Μνήμες από επίθεση της 17Ν, το 1996

Μνήμες από επίθεση της 17Ν, το 1996

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι η δεύτερη φορά που το κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα δέχεται επίθεση με ρουκέτα. Την ώρα που οι διωκτικές Αρχές συνέλεγαν και εξέταζαν προσεκτικά τα στοιχεία στον τόπο της επίθεσης, ανώτατες αρμόδιες εισαγγελικές πηγές εξέφραζαν επιφυλάξεις ως προς το αν δράστες είναι μέλη της οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας».

Οι επιφυλάξεις, όπως διευκρίνιζαν, αφορούν το γεγονός ότι η ανάληψη ευθύνης φέρεται να έγινε με τηλεφώνημα σε εταιρεία «σεκιούριτι», αλλά και διότι δεν υπήρξε προειδοποιητικό τηλεφώνημα «που αποτελεί τη συνηθέστερη πρακτική των τρομοκρατικών οργανώσεων και του Επαναστατικού Αγώνα». Οι ίδιες πηγές επισήμαναν ότι το όποιο τηλεφώνημα, έγινε αρκετά αργότερα από την ώρα της επίθεσης.

Η επίθεση που πραγματοποιήθηκε χθες ξύπνησε μνήμες της 15ης Φεβρουαρίου του 1996, όταν η αμερικανική πρεσβεία δεχόταν επίθεση από τρομοκρατική οργάνωση, τη «17 Νοέμβρη». Σε αντίθεση με χθες, εκείνη η επίθεση είχε γίνει λίγα λεπτά πριν από τις 11 το βράδυ και είχε χρησιμοποιηθεί ρουκέτα 3,5 χιλιοστών, η οποία εκτοξεύθηκε με πυροσωλήνα από την οδό Φιλήμονος.

Αρκετά χρόνια αργότερα, κατηγορίες για τη συγκεκριμένη επίθεση αντιμετώπισαν οι, καταδικασθέντες ως μέλη της οργάνωσης, Δημήτρης Κουφοντίνας και Σάββας Ξηρός, που σύμφωνα με τη δικογραφία συμμετείχαν σε εκείνο το χτύπημα.

Οπως αναφέρεται στο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, ο Δημ. Κουφοντίνας συνόδευσε τον Σάββα Ξηρό και τον ενθάρρυνε παραμένοντας πλησίον του μέχρι το τέλος, «επιτηρώντας τον γύρω χώρο για να του παράσχει βοήθεια αν χρειαζόταν προς τούτο, για να αποτρέψει οποιοδήποτε ενδεχόμενο παρεμπόδισής του και να του εξασφαλίσει την ασφαλή απομάκρυνσή του παρέχοντας ψυχική συνδρομή».

Εισαγγελικές πηγές σχολίαζαν χθες ότι πιθανόν να μην είναι τυχαίος ο χρόνος τέλεσης της συγκεκριμένης ενέργειας και ενδεχομένως συνδέεται και με τη δευτεροβάθμια δίκη της 17Ν που βρίσκεται σε εξέλιξη στις φυλακές Κορυδαλλού, καθώς τη Δευτέρα η διαδικασία εισέρχεται στη φάση των απολογιών των κατηγορουμένων. Τον λόγο θα λάβει πρώτος ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ενώ τελευταίος θα μιλήσει ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος. Χθες, με γραπτή δήλωση, μέσω του συνηγόρου του, ο καταδικασθείς σε οκτώ χρόνια για συμμετοχή στη 17Ν Παύλος Σερίφης καταδίκασε την επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία χαρακτηρίζοντάς την «πράξη βίας». «Καταδικάζω τη σημερινή πράξη βίας και κάθε πράξη βίας από όπου και αν προέρχεται», τονίζει…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή