Καρκίνος μαστού από κρέας

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κόκκινου κρέατος διπλασιάζει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού στις νεαρές γυναίκες, διαπίστωσαν Αμερικανοί επιστήμονες, έπειτα από μελέτη 90 χιλιάδων γυναικών που δεν είχαν φτάσει στην εμμηνόπαυση. Η έρευνα δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Archives of Internal Μedicine.

Οι ερευνητές της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Brigham and Women’s Hospital της Βοστώνης υποστηρίζουν ότι η καθημερινή κατανάλωση μιάμισης μερίδας κόκκινου κρέατος διπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και δη της μορφής που είναι ευαίσθητη στις ορμονικές διακυμάνσεις.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία που είχαν συλλεχθεί για τη «Μελέτη Υγείας Νοσηλευτριών» από το 1989 έως το 2003. Οι γυναίκες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια το 1991, 1995 και 1999 όπου απαντούσαν πόσο συχνά κατανάλωναν κάποιο από 130 διαφορετικά τρόφιμα και ποτά.

Ποια είναι κόκκινα

Ως μερίδα κόκκινου κρέατος λογίζεται το βοδινό, χοιρινό ή αρνίσιο κρέας που καταναλώνεται είτε ως κύριο πιάτο, είτε ως σάντουιτς, κατά τη διάρκεια ενός γεύματος, όπως εξάλλου, και το χάμπουργκερ, το μπέϊκον, τα λουκάνικα και κάθε άλλο κατεργασμένο κρέας που αποτελεί μέρος κυρίου γεύματος.

Στη συνέχεια, ανά διετία οι γυναίκες δήλωναν κατά πόσο είχαν εμφανίσει καρκίνο του μαστού, και αν ναι, πότε. Κάθε διάγνωση καρκίνου, εξάλλου, επιβεβαιωνόταν με ιστολογική εξέταση.

Οι ερευνητές μελέτησαν κατά πόσο η εμφάνιση των κακοήθων νεοπλασμάτων που εμφάνισαν ορισμένες από τις συμμετέχουσες είχε πυροδοτηθεί από ορμόνες, οιστρογόνα ή προγεστερόνη.

Κατά την ολοκλήρωση της μελέτης, διαπιστώθηκε ότι 1021 από τις γυναίκες που συμμετείχαν έπασχαν από καρκίνο. Στις 512 περιπτώσεις οι καρκινικοί όγκοι ήταν ευαίσθητοι στις διακυμάνσεις των ορμονών.

Οταν οι ερευνητές αναζήτησαν την ακριβή σχέση που διέπει την κατανάλωση ερυθρού κρέατος με καρκινογένεση, διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που έτρωγαν περισσότερο από μιάμιση μερίδα κόκκινου κρέατος ημερησίως είχαν διπλάσιες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Η δρ Ουνγιάνγκ Τσο, που συντόνισε την ερευνητική ομάδα, σχολιάζοντας τα ευρήματα υπογράμμισε ότι κάποιοι μηχανισμοί μπορούν να ερμηνεύσουν τη σχέση που συνδέει τη διατροφή και την εμφάνιση καρκινικών όγκων ευαίσθητων στις ορμονικές διακυμάνσεις. Τα κατεργασμένα κρέατα περιέχουν καρκινογόνες ουσίες, ενώ ίσως ευθύνεται η αυξητική ορμόνη που δίνεται στα βοοειδή στις ΗΠΑ, αλλά όχι στην Ευρώπη.

Παράγοντες

Τέλος, η δρ Τσο τονίζει ότι καθώς οι περισσότεροι παράγοντες που προκαλούν καρκίνο του μαστού μεταβάλλονται δύσκολα, οι τελευταίες διαπιστώσεις ίσως έχουν επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και στην πρόληψη του συγκεκριμένου καρκίνου. Η προαναφερθείσα σχέση είχε διαπιστωθεί και στο παρελθόν αλλά αφορούσε μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες. Επίσης, το συγκεκριμένο είδος κρέατος έχει παλιότερα κατηγορηθεί για πλήθος άλλων καρκίνων, μεταξύ των οποίων του οισοφάγου, των εντέρων και του στομάχου.

Η δρ Τσο προσέθεσε, εξάλλου, ότι το κόκκινο κρέας περιέχει και κεκορεσμένα λίπη, τα οποία είναι εξαιρετικά βλαβερά για την υγεία. Πολλοί επιστήμονες, ωστόσο, πιστεύουν ότι οι καταναλώτριες δεν πρέπει να θορυβηθούν από την τελευταία έρευνα καθώς γενικά ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε γυναίκες που δεν έχουν φτάσει στην κλιμακτήριο είναι μικρός, συγκριτικά με αυτό που διατρέχουν οι γυναίκες μετά την κλιμακτήριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή