Χρυσή χρονιά για τα μέταλλα το 2006

Χρυσή χρονιά για τα μέταλλα το 2006

5' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χρονιά-ρεκόρ για την παγκόσμια αγορά των μετάλλων αναδεικνύεται το 2006, καθώς συνεχίζεται η αυξανόμενη ζήτηση πρώτων υλών από την Κίνα, με αποτέλεσμα οι τιμές των μετάλλων στην αγορά εμπορευμάτων του Λονδίνου (London Metal Exchange), να σημειώνουν εξαιρετικές επιδόσεις, καταγράφοντας ιστορικά υψηλά των τελευταίων είκοσι ετών. Τις υψηλές τιμές των μετάλλων συντηρεί και ενισχύει η ανησυχία των αγορών ότι οι προμήθειες των πρώτων υλών δεν θα καλύψουν τη ζήτηση που υπάρχει σε αγορές όπως η Κίνα, η Ινδία, η Ρωσία μετά την υποχώρηση των παγκοσμίων αποθεμάτων στα χαμηλότερα επίπεδα πλέον των δύο μηνών.

Από τους ευνοημένους κλάδους στη χώρα μας είναι η χαλυβουργία. Με επενδύσεις άνω των 500 εκατ. ευρώ την τελευταία πενταετία, οι 4 ελληνικές χαλυβουργίες (Σιδενόρ, Χαλυβουργική, Χαλυβουργία Θεσσαλίας και Ελληνική Χαλυβουργία) συγκαταλέγονται στους μεγαλύτερους επενδυτές της ελληνικής βιομηχανίας. Η συνολική ετήσια παραγωγή επιμήκων προϊόντων χάλυβα ανέρχεται σήμερα στους 2,2 εκατομμύρια τόνους, ενώ ο κλάδος απασχολεί περίπου 2.500 εργαζόμενους. O ιδιωτικός τομέας απορροφά σήμερα το μεγαλύτερο μέρος της παραγόμενης δραστηριότητας των χαλυβουργιών σε ποσοστό 80% προς 20% σε σχέση με τον δημόσιο τομέα. Ας δούμε όμως τις τελευταίες εξελίξεις του κλάδου των μετάλλων από τους σημαντικότερους εγχώριους ομίλους:

Ομιλος Βιοχάλκο

Με επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ την τελευταία πενταετία και τις εξαγωγές να αντιστοιχούν στο 8% των συνολικών εξαγωγών της Ελλάδας ο όμιλος Βιοχάλκο εισέρχεται σε νέα αναπτυξιακή εποχή. Πολλά στηρίζει η ηγεσία της Βιοχάλκο στην ενταξιακή τροχιά που έχουν εισέλθει οι αγορές της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας για την Ευρωπαϊκή Ενωση, από το 2007. Ο όμιλος Βιοχάλκο δραστηριοποιείται παραγωγικά στις χώρες αυτές, και εκτιμάται ότι με την ένταξή τους, θα αναπτύξουν τις υποδομές τους και θα ενισχύσουν την εσωτερική τους αγορά.

Ο μεγαλύτερος μεταλλουργικός όμιλος της Ελλάδας που απαρτίζεται από 80 συνολικά επιχειρήσεις, προχωρά σε νέα επενδυτικά σχέδια με πεδίο ανάπτυξης τις βαλκανικές αγορές αλλά και την είσοδο σε νέες χώρες όπως η Ρωσία και η Μέση Ανατολή. Στο επίκεντρο των επενδυτικών εξελίξεων βρίσκονται οι 4 θυγατρικές του ομίλου, η Ετέμ, η Ελβάλ, η Σιδενόρ και τα Σωληνουργεία Κορίνθου.

Η Ετέμ προγραμματίζει διετές επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 10 εκατ. ευρώ και παράλληλα η ολοκλήρωση της επένδυσης της νέας γραμμής παραγωγής σύνθετων πάνελ αλουμινίου Etalbond παρέχει τη δυνατότητα για παραγωγή μεγαλυτέρων ποσοτήτων και καλύτερης ποιότητος προϊόντων, προσδοκώντας έτσι την είσοδο της θυγατρικής της Βιοχάλκο σε νέες αγορές, όπως Ρωσία, Μ. Ανατολή.

Η ναυαρχίδα του Ομίλου, η Ελβάλ, λειτουργεί στο μέγιστο της δυναμικότητάς της στο εργοστάσιο Οινοφύτων, καθώς το 2005 η παραγωγή έφθασε στους 192 χιλ. τόνους, οριακά αυξημένη σε σχέση με το 2004. Για φέτος η παραγωγή αναμένεται να κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με αυτά του 2005, και καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες για τη μείωση του κόστους σε όλα τα επίπεδα.

Χαλυβουργική

«Το 2007 θα είναι μία ακόμη χρονιά-ρεκόρ για τη βιομηχανία χάλυβα σε επίπεδο τιμών». Τη δήλωση αυτή έκανε ο κ. Γεώργιος Σκινδήλιας, διευθύνων Σύμβουλος της Χαλυβουργικής του Ομίλου Κ. Αγγελόπουλου από το Μπουένος Αϊρες της Αργεντικής όπου πραγματοποιήθηκε το ετήσιο παγκόσμιο συνέδριο των εταιρειών χάλυβα IISI (International Iron Steel Institute). Οπως τόνισε στο πρακτορείο Ρόιτερς ο κ. Σκινδήλιας: «Οι τιμές πρόκειται να κινηθούν ανοδικά μέσα στην επόμενη χρονιά, οπουδήποτε μεταξύ του 3 και του 10%, για όλα τα προϊόντα». Επίσης, ανέφερε πως η Χαλυβουργική η μοναδική ελληνική εταιρεία που μετείχε στο συνέδριο: «υπολογίζεται μέσα στην επόμενη χρονιά να αυξήσει τη συνολική της παραγωγή σε 1,2 εκατομμύρια τόνους -ενώ το 2006 βρισκόταν στο επίπεδο του ενός εκατομμυρίου τόνων- προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ζήτησης». «Σε αυτή την περίοδο, οι άνθρωποι (εταιρείες) δεν κρατούν αποθέματα, απλώς προσπαθούν να εξασφαλίσουν τις ποσότητες που χρειάζονται», πρόσθεσε ο κ. Σκινδήλιας.

Αλουμίνιο της Ελλάδας

Στον κλάδο της Αλουμίνας το Αλουμίνιον της Ελλάδας παραμένει ο σημαντικότερος καταναλωτής του ελληνικού βωξίτη και το 2005, με ετήσια απορρόφηση πλέον των 1.550.000 τόν., για παραγωγή ένυδρης αλουμίνας και αλουμινίου. Το 2005 η παραγωγή υπερέβη τους 780.000 τόν., και 165.000 τόν. αντίστοιχα (παραγωγή η οποία κατά 60% σε ό,τι αφορά την αλουμίνα και κατά 45% το αλουμίνιο εξάγεται), και ήταν μια πολύ καλή χρονιά από πλευράς οικονομικών αποτελεσμάτων. Η τιμή του μετάλλου και ιδιαίτερα της αλουμίνας, έχει φθάσει και φέτος σε πρωτοφανή ύψη, λόγω της αυξημένης ζήτησης της διεθνούς αγοράς και ιδιαίτερα της Κίνας.

Μπήτρος

Αύξηση 600% περίπου στα κέρδη μετά φόρων και 21,7% στα έσοδα παρουσίασαν τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας Μπήτρος Συμμετοχική στο α΄ εξάμηνο του 2006, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Συγκεκριμένα, τα έσοδα του ομίλου διαμορφώθηκαν σε 84,2 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 21,7% έναντι των 69,2 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2005.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρείας Πάνο Μπήτρο, «τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου, σε συνδυασμό αφενός με τη διατήρηση της κερδοφορίας και κατά το τρίτο τρίμηνο και αφετέρου με τις προσδοκίες για σταθερότητα των διεθνών τιμών του χάλυβα κατά το τέταρτο τρίμηνο, δικαιολογούν αισιοδοξία για το συνολικό αποτέλεσμα του τρέχοντος έτους».

Λάρκο

Σημαντικά οφέλη με διπλασιασμό της αξίας των πωλήσεων και ενίσχυση της κερδοφορίας της αποκομίζει η Λάρκο, μία από τις μεγαλύτερες μεταλλουργικές βιομηχανίες της χώρας και από τις μεγαλύτερες του είδους στην Ευρώπη, από την εκτόξευση της τιμής του νικελίου στα υψηλότερα επίπεδα 19 ετών όπου αναρριχήθηκαν οι τιμές του μεταλλεύματος στο London Metal Εxchange.

Οι θετικές επιπτώσεις από την κατακόρυφη αύξηση της τιμής του νικελίου συνοψίζονται στα εξής: α) η εταιρεία αυτή την περίοδο μπορεί και πουλάει νικέλιο στην ίδια τιμή (30.350 δολάρια τον τόνο) με την τιμή που διαμορφώνεται στο χρηματιστήριο μετάλλων στο Λονδίνο, γεγονός που σημαίνει ότι με σταθερό κόστος η Λάρκο εξασφαλίζει πολύ μεγαλύτερες πωλήσεις σε αξία, με συνέπεια για φέτος οι συνολικές πωλήσεις να ξεπεράσουν τα 350 εκατομμύρια δολάρια, β) η μεγάλη ζήτηση σε νικέλιο οφείλεται στην έντονη ζήτηση κυρίως από ασιατικές αγορές καθώς από το νικέλιο προκύπτει με επεξεργασία ο ανοξείδωτος χάλυβας.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στο μετοχικό κεφάλαιο της Λάρκο, με ποσοστό 40% μετέχει η ΔΕΗ και από 30% ελέγχει η Εθνική Τράπεζα και το ελληνικό Δημόσιο. Η Λάρκο παραμένει ο μοναδικός παραγωγός νικελίου στην Ευρωπαϊκή Ενωση από εγχώρια μεταλλεύματα. Δραστηριοποιείται σε επτά νομούς της χώρας με εξόρυξη 2.630.000 τόνους σιδηρονικελιούχου μεταλλεύματος και με την παραγωγή σιδηρονικελίου να ανέρχεται στους 18.000 τόνους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή