Οι φόβοι πολιτικών προεκτάσεων μετά τη δολοφονία Μάλλιου

Οι φόβοι πολιτικών προεκτάσεων μετά τη δολοφονία Μάλλιου

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Βάλλεται ο Καραμανλής – Δεν ανευρέθη και αναζητείται ο Γιωργαλάς – Το ίδιο όπλο που σκότωσε τον Γουέλς χρησιμοποίησαν οι δολοφόνοι του Μάλλιου» – μερικοί από τους πηχυαίους τίτλους των ελληνικών εφημερίδων στις 18 Δεκεμβρίου 1976.

Ο Κ. Καραμανλής ενημερώθηκε αμέσως μετά την επιστροφή του από το Πακιστάν για την εκρηκτική κατάσταση που είχε προκύψει μετά τη δολοφονία του απότακτου αστυνόμου και βασανιστή Ευάγγελου Μάλλιου (14 Δεκεμβρίου) και τα επεισόδια που σημειώθηκαν μετά την κηδεία του.

«Ο υπουργός Αμυνας ανέφερε σε μένα και στον Αμερικανό πρέσβη χθες το βράδυ ότι η δολοφονία του Μάλλιου μπορεί να έχει επικίνδυνες πολιτικές προεκτάσεις», διαβάζουμε στο τηλεγράφημα του Ρίτσαρντς (16 Δεκεμβρίου 1976, FCO9/2396). Ο Ευάγγελος Αβέρωφ επισημαίνει στους συνομιλητές του ότι «τον Μάλλιο τον εκτιμούσαν πολλοί στην υπηρεσία του». Ηταν ατυχές το γεγονός ότι υπηρέτησε υπό τη χούντα στο τμήμα εκείνο της Ασφάλειας, που ανέκρινε τους κομμουνιστές.

Ο Ευάγγελος Αβέρωφ

«Ο Μάλλιος δεν ήταν βασανιστής, μολονότι, όπως πολλοί άλλοι στη θέση του, είχε μάλλον χαστουκίσει κρατούμενους στη διάρκεια των ανακρίσεων», ισχυρίζεται ο Ευάγγελος Αβέρωφ. Στη συνέχεια αναφέρει ότι ο Μάλλιος είχε έναν αδελφό αξιωματικό στον στρατό που έχαιρε κι αυτός μεγάλης εκτίμησης. «Δεν θα εκπλαγώ αν αυτός πάρει ένα όπλο και εκδικηθεί τον θάνατο του Ευάγγελου, σκοτώνοντας κάποιο κομμουνιστή», παρατηρεί ο Αβέρωφ.

Ορισμένοι εθνικιστές αξιωματικοί ίσως καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι κινδυνεύει η ζωή τους και ότι έφθασε η ώρα να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους, σημειώνει ο υπουργός Αμυνας της κυβέρνησης Καραμανλή.

Αφού άκουσε τις εκτιμήσεις αυτές, ο Βρετανός πρέσβης στην Αθήνα ολοκληρώνει το τηλεγράφημά του προς το Φόρεϊν Οφις, καταλήγοντας:

«Ο Αβέρωφ βεβαίως ανήκει στη δεξιά πτέρυγα της κυβέρνησης και τα καθήκοντά του αυτήν την περίοδο, αλλά και οι πολιτικές του φιλοδοξίες μακροπρόθεσμα, τον κάνουν να αντιμετωπίζει με μεγαλύτερη ανεκτικότητα τις απρεπείς πράξεις του προηγούμενου καθεστώτος. Αλλά γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο η προειδοποίησή του για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις, που μπορεί να έχει η δολοφονία του Μάλλιου στους κύκλους της Δεξιάς, θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη» (16 Δεκεμβρίου 1976, FCO9/2396).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή