Εσωσε ζωές ο φόβος του αλκοτέστ

Εσωσε ζωές ο φόβος του αλκοτέστ

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αυξημένη παρουσία δυνάμεων της Τροχαίας σε ολόκληρη την Αττική και η εντατικοποίηση των ελέγχων για τροχαίες παραβάσεις κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου απέφεραν σημαντική μείωση των δυστυχημάτων και του αριθμού των θυμάτων. Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τις υπηρεσίες της Τροχαίας, για το διάστημα από 15 Δεκεμβρίου μέχρι και προχθές, 7 Ιανουαρίου, τα θανατηφόρα τροχαία στην Αττική ήταν μειωμένα κατά 51% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Οσον αφορά τα πιο ελαφρά ατυχήματα, και αυτά παρουσίασαν μείωση, με τον αριθμό των τραυματιών να είναι κατά 11% μικρότερος.

Η παρουσία της Τροχαίας στους δρόμους ήταν αντιστρόφως ανάλογη των δυστυχημάτων, καθώς οι διενεργηθέντες τροχονομικοί έλεγχοι για επικίνδυνες παραβάσεις αυξήθηκαν κατά 20% για το ίδιο διάστημα.

Σύμφωνα με τους αξιωματικούς της Τροχαίας, η μείωση των θανατηφόρων δυστυχημάτων οφείλεται εν πολλοίς στην κατακόρυφη αύξηση των ελέγχων μέθης και στις αυστηρές κυρώσεις που πλέον επιβάλλονται στους οδηγούς που εντοπίζονται να οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ, κυρώσεις που έχουν συνετίσει τους παραβάτες. Την περίοδο από 15 Δεκεμβρίου μέχρι και 7 Ιανουαρίου, 22.640 οδηγοί υπεβλήθησαν σε αλκοτέστ στην Αττική.

Από αυτούς, οι 530, όπως διαπιστώθηκε, είχαν υπερβεί τα επιτρεπόμενα όρια κατανάλωσης αλκοόλ. Για τους 60 από αυτούς ακολούθησε αυτόφωρη σύλληψη, καθώς το είχαν παρακάνει και η περιεκτικότητα οινοπνεύματος που μετρήθηκε ήταν άνω των 0,60 χιλιοστών ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα.

Δεν έλειψαν βεβαίως και οι υπόλοιπες επικίνδυνες παραβάσεις. Συνολικά 466 οδηγοί οχημάτων κατελήφθησαν να παραβιάζουν ερυθρό σηματοδότη. Βεβαιώθηκαν 2.091 παραβάσεις για υπερβολική ταχύτητα, 104 παραβάσεις για επικίνδυνους ελιγμούς, 1.548 παραβάσεις για μη χρήση ζώνης ασφαλείας και 800 παραβάσεις για μη χρήση κράνους.

Την πρώτη εβδομάδα του νέου έτους, στην Αττική έγιναν 124 τροχαία ατυχήματα με 154 παθόντες συνολικά. Από τα ατυχήματα αυτά τα 6 ήταν θανατηφόρα (5 με αυτοκίνητα και ένα με μοτοσικλέτα) με ισάριθμα θύματα. Τα 9 ατυχήματα ήταν σοβαρά, με 10 σοβαρά τραυματίες και τα 109 ελαφρά, με 138 ελαφρά τραυματίες.

Οι αυξημένοι τροχονομικοί έλεγχοι και γενικότερα η εντατική τροχαία αστυνόμευση την περίοδο των εορτών έγινε βάσει σχεδίου που εκπονήθηκε από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής στις αρχές Δεκεμβρίου. Το σχέδιο είχε δύο κεντρικούς άξονες. Ο πρώτος αφορούσε την αποτροπή οδηγών από την κατανάλωση αλκοόλ, που συνήθως είναι αυξημένη την περίοδο των εορτών. Ετσι, συγκροτήθηκε μεγάλος αριθμός συνεργείων αλκοτέστ, με τις θέσεις τους να μεταβάλλονται συνεχώς, ώστε να μη γνωρίζουν οι οδηγοί συγκεκριμένα σημεία στάθμευσής τους, τα οποία θα μπορούσαν να αποφύγουν.

Ο δεύτερος άξονας του σχεδιασμού αφορούσε αυξημένους ελέγχους για επικίνδυνες παραβάσεις, όπως η υπερβολική ταχύτητα, οι ελιγμοί, η παραβίαση προτεραιότητας. Οπως παρατηρήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, την περίοδο των γιορτών ο αριθμός των αυτοκινήτων που κινούνται στο Λεκανοπέδιο μειώνεται σημαντικά, καθώς πολλοί φεύγουν, με αποτέλεσμα να αλλάζει η οδική συμπεριφορά όσων μένουν πίσω.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή