Τι προβλέπει η «οδηγία Μπολκενστάιν»

Τι προβλέπει η «οδηγία Μπολκενστάιν»

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έλαβε χθες, ύστερα από τριετή μάχη που έφθασε μέχρι τους δρόμους των πόλεων της Ε.Ε., η οδηγία περί απελευθέρωσης της παροχής υπηρεσιών στην Ευρώπη. Η οδηγία, όπως διαμορφώθηκε τελικά, μετά την αρχική απόρριψή της από το Κοινοβούλιο και τις τεράστιες αντιδράσεις που προκλήθηκαν, με αποκορύφωμα την (ολοσχερώς παράπλευρη) απώλεια του ατυχούς Ευρωσυντάγματος, απελευθερώνει μεν την παροχή υπηρεσιών στην Ευρώπη, όμως διαφέρει σε πολλά και σημαντικά σημεία από την αρχική, σχεδόν μυθική πια, «οδηγία Μπόλκεσταϊν».

Σημαντικό είναι ότι καταργήθηκε η πρόνοια για υπαγωγή των εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων των αποσπασμένων στη νομοθεσία του κράτους προέλευσης, η οποία είχε προκαλέσει τις σοβαρότερες αντιδράσεις. Αντιθέτως, θα τηρείται η εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία της χώρας υποδοχής, με άλλα λόγια της χώρας στην οποία παρέχεται η υπηρεσία, ώστε να περιορισθεί έτσι το λεγόμενο «κοινωνικό ντάμπινγκ», η μαζική εισαγωγή εργαζομένων «χαμηλού κόστους» στις οικονομίες της Δυτικής Ευρώπης.

Από το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας εξαιρούνται ρητά μια σειρά από τομείς όπως οι λεγόμενες μη οικονομικές υπηρεσίες γενικού συμφέροντος (όπως η παιδεία ή η άμυνα, αν και κάθε χώρα θα τις προσδιορίσει χωριστά), η υγεία, τα οπτικοακουστικά, τα φορολογικά, οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, οι τηλεπικοινωνίες, οι μεταφορές, συμπεριλαμβανομένων των λιμενικών υπηρεσιών, ο τζόγος, οι συμβολαιογράφοι και δικαστικοί επιμελητές, ορισμένες κοινωνικές υπηρεσίες και η ιδιωτική ασφάλεια.

Με την οδηγία τα κράτη-μέλη δεν θα μπορούν να δημιουργούν γραφειοκρατικά εμπόδια στη δραστηριοποίηση στο έδαφός τους ευρωπαϊκών εταιρειών ή επαγγελματιών, όπως είναι η υποχρεωτική εγγραφή σε επαγγελματικά μητρώα ή η υποχρεωτική δημιουργία υποκαταστήματος. Αντιθέτως, προβλέπεται η δημιουργία σε κάθε χώρα ενιαίας υπηρεσίας εξυπηρέτησης για άδειες, πιστοποιητικά κ.λπ., των ξένων επενδυτών και λοιπών ενδιαφερομένων για να διευκολύνεται η δραστηριοποίησή τους. Η οδηγία αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή μέχρι το 2010 και είναι ενδεικτικό της ευρείας συναίνεσης της οποίας έχει τύχει, ότι πέραν της συντριπτικής πλειοψηφίας των ευρωβουλευτών και, φυσικά, των κυβερνήσεων, υπέρ του κειμένου ετάχθησαν οι εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Από ελληνικής πλευράς, υπέρ της οδηγίας ετάχθη στη χθεσινή ψηφοφορία η Νέα Δημοκρατία, ενώ την καταψήφισαν το ΚΚΕ και ο ευρωβουλευτής του Συν. κ. Παπαδημούλης.

Το ΠΑΣΟΚ δεν τήρησε ενιαία γραμμή. Από τους παρόντες, η κ. Μαίρη Ματσούκα καταψήφισε την οδηγία, επισημαίνοντας ότι «η πραγματικότητα προσδιορίζεται από άνεργους, φτωχούς και αποθαρρυμένους εργαζόμενους». Αντιθέτως, υπέρ της οδηγίας ψήφισε ο κ. Μπεγλίτης, ενώ ο κ. Αρναουτάκης και ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ κ. Λαμπρινίδης ψήφισαν «αποχή». Υπέρ της οδηγίας ψήφισε, τέλος, και ο κ. Καρατζαφέρης από το ΛΑΟΣ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή