Η περιπετειώδης σύλληψη του Τζαβέντ Ασλάμ

Η περιπετειώδης σύλληψη του Τζαβέντ Ασλάμ

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνελήφθη χθες, λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι στον Κολωνό, βάσει διεθνούς εντάλματος σύλληψης, ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας στην Ελλάδα κ. Τζαβέντ Ασλάμ. Σύμφωνα με πληροφορίες, που έγιναν γνωστές από την ΕΛ.ΑΣ, στις διωκτικές αρχές της χώρας μας κοινοποιήθηκε προ ημερών από τη Γενική Γραμματεία της Ιντερπόλ το ένταλμα, το οποίο έχει εκδοθεί από τις αρχές του Πακιστάν. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το ένταλμα αφορά αξιόποινες πράξεις που ο συλληφθείς τέλεσε στην πατρίδα του και, συγκεκριμένα, αδικήματα που σχετίζονται με παράνομη διακίνηση λαθρομεταναστών.

Διώκεται στο Πακιστάν

Οπως μάλιστα ανέφεραν οι ίδιες πηγές, για τα ίδια αδικήματα διώκεται στο Πακιστάν και ο αδελφός του κ. Ασλάμ. Μετά τη σύλληψή του, ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας οδηγήθηκε ενώπιον του εισαγγελέα Εφετών κ. Παντελή και στη συνέχεια στις φυλακές Κορυδαλλού.

Ο κ. Ασλάμ χαρακτήρισε σκευωρία την υπόθεση και είναι πεπεισμένος, όπως δήλωσε στην «Κ», ότι η σύλληψή του έγινε για πολιτικούς λόγους, ειδικότερα λόγω της μήνυσης που είχε καταθέσει το καλοκαίρι του 2005 για τις απαγωγές Πακιστανών στην Ελλάδα. «Μου είπαν ότι συλλαμβάνομαι με την κατηγορία της διακίνησης λαθρομεταναστών, όμως έχω αθωωτική απόφαση δικαστηρίου από τις 29 Σεπτεμβρίου», είπε στην «Κ» ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας. Σύμφωνα πάντως με αστυνομικές πηγές, η χθεσινή σύλληψή του δεν έχει καμιά σχέση με τη δικογραφία που είχε σχηματισθεί σε βάρος του από τις ελληνικές αρχές και εκδικάσθηκε τον Σεπτέμβριο, αλλά αφορά εκτέλεση του διεθνούς εντάλματος.

Η δικογραφία των ελληνικών αρχών για τον κ. Ασλάμ, που αφορούσε υποθέσεις διακίνησης λαθρομεταναστών, είχε σχηματισθεί περίπου ένα χρόνο πριν από την κατάθεση μήνυσης για τις καταγγελλόμενες απαγωγές Πακιστανών στη χώρα μας.

Επιπλέον, ο κ. Ασλάμ κατέθεσε αίτηση προκειμένου να του χορηγηθεί πολιτικό άσυλο, αίτημα το οποίο θα εξετάσει τις επόμενες ημέρες το αρμόδιο Συμβούλιο Εφετών.

Σύμφωνα με τη διαδικασία που ακολουθείται για την εκτέλεση διεθνούς εντάλματος, οι πακιστανικές αρχές θα ενημερωθούν για τη σύλληψη του κ. Ασλάμ και θα πρέπει εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος να αποστείλουν στις εισαγγελικές αρχές της χώρας μας τον φάκελο με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει και τις κατηγορίες που του αποδίδουν. Βάσει αυτών των στοιχείων θα αποφασισθεί από τις εισαγγελικές αρχές εάν θα εκδοθεί στο Πακιστάν ή όχι. «Θα ήταν προτιμότερο να συλληφθεί ο Πακιστανός πρέσβης στην Ελλάδα, ο οποίος έστησε τις δωροδοκίες σε βάρος των απαχθέντων ομοεθνών του», δήλωσε ο Ιρχάν Ταμούρ, εκπρόσωπος της πακιστανικής κοινότητας στην Αθήνα.

Εκδικητική ενέργεια της ελληνικής κυβέρνησης χαρακτήρισαν τη σύλληψη του Ασλάμ τα μέλη της «Συμμαχίας – σταματήστε τον Πόλεμο», η οποία οργανώνει συλλαλητήριο αλληλεγγύης για τον πρόεδρο της Πακιστανικής Κοινότητας το Σάββατο στις 5 μ.μ. στα Προπύλαια.

«Είναι ώρα να ξεσηκωθούμε ενάντια στην ποινικοποίηση της δράσης των Πακιστανών στην Ελλάδα γιατί είναι μια γνήσια φωνή αντίστασης στο διεθνές παρακράτος, αλλά και στην κυβέρνηση που του κάνει πλάτες με απαγωγές, μυστικές φυλακές και υποκλοπές», είπε σε συνέντευξη Τύπου ο συντονιστής της «Συμμαχίας – σταματήστε τον Πόλεμο», κ. Γ. Σηφακάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή