Οι πρώτες καταγγελίες για την αυθαίρετη ανοικοδόμηση των κτισμάτων έγιναν εκ των έσω, από τον αρχιμανδρίτη της Ιεράς Μονής Πεντέλης, πατέρα Τιμόθεο Κιλίφη. «Η ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» της Εκκλησίας της Ελλάδος, που -κακώς, κάκιστα- εδρεύει στο Διορθόδοξο Κέντρο που βρίσκεται, επίσης, στον χώρο της Ιεράς Μονής Πεντέλης και ο διευθυντής της, κ. Δημ. Φουρλεμάδης, ανήγειραν παρανόμως πέντε μπανγκαλόους, τα οποία προσπαθούν τώρα και εκ των υστέρων να νομιμοποιήσουν συνεχίζοντας, έτσι, τη φρικτή μεθόδευση για αλλοτρίωση της Μονής», σημειώνει στην «Κ» ο πατέρας Κιλίφης. «Τα κτίρια ανεγέρθησαν χωρίς άδειες σε δασική έκταση ενώ οι αρμόδιοι δεν μίλησαν υπό το κράτος του φόβου».

Κινητοποίηση κατοίκων

Μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος από τον αρχιμανδρίτη της Μονής ακολούθησαν δημοσιεύματα στον Τύπο, τα οποία και κινητοποίησαν κατοίκους της Πεντέλης απέναντι στα διαφαινόμενα σχέδια «αξιοποίησης» των εκτάσεων της Μονής στην Πεντέλη. Πριν από περίπου ένα μήνα (στις 16 Μαΐου) ο Πολιτιστικός Ομιλος Πεντέλης κατέθεσε αναφορά στο δασαρχείο Πεντέλης, ζητώντας να πληροφορηθεί για τις ενέργειες που έκανε ή πρόκειται να κάνει το δασαρχείο «για τα νέα παράνομα κτίσματα στον αναδασωτέο χώρο του μοναστηριού Παλαιάς Πεντέλης». «Επισκεφθήκαμε τη Μονή και είδαμε τις πέντε μονοκατοικίες. Απευθυνθήκαμε, λοιπόν, στον δασάρχη κ. Δημ. Ντινόκα και στον πρόεδρο του ΣΠΑΠ (Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων για την προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού), δήμαρχο Πεντέλης κ. Δημ. Στεργίου, και ζητήσαμε να μάθουμε την αλήθεια», λέει στην «Κ» η πρόεδρος του Πολιτιστικού Ομίλου Πεντέλης, κ. Ελένα Ρώτα. «Μέχρι σήμερα, δεν έχουμε πάρει απάντηση».

Χωρίς άδειες

Η «Κ» απευθύνθηκε στο δασαρχείο Πεντέλης. «Επειτα από αυτοψία διαπιστώσαμε πέντε πέτρινα κτίσματα», απάντησε ο δασολόγος κ. Αλεξ. Ρήγας. «Από τον προσωρινό κτηματικό χάρτη και πίνακα διαπιστώσαμε ότι δεν έχουν χτιστεί σε δασική αλλά σε αγροτική έκταση, εκεί όπου παλαιότερα υπήρχαν κοτέτσια». Πώς πρόκειται λοιπόν να χρησιμοποιηθούν οι πέντε πέτρινες κατοικίες, η πολυτέλεια των οποίων μόνο… σε κοτέτσια δεν παραπέμπει; Σύμφωνα με τον γραμματέα της Ιεράς Μονής Πεντέλης, πατέρα Χρυσόστομο, οι οικίες δημιουργήθηκαν για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες φιλοξενίας γυναικών επισκεπτριών του Διορθόδοξου Κέντρου. Επιχείρημα που απορρίπτει ο πατέρας Τιμόθεος Κιλίφης, καθώς «το παρακείμενο μεγάλο κτίριο του Διορθόδοξου Κέντρου έχει εξήντα κελιά και όλους τους απαραίτητους χώρους». Επί της ουσίας, όμως, οι πέντε κατοικίες δημιουργήθηκαν χωρίς να έχουν εκδοθεί οι απαραίτητες άδειες δόμησης. Το επιχείρημα, σύμφωνα με τον γραμματέα της Μονής, είναι ότι δεν πρόκειται για δόμηση νέων κτισμάτων, αλλά για μετατροπή… των ορνιθώνων. Επιχείρημα που φυσικά και δεν ευσταθεί, εκτός βέβαια αν οι επισκέπτριες του Διορθόδοξου Κέντρου είναι όρνιθες.

Συμφωνεί ο δήμος

Με την άποψη των επικεφαλής της Μονής συντάσσεται με θέρμη η τοπική δημοτική αρχή (που προσφάτως αναβαθμίστηκε από κοινότητα σε δήμο), θεωρώντας ότι ο σκοπός… αγιάζει τα μέσα. «Οι καταγγελίες είναι ψεύτικες και ανακριβείς», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Πεντέλης, κ. Στεργίου. «Κακώς εστιάζουμε σε αυτό το σημείο, τη στιγμή που στην Πεντέλη έχουν βιαστεί τα πάντα. Η συγκεκριμένη περιοχή δεν είναι δασική, ενώ στο σημείο προϋπήρχαν άλλα κτίσματα (σ.σ. τα γνωστά κοτέτσια). Τα κτίρια αυτά είναι στολίδι για την περιοχή και δημιουργήθηκαν για ιερό σκοπό». Η αυθαίρετη κατασκευή των πολυτελών οικημάτων φαίνεται να νομιμοποιείται στο πλαίσιο ύπαρξης μεγαλύτερων αυθαιρεσιών. Αξίζει να σημειωθεί πως σε παραπλήσια έκταση υπήρχαν σχέδια για τη δημιουργία εκθεσιακού χώρου με 72 περίπτερα. Μόνο που επρόκειτο για δασική έκταση 150 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας της Μονής. Τα σχέδια φαίνεται να είχαν την υποστήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (η πρώτη εκδήλωση μάλιστα στον εν λόγω εκθεσιακό χώρο θα γινόταν αυτές τις ημέρες με θέμα «Αυτοδιοίκηση, Περιβάλλον, Πολιτική Προστασία, Εθελοντισμός»), αλλά ακυρώθηκαν μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος και την εκδήλωση αντιδράσεων. «Μετά τις διαμαρτυρίες μας ματαιώθηκε η εγκατάσταση των 72 περιπτέρων και η εκχώρηση στην Εκκλησία της Ελλάδος χώρου πολλών στρεμμάτων της Μονής, από τα καμένα, για εκμετάλλευση από την «Αλληλεγγύη»», σημειώνει ο πατέρας Τιμόθεος Κιλίφης. «Θέλω, όμως, να πιστεύω ότι ο μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπός μας, κ. Χριστόδουλος, που τόσο ενδιαφέρεται για το δασικό περιβάλλον, ουδέποτε θα επιτρέψει, αλλά θα αποτρέψει αυτή τη βεβήλωση και θα πρωτοστατήσει στην αναδάσωση των 140 στρεμμάτων της Μονής που κάηκαν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή