«Ανθούν» οι πειρατείες στη Μαλάκκα

«Ανθούν» οι πειρατείες στη Μαλάκκα

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΤΕΝΑ ΤΗΣ ΜΑΛΑΚΚΑ. Το πλήρωμα ενός εμπορικού πλοίου με σημαία Ιαπωνίας απέκρουσε, χθες, επιτυχώς την επίθεση πειρατών στα Στενά της Μαλάκκα στα ανοιχτά της Ινδονησίας. Ωστόσο, η κατάσταση στην περιοχή εμπνέει ανησυχία, καθώς την προηγούμενη Κυριακή δύο ακόμη πλοία είχαν δεχθεί πειρατική επίθεση στην ίδια περιοχή.

Τους αντιλήφθηκαν

Στην περίπτωση του ιαπωνικού πλοίου οι πειρατές πλησίασαν με ένα ταχύπλοο σκάφος το καράβι από την πρύμνη και προσπάθησαν να επιβιβαστούν στο κατάστρωμα. Ομως, ο αξιωματικός της βάρδιας αντιλήφθηκε τους πειρατές και σήμανε συναγερμό. Το πλήρωμα άναψε τους προβολείς του πλοίου και στη συνέχεια χρησιμοποιώντας τις πυροσβεστικές αντλίες κατάφερε να αντιμετωπίσει τους πειρατές και να τους εμποδίσει να ανεβούν στο πλοίο. Οι πειρατές, που πιθανότατα είχαν όπλα, καταδίωξαν το ιαπωνικό πλοίο επί πέντε λεπτά και στη συνέχεια εγκατέλειψαν την προσπάθεια. Την ίδια τύχη δεν είχαν, όμως, δύο πλοία την περασμένη Κυριακή, τα οποία μάλιστα είχαν ναυλωθεί από τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να μεταφέρουν εφόδια στην επαρχία Ατσέχ της Ινδονησίας που είχε πληγεί από σεισμό και το καταστροφικό τσουνάμι τα Χριστούγεννα του 2004. Οι πειρατές κατάφεραν να επιβιβαστούν στα δύο πλοία, υπό σημαία Ινδονησίας και με πλήρωμα μόνον από αυτή τη χώρα, να ληστέψουν τα πληρώματα και να κλέψουν εξοπλισμό από τα σκάφη, χωρίς να τραυματίσουν κάποιο μέλος του πληρώματος.

Ωστόσο, οι τρεις συνεχείς επιθέσεις προκαλούν έντονη ανησυχία, καθώς τα Στενά της Μαλάκκα είναι από τις σημαντικότερες «θαλάσσιες οδούς» σε όλο τον κόσμο και συνδέουν την Ασία με την Ευρώπη. Τα προηγούμενα χρόνια, τα στενά της Μαλάκκα ήταν από τα πλέον επικίνδυνα σημεία για τη διεθνή ναυσιπλοΐα και οι πειρατικές επιθέσεις εκεί μάλλον συνηθισμένο φαινόμενο. Πέρυσι, όμως, οι επιθέσεις έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, μετά τις συχνές περιπολίες που πραγματοποιούσαν στην περιοχή σκάφη του ινδονησιακού πολεμικού ναυτικού. «Προς το παρόν δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε εάν πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις ή για την αναβίωση των επιθέσεων στα Στενά της Μαλάκκα», δήλωσε ο κ. Νόελ Τσουνγκ, επικεφαλής του κέντρου για την αντιμετώπιση της πειρατείας του Διεθνούς Οργανισμού Ναυσιπλοΐας. «Παρακολουθούμε την κατάσταση και προειδοποιούμε τα πληρώματα των πλοίων να επαγρυπνούν για την εμφάνιση πειρατών», πρόσθεσε.

50 χιλιάδες πλοία

Κάθε χρόνο περισσότερα από 50 χιλιάδες πλοία διασχίζουν τα μήκους 900 χιλιομέτρων Στενά, μεταφέροντας το μισό της ετήσιας παραγωγής πετρελαίου και το ένα τρίτο των εμπορευμάτων που μεταφέρονται παγκοσμίως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή