Μοναχές εγκατέλειψαν μονή και χρέη

Μοναχές εγκατέλειψαν μονή και χρέη

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποφασισμένες να εγκατασταθούν σε μοναστήρι της Αττικής φέρονται οι 55 μοναχές που εγκατέλειψαν την Ιερά Μονή Αγίων Κηρύκου και Ιουλίτης στο Σιδηρόκαστρο. Μέσω του πληρεξουσίου δικηγόρου τους, ζητούν από τον Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου κ. Μακάριο να χορηγήσει τα απολυτήριά τους και τον «εξουσιοδοτούν»(!) να αποπληρώσει τα χρέη τους, ύψους τουλάχιστον 500 χιλιάδων ευρώ.

Την ίδια στιγμή τραπεζικές αρχές εξετάζουν με ιδιαίτερη προσοχή μια καταγγελία που φαίνεται να εμπλέκει την αδελφότητα της μονής σε υπόθεση πλαστογραφίας προκειμένου να πάρει δάνειο. Οι πληροφορίες αυτές, η ξαφνική φυγή των μοναχών, οι αντικανονικές ενέργειές τους, αλλά και οι πολυποίκιλες προεκτάσεις της υπόθεσης έχουν προκαλέσει αναταράξεις στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος και το αρχιεπισκοπικό περιβάλλον. Το θέμα μάλιστα απασχόλησε πρόσφατα τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, η οποία έλαβε γνώση του περιεχομένου της επιστολής του δικηγόρου της αδελφότητας προς τον Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου. «Πριν προχωρήσετε στην εγκατάστασιν εις την Μονήν οιουδήποτε διαχειριστικού-διοικητικού σχήματος θα πρέπει κατά νόμον να έχη προηγηθή η χορήγησις του σχετικού απολυτηρίου διά τας κεκαρμένας Μοναχάς» σημειώνει στην εξασέλιδη επιστολή του ο δικηγόρος κ. Διονύσιος Πελέκης, ο οποίος αποκαλύπτει τον τελικό προορισμό της αδελφότητας: «Τα απολυτήρια θα δοθούν διά Μονήν ή Ησυχαστήριον της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, δοθέντος ότι έχει ενημερωθή και συναινεί ο επιχώριος Αρχιερεύς κύριος Νικόλαος».

Σύμφωνα με τον δικηγόρο των μοναχών, ο κ. Μακάριος είτε θα προχωρήσει στη διάλυση της μονής εκποιώντας τα περιουσιακά στοιχεία της είτε θα διορίσει νέα προσωρινή ηγουμένη προερχόμενη από άλλη μονή του Σιδηροκάστρου. «Η τοιαύτη διαχείρισις και διοίκησις της Μονής θα συντηρήση τους χώρους αυτής μέχρι νέας στελεχώσεώς της και θα αντιμετωπίση τις μόνες προς τρίτους υποχρεώσεις της Μονής εκ δανείων Τραπεζών, ύψους περίπου 500.000 ευρώ». Για την κάλυψη αυτών των δανείων υποδεικνύεται μάλιστα η εκποίηση 16 ακινήτων της Μονής που η αξία τους υπολογίζεται -από τις μοναχές- στο ποσό των 750.000 ευρώ. Ταυτόχρονα ενημερώνεται ο μητροπολίτης πως οι μοναχές θα παραλάβουν «ό,τι απεκτήθη με ιδικά τους χρήματα που εισέπρατταν από τις ποικίλες δραστηριότητές τους (κηροπωλείον, υφαντά, κεντήματα, αγιογραφήσεις, ψηφιδωτά κ.λπ.) και τα είχον θέσει εις την υπηρεσίαν της Μονής και του Μοναστικού τους βίου». Δηλαδή κατά τον δικηγόρο τους «δικαιούνται να παραλάβουν όσα σκεύη, έπιπλα, εργαλεία, μηχανήματα, αυτοκίνητα, ικριώματα, γερανόν κ.λπ. επιθυμούν… δοθέντος ότι τα ηγόρασαν με τα προσωπικά τους έξοδα». Σύμφωνα με πληροφορίες λίγο πριν από τη φυγή τους οι μοναχές μετέφεραν με τρία φορτηγά την «οικοσκευή» τους σε γνωστό μοναστήρι της Αττικής.

Στην επιστολή του κ. Πελέκη αίσθηση προκαλούν οι συμβουλές προς τον μητροπολίτη για την «καλύτερη» αξιοποίηση επιχορήγησης της Ε.Ε. που είχαν ζητήσει, πριν να φύγουν οι μοναχές, για την κατασκευή ορφανοτροφείου. «Το εγκεκριμένο ποσόν της επιχορηγήσεως, με κατάλληλους χειρισμούς, επαρκεί οπωσδήποτε διά την ολοκλήρωσιν της Μονάδος, χωρίς να χρειασθή η καταβολή συμμετοχής της Μονής» τονίζει ο πληρεξούσιος δικηγόρος τους. Από την πλευρά του ο κ. Μακάριος ενημέρωσε με επιστολή του την Ιερά Σύνοδο πως είναι έτοιμος εφόσον οι μοναχές αλλάξουν γνώμη να τις υποδεχθεί και πάλι στην επαρχία του. Διαφορετικά, πρόσθεσε, θα πρέπει πρώτα να αποπληρώσουν τα χρέη που δημιούργησαν και μετά θα παραλάβουν το απολυτήριό τους. Σχετικά με τα χρέη που άφησε η αδελφότητα, ο Σιδηροκάστρου κάνει γνωστό ότι εκτός από τις 500.000 ευρώ προς τις τράπεζες υπάρχουν χρέη και προς ιδιώτες ύψους 120.000 ευρώ. Αναφορικά με την πρόταση της αδελφότητας να εκποιήσει ακίνητα της μ ονής σημειώνει ότι η αξία τους είναι κατά πολύ χαμηλότερη από αυτή που υποστηρίζουν οι μοναχές, ενώ ορισμένα από αυτά είναι ήδη υποθηκευμένα για άλλα δάνεια. Η υπόθεση των 55 μοναχών έχει φέρει σε δύσκολη θέση τον Αρχιεπίσκοπο κ. Χριστόδουλο.

Η «Χρυσοπηγή»

Σύμφωνα με συνοδικούς κύκλους, πρωταγωνιστικό ρόλο στην απόφασή τους να εγκαταλείψουν το μοναστήρι διαδραμάτισε ο πνευματικός αδελφός του Μητροπολίτης Σάμου κ. Ευσέβιος, ο οποίος διατηρεί δεσμούς με την αδελφότητα, καθώς και η «Χρυσοπηγή». Παράλληλα πολλά είναι τα ερωτήματα για τα μεγάλα χρέη που δημιούργησαν οι μοναχές, δεδομένων των σημαντικών δωρεών και επιδοτήσεων που λάμβανε η μονή. Ταυτόχρονα ερωτήματα προκαλεί και η εκτεταμένη εμπορική δραστηριότητά τους στον χώρο την ένδυσης. Σύμφωνα με πληροφορίες την τελευταία δεκαετία είχαν προμηθευτεί 6 μεγάλες πλεκτικές μηχανές και τροφοδοτούσαν με ρούχα 25 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα. Επίσης οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι συχνά ταξίδευαν στο εξωτερικό, προκειμένου να παρακολουθήσουν τις νέες τάσεις στη μόδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή