Νύχτα αγωνίας από τις φωτιές στη Χαλκιδική

Νύχτα αγωνίας από τις φωτιές στη Χαλκιδική

4' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γενικός συναγερμός σήμανε χθες στο νομό της Χαλκιδικής όταν τρεις νέες πυρκαγιές ξέσπασαν ταυτόχρονα στα τρία «πόδια», σε πευκόφυτες περιοχές της Κασσάνδρας, της Σιθωνίας και του Αγίου Ορους. Ολονύχτια μάχη έδιναν οι δυνάμεις πυρόσβεσης για την πλήρη κατάσβεση των πυρκαγιών στη Σιθωνία και στη δασική δύσβατη περιοχή του Αγίου Ορους, που αργά το βράδυ ετέθησαν υπό μερικό έλεγχο, ενώ το νέο μέτωπο της Κασσάνδρας, ευτυχώς τέθηκε νωρίτερα υπό έλεγχο αφού κατέστρεψε δάσος σε έκταση ενός χιλιομέτρου.

Οι υπεύθυνοι κάνουν λόγο για εμπρηστικές ενέργειες μολονότι εκπρόσωποι των αρχών της πυροσβεστικής υπηρεσίας απέδωσαν τη φωτιά στο Κασσανδρηνό σε κεραυνό.

Τα τρία νέα μέτωπα εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα γύρω στις 5 μ.μ. Η πρώτη πυρκαγιά στο Κασσανδρηνό της Κασσάνδρας στη θέση «Σταυραετός», η δεύτερη σε πευκόφυτη αλλά δύσβατη ορεινή περιοχή ανάμεσα στη Βουρβουρού και τη Σάρτη, πέντε χιλιόμετρα από το κάμπινγκ «Αρμενιστής» και η τρίτη στην περιοχή του Ακρωτηρίου «Αράπης» της Αθωνικής Χερσονήσου.

Επίγειες και εναέριες δυνάμεις απ’ όλη τη Μακεδονία κινητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή. Η επιχείρηση κατάσβεσης ωστόσο κατά τις πρώτες ώρες επικεντρώθηκε στις εναέριες δυνάμεις καθώς οι φωτιές στη Σιθωνία στις πλαγιές του όρους Ιταμου και στο Ακρωτήρι «Αράπης» του Αγίου Ορους, έκαιγαν σε δύσβατες και απροσπέλαστες για τα επίγεια μέσα πυρόσβεσης περιοχές.

Στο Κασσανδρηνό

Το μέτωπο στο Κασσανδρηνό της Κασσάνδρας ξέσπασε μακριά από την πληγείσα περιοχή. Στο έργο της κατάσβεσης έλαβαν μέρος δυνάμεις της πυροσβεστικής, μηχανήματα του Δήμου και εθελοντές που κατάφεραν μέσα σε μια ώρα να περιορίσουν τη φωτιά εμποδίζοντας το νέο μέτωπο να καταστρέψει το δάσος που απέμεινε στην πευκόφυτη Κασσάνδρα.

Αισιοδοξία επικρατούσε αργά το βράδυ για το πύρινο μέτωπο της Σιθωνίας, που ετέθη υπό μερικό έλεγχο. Τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη έκαναν, προηγουμένως, διαρκώς ρίψεις νερού ενώ ταυτόχρονα επίγειες δυνάμεις έδιναν μάχη για την κατάσβεσή της. Το μέτωπο ωστόσο εκτεινόταν σε δύσβατη περιοχή και ώς αργά το βράδυ καταβάλλονταν υπεράνθρωπες προσπάθειες για τον περιορισμό του.

Στο Αγιον Ορος αν και η πυρκαγιά ξέσπασε αρκετά μακριά από τα μοναστικά καθιδρύματα, αποτέφρωνε δασώδη περιοχή στο ακρωτήρι «Αράπης». Πυροσβεστικά αεροπλάνα συμμετείχαν για την κατάσβεσή της καθώς οι επίγειες δυνάμεις ήταν δύσκολο να προσεγγίσουν από την πρώτη στιγμή το μέτωπο της φωτιάς για να βοηθήσουν. Η πρόσβαση στην περιοχή έγινε διά θαλάσσης με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος για την κατάσβεσή της. Και αυτό το μέτωπο είχε τεθεί αργά το βράδυ υπό μερικό έλεγχο.

Λίγο πριν…

Τα τρία νέα μέτωπα ξέσπασαν ενώ η Κασσάνδρα άρχισε να μετράει τις πληγές της από την πύρινη λαίλαπα που έκανε στάχτη 50.000 πευκόφυτης και καλλιεργήσιμης έκτασης και δεκάδες οικήματα. Λίγες ώρες νωρίτερα ο γενικός επιθεωρητής πυροσβεστικών υπηρεσιών, αντιστράτηγος κ. Κωνσταντίνος Σκόκας επιβεβαίωνε στην «Κ» ότι «όλη η περιοχή ελέγχεται πλέον με μεγάλη σχολαστικότητα και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος αναζωπύρωσης».

Είχε μόλις επιστρέψει από τη Χαλκιδική όπου οι δυνάμεις πυρόσβεσης είχαν θέσει υπό πλήρη έλεγχο τη φωτιά που έκαιγε επί οκτώ ημέρες στην πευκόφυτη χερσόνησο.

Παρά την προχθεσινή νεροποντή κορμοί δένδρων εξακολουθούν να σιγοκαίνε σε δύσβατες κυρίως περιοχές, κυρίως στην Κρυοπηγή και στον ορεινό όγκο «Καμήλα». Για το λόγο αυτό σε επιφυλακή παραμένουν περισσότερα από τριάντα οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και έξι ομάδες πεζοπόρων τμημάτων διασκορπισμένες σε διάφορα σημεία περιμετρικά της καμένης έκτασης.

Εν τω μεταξύ, ολοκληρώθηκε χθες η καταγραφή των ζημιών στα οικήματα από τα συνεργεία της Νομαρχίας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα 70 συνολικά κτίσματα υπέστησαν ζημιές από τα πύρινα μέτωπα στις πληγείσες περιοχές του Πολύχρονου, της Χανιώτης, του Πευκοχωρίου και της Σκιώνης. Πρόκειται για σπίτια, αποθήκες, εγκαταστάσεις και επαγγελματικοί χώροι που βρίσκονταν «διάσπαρτα» μέσα στο δάσος και στις παρυφές των οικισμών. Ελάχιστα από αυτά καταστράφηκαν ολοσχερώς, η πλειονότητα όμως φέρει ζημιές μικρότερης ή μεγαλύτερης έκτασης.

Η θάλασσα στις παραλίες που είχε μαυρίσει από τις φερτές καμένες ύλες καθαρίζει σταδιακά και με τη βοήθεια μηχανημάτων των δήμων ενώ όλοι απεύχονται καταρρακτώδεις βροχές πριν από τη θωράκιση της περιοχής με αντιπλημμυρικά έργα.

Συνεχίζουν

Στο Πολύχρονο, τη Χανιώτη, το Πευκοχώρι και τη Σκιώνη συνεργεία των Δήμων, της Νομαρχίας και της Περιφέρειας συνεχίζουν την επιχείρηση καθαρισμού των ρεμάτων ενώ ξεκινούν οι διαδικασίες για την αποκατάσταση του οικοσυστήματος. Η μελέτες αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αναμένονται να παραδοθούν εντός 20 ημερών ώστε αρχές Σεπτεμβρίου να ξεκινήσουν οι επεμβάσεις με κορμοδέματα και κλαδοπλέγματα για να ολοκληρωθούν ώς τα μέσα Οκτωβρίου.

Εκπρόσωποι φορέων, ειδικοί επιστήμονες και κάτοικοι της περιοχής εκφράζουν ωστόσο την αγωνία τους για την προστασία της καμένης δασικής έκτασης από τους καταπατητές. Στο θέμα αυτό ο δασάρχης Κασσάνδρας κ. Γ. Κλωνάρης είναι κατηγορηματικός. «Η περιοχή ελέγχεται και σε περίπτωση παρανομίας, οι καταπατητές θα οδηγούνται αυτομάτως στον εισαγγελέα», ανέφερε.

Εντός των ημερών εξάλλου αναμένεται να ολοκληρωθεί η αεροφωτογράφηση που ξεκίνησε η Περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας από την περασμένη Παρασκευή. Με την ολοκλήρωσή της θα γίνει η επεξεργασία των στοιχείων σε ψηφιακή μορφή ώστε αυτομάτως να εκδοθεί η απόφαση για την κήρυξη της περιοχής ως αναδασωτέας.

Μάχη και στην ευρύτερη περιοχή του Γυθείου

Στο ίδιο έργο θεατές έγιναν χθες οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Γυθείου καθώς μόλις τέσσερις ημέρες μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Μάνη, ο πύρινος εφιάλτης επέστρεψε απειλώντας να μετατρέψει σε στάχτη όσα ελαιόδενδρα και στρέμματα δάσους γλίτωσαν… Η νέα πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 2 μ.μ στη θέση Κονάκια και μέσα σε λίγα λεπτά έλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις απειλώντας και κατοικημένες περιοχές. Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής και έως αργά χθες το βράδυ κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες να θέσουν την φωτιά υπό έλεγχο. Χθες το απόγευμα, υπό μερικό έλεγχο τέθηκαν οι πυρκαγιές στα Ψαχνά Ευβοίας και στον Προυσό Ευρυτανίας.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Βύρων Πολύδωρας, πάντως, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «μέχρι το πρώτο φως της ημέρας θα έχουμε καθυποτάξει τα μέτωπα της πυρκαγιάς». Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Α. Νάκος δήλωσε ότι η περίμετρος της έκτασης που θα γίνει η αναδάσωση στις περιοχές που κάηκαν θα καθοριστεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή