Σύλληψη 72χρονης στη Λαμία για υπόθεση αρχαιοκαπηλίας

Σύλληψη 72χρονης στη Λαμία για υπόθεση αρχαιοκαπηλίας

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα υπόθεση αρχαιοκαπηλίας, που χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα σοβαρή από τους αστυνομικούς αποκαλύφθηκε χθες, με τη σύλληψη 72χρονης στον Καραβόμυλο Λαμίας, στην κατοχή της οποίας βρέθηκαν αρχαία αντικείμενα ιδιαίτερα μεγάλης αξίας. Η ηλικιωμένη, που προέρχεται από εφοπλιστική οικογένεια και κατάγεται από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου φέρεται να είχε πρόσβαση σε κυκλώματα διακίνησης αρχαιοτήτων και πολύτιμων έργων τέχνης που δραστηριοποιούνται σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να διατηρούσε επαφές με το «κύκλωμα της Σχοινούσας» δίχως όμως προς το παρόν να προκύπτει κάτι τέτοιο. Από την έρευνα που διενεργήθηκε στην πολυτελή κατοικία της εντοπίστηκαν 104 αντικείμενα που εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου περί «προστασίας αρχαιοτήτων». Η ίδια πάντως αρνήθηκε ότι κατέχει προϊόντα αρχαιοκαπηλίας και υποστήριξε ότι πρόκειται για κειμήλια που κληρονόμησε από τον πατέρα της. Η κατά 15 χρόνια νεότερη αδελφή της είναι έμπορος έργων τέχνης και διαμένει μόνιμα στη Ζυρίχη. Φέρεται μάλιστα ως η γυναίκα που πριν από ένα χρόνο πούλησε στο National Geographic το χαμένο Ευαγγέλιο του Ιούδα, το αρχαίο χειρόγραφο που παρέμενε επί αιώνες χαμένο στην έρημο της Αιγύπτου, σύμφωνα με το οποίο ο Ιούδας ήταν όχι προδότης αλλά ο πιο πιστός μαθητής του Ιησού.

Στο σπίτι της 72χρονης στον Καραβόμυλο Λαμίας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μία μαρμάρινη εντοιχισμένη τετράστιχη επιγραφή, ένα αλαβάστρινο αγγείο με πώμα σε μορφή του γερακόμορφου θεού Ωρου, 26 χάντρες από ημιπολύτιμους λίθους, σφραγιδόλιθος με παράσταση της Αφροδίτης και του Ερωτος, ομάδα είκοσι τεσσάρων γραπτών οστράκων προϊστορικών χρόνων, ενεπίγραφος σκαραβαίος και τμήματα μαρμάρινου περιραντηρίου. Επίσης, χθες, άνδρες του τμήματος Αρχαιοκαπηλίας της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης κατάσχεσαν στα χέρια δύο αρχαιοκαπήλων μια κεφαλή γυναίκας της Ρωμαϊκής Εποχής (2ο αιώνα μ. Χ.), ένα μικρό ακέφαλο αγαλματίδιο της θεάς Αθηνάς και ένα μαρμάρινο αγαλματίδιο με σύμπλεγμα Αφροδίτης σε φυσικό τοπίο με μικρό Ερωτα και Πάνα.

Οι συλληφθέντες, ηλικίας 28 και 68 ετών αντίστοιχα επιχείρησαν να πωλήσουν τα αντικείμενα, ζητώντας συνολικά 30.000 ευρώ. Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, οι αρχαιότητες προέρχονται από λαθρανασκαφές στην περιοχή της Νάουσας και Χαρίεσσας Ημαθίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή