Σπάνια προτομή του Αριστοτέλη

Σπάνια προτομή του Αριστοτέλη

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα αντίγραφα γλυπτών του Αριστοτέλη που γνωρίζουν οι αρχαιολόγοι δεν ξεπερνούν τα είκοσι. Ομως αυτό που βρέθηκε στο οικόπεδο Μακρυγιάννη, κατά τη διάρκεια των ανασκαφών για το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, θεωρείται πως είναι το καλύτερο απ’ όλα τα γνωστά σωζόμενα πορτρέτα. Οχι μόνο για την ποιότητα αλλά και διατήρησή του. Οπως έλεγε την περασμένη Παρασκευή η έφορος Ακροπόλεως δρ Αλκηστις Χωρέμη κατά τη διάρκεια του συμποσίου «Η Αθήνα κατά τη ρωμαϊκή εποχή. Πρόσφατες ανακαλύψεις», που έγινε στο Μουσείο Μπενάκη, «το συγκεκριμένο είναι το μόνο που σώζει τη μύτη του με την αναφερόμενη στις πηγές καμπυλότητα, ενώ η αναγλυφική απόδοση των επιμέρους χαρακτηριστικών του προσώπου, των βοστρύχων των μαλλιών και του γενιού είναι μοναδική, καθώς και η διατήρησή τους».

Μεγαλύτερη ομοιότητα, είπε η κ. Χωρέμη, παρουσιάζει με το πορτρέτο αρ. 8575 του Μουσείου των Θερμών της Ρώμης, με το πορτρέτο της Βιβλιοθήκης Mazarine (που βρίσκεται στο Λούβρο σε δανεισμό από το 1961), αλλά με παραλλαγές στους βοστρύχους του μετώπου. Καλής ποιότητας αντίγραφο του γνωστού τύπου του φιλόσοφου, όπου το πλατύ εξέχον μέτωπο με τις οριζόντιες ρυτίδες φανερώνει ένα βαθιά σκεπτόμενο άνθρωπο, τα μικρά μάτια κριτικό διεισδυτικό βλέμμα, ενώ τα σφριγηλά χείλη και το κάπως προβάλλον πηγούνι μαρτυρούν ιδιαίτερη θεληματικότητα. Με βάση αυτά, καθώς και με τη βοήθεια ενός σκίτσου με μολύβι που σώζεται στον κώδικα Capponianus 228 του Βατικανού και εικονίζει μια προτομή του φιλόσοφου με χαραγμένο το όνομά του στη βάση της, έγινε η ταύτιση του τύπου από τον Studniczka το 1908.

Η κ. Χωρέμη αναφέρθηκε και σε μια ακόμη προτομή φαλακρού γενειοφόρου φιλοσόφου που βρέθηκε στο οικόπεδο Μακρυγιάννη και θεωρείται ότι μάλλον απεικονίζει τον φιλόσοφο Αναξίμανδρο. Επίσης στο πορτρέτο νέου γενειοφόρου άνδρα από πεντελικό μάρμαρο, που βρέθηκε στην πλατεία Λυσικράτους, αλλά και σ’ ένα πορτρέτο του Αδριανού, «εκπληκτικής τέχνης», όπως είπε, που αποκαλύφθηκε κοντά στη Ρωμαϊκή Αγορά και φοράει δάφνινο στεφάνι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή