Χριστόδουλος: Ετσι πήγα στο «George V»

Χριστόδουλος: Ετσι πήγα στο «George V»

4' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από λίγες ώρες ο αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος επέστρεψε από τις ολιγοήμερες διακοπές του στην Ελβετία. Και εκεί όμως δεν μπόρεσε να βρει τη γαλήνη που προφανώς αναζητούσε. Αρχικά ήταν η επιστολή των δέκα μητροπολιτών που ήρθε να ταράξει τα ήρεμα νερά των ελβετικών λιμνών. Ακολούθησαν οι δηλώσεις του μητροπολίτη Ζακύνθου περί «εμπλοκής» του στο παραδικαστικό «μέχρι το καλυμμαύκι». Ο κ. Χριστόδουλος φέρεται να εξοργίστηκε και παρέπεμψε τον κ. Χρυσόστομο στην Ιερά Σύνοδο. Από την πλευρά του ο Ζακύνθου σχολίασε σκωπτικά πως περίμενε ο αρχιεπίσκοπος να απαντήσει πρώτα στον μητροπολίτη Καλαβρύτων για το ταξίδι του στο Βατικανό και για τις περυσινές διακοπές του στο παρισινό ξενοδοχείο Four Seasons.

Μέχρι σήμερα, ο αρχιεπίσκοπος απέφυγε να απαντήσει δημόσια στην κριτική που του ασκήθηκε για τη διαμονή του στο πολυτελές ξενοδοχείο. Το μόνο που έγινε γνωστό, μέσω ενός λιτού ανακοινωθέντος της αρχιεπισκοπής, είναι πως τα έξοδα δεν επιβάρυναν ούτε τον ίδιο ούτε την αρχιεπισκοπή. Ο κ. Χριστόδουλος ωστόσο έχει δώσει εξηγήσεις για το «George V» του ομίλου Four Seasons. Οχι βέβαια στους μητροπολίτες Καλαβρύτων και Ζακύνθου αλλά σε έναν απλό πιστό, τον κ. Δημήτριο Σακαλάκ. Ο 79χρονος συνταξιούχος διαβάζοντας τα εκτενή δημοσιεύματα της «Κ» έγραψε στον αρχιεπίσκοπο πως η συμπεριφορά του τον σκανδάλισε. Και ο κ. Χριστόδουλος, με δύο επιστολές του, επιχείρησε να δώσει απαντήσεις ασκώντας ταυτόχρονα δριμεία κριτική σε δημοσιογράφους, εκκλησιαστικούς παράγοντες αλλά και εμμέσως σε πολιτικά πρόσωπα.

Θέα στον ακάλυπτο

«Δυστυχώς έχετε πέσει θύμα της δημοσιογραφίας που διαστρεβλώνει τα γεγονότα και παρουσιάζει αλλοτριωμένη την αλήθεια… Επειτα το ξενοδοχείο που έμεινα στο Παρίσι είναι 4 αστέρων. Πού έπρεπε δηλαδή να μείνω; Σε 2 αστέρων;» τόνιζε προς τον κ. Σακαλάκ στην πρώτη επιστολή του (2.2.06) ο αρχιεπίσκοπος. Ομως ο ηλικιωμένος πιστός δεν έμεινε ικανοποιημένος και επανήλθε με νέο γράμμα του. Δύο μήνες αργότερα ο κ. Χριστόδουλος με μια τετρασέλιδη επιστολή του προέβη «εις λεπτομερή, κατά το δυνατόν, περιγραφήν της όλης υποθέσεως». Εξηγώντας την επιλογή του συγκεκριμένου ξενοδοχείου σημειώνει: «Φιλική μου οικογένεια, ενδιαφερομένη για μια ολιγοήμερη ανάπαυσή μου, προσεφέρθη να με διευκολύνει και μου «έκλεισε» δωμάτιο στο παρισινό ξενοδοχείο Four Seasons γεγονός για το οποίο με ενημέρωσε. Δεν ήτο η πρώτη φορά που επρόκειτο να επισκεφθώ την πόλιν αυτήν. Και οσάκις μετέβαινα εφρόντιζα να μένω σε ευπρεπές ξενοδοχείον, κάνοντας οικονομίαν σε άλλα πράγματα και όχι σε αυτό. Περί του ξενοδοχείου δεν εγνώριζα ούτε πού εβρίσκεται ούτε τι κοστίζει. Δια τούτο και μη έχων κάρταν επήρα μαζί μου μερικά χρήματα, όσα υπελόγιζα ότι θα εξώδευον εκεί μετά του συνοδού μου διακόνου».

Ο αρχιεπίσκοπος προσπάθησε μάλιστα να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν. «Κατά την άφιξίν μου με ταξί εκ του αεροδρομίου δεν παρετήρησα κάτι το εξαιρετικόν στο ξενοδοχείο αυτό. Εμεινα σε ένα κοινό δωμάτιο με θέαν μάλιστα στον ακάλυπτο χώρο. Αυτό που μου είχαν «κλείσει»» υποστηρίζει και προσθέτει: «Κατά την ημέραν της αναχωρήσεώς μου μετέβην εις το ταμείον του ξενοδοχείου να ρυθμίσω τας υποχρεώσεις μου. Και εκεί με επληροφόρησαν ότι το ξενοδοχείον είχε πληρωθή. Επανελθών ηυχαρίστησα τους φίλους μου για την εξυπηρέτησίν μου, επειδή αμέσως αντελήφθην ότι εκείνοι είχαν κάνει και την οικονομικήν ρύθμισιν, χωρίς εγώ να γνωρίζω τίποτε. Αλλωστε είναι γνωστόν ότι δεν διαθέτω ούτε ακίνητη ούτε κινητή περιουσία. Δεν έχω μετρητά σε τράπεζα, ούτε διαθέτω πιστωτική κάρτα. Αυτά τα γνωρίζει όλος ο ελληνικός λαός».

Σύμφωνα με τον κ. Χριστόδουλο την ευθύνη για το αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε οφείλεται στους δημοσιογράφους και όχι μόνο. «Ο αντιπολιτευόμενος Τύπος εθεώρησε κατάλληλη τη στιγμή να μου επιτεθεί με ανίερον τρόπον… Παρουσίασαν λοιπόν το γεγονός ως σκάνδαλο. Ποιοι; Αυτοί που ζουν με χλιδήν και προκλητικότητα, εξαπατώντες τον ελληνικόν λαόν. Στο διπλανό ξενοδοχείο της ιδίας κατηγορίας με εκείνο που έμεινα εγώ, διέμεινεν, ως έμαθα εκ των υστέρων, η κ. Γιαννάκου, υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Για την περίπτωσίν της ουδείς ενδιεφέρθη. Μόνον για εμέ. Διότι υπήρχε λόγος. Επρεπε να εμφανισθή ο αρχιεπίσκοπος ότι ζη δήθεν τρυφηλώς και μένει σε μυθικά ξενοδοχεία… Ενεφάνισαν ότι στο ξενοδοχείον αυτό έμεινα σε αριστοκρατικήν σουίταν, ενώ έμεινα σε κοινό δωμάτιο με ένα κρεβάτι. Σε άλλο δωμάτιο έμεινεν ο διάκονός μου» τονίζει και από την κριτική του δεν ξεφεύγουν ορισμένα θρησκευτικά έντυπα αλλά και εκκλησιαστικοί παράγοντες.

«Γεννήματα εχιδνών»

«Και τι δεν έγραψαν. Το δηλητήριον εχύθη με τους τόννους επάνω μου, ως εάν διέπραξα τη φαυλοτέραν των πράξεων. Και όλα μονομιάς τα καλά που έχω με τη χάριν του Θεού επιτύχει διεγράφησαν με μιαν μονοκονδυλιάν από τους πνευματικούς. Μα αυτοί είναι χειρότεροι των κοσμικών. Το μίσος των είναι ακατάλλακτον. Διαβάστε τον «Ορθ. Τύπον». Θα διακριβώσετε αμέσως τα δύο μέτρα και τα δύο σταθμά. Ολα όσα κάμνω εγώ είναι σατανικά και χείριστα, μαύρα και άραχνα. Χωρίς αιδώ με κατηγορούν ότι πωλώ την Ορθοδοξίαν διότι θα μεταβώ εις τον Πάπαν, και παρακάτω υμνούν τον Πατριάρχην Βαρθολομαίον και τις οικολογικές του πρωτοβουλίες. Το ότι έχει εκείνος μεταβή επανειλημμένως στον Πάπα και μάλιστα περιβληθείς μανδύαν κ.λπ. αυτό δεν τους απασχολεί. Εκείνο για το οποίον ενδιαφέρονται είναι να πλήξουν τον αρχιεπίσκοπον. Δεν το βλέπετε σεις αυτό; Δεν έχετε αντιληφθή τι επιζητούν οι άνθρωποι; Δεν το κρύβουν άλλωστε. Πέρυσι στη μεγάλη μας δοκιμασία εζήτουν με πηχυαία γράμματα την παραίτησίν μου. Διατί; Ξέρετε σεις να μου πείτε; Εγώ δεν ξέρω ακόμη… Από τους ανθρώπους της Εκκλησίας με τις παρωπίδες και την κακότητα της ψυχής δεν άκουσα ποτέ έναν καλόν λόγον. Εχω ήδη βγάλει τα συμπεράσματά μου. Προτιμότερον μακράν απ’ αυτών παρά κοντά των. Είναι «γεννήματα εχιδνών». Και έχουν την αποδοκιμασίαν μου κατενώπιον του Θεού».

Απαντώντας τέλος στις προτροπές του ηλικιωμένου πιστού να επιλέγει σεμνότερα καταλύματα τονίζει: «Και μη μου πείτε να πάω σε κάποιο μοναστήρι. Στα μοναστήρια έχω πάει πλειστάκις και τα αγαπώ. Αλλά όταν θέλει κανείς να ξεκουρασθή προτιμά άγνωστα μέρη για να έχει ησυχίαν. Και εγώ έχω ανάγκην αυτής της ησυχίας, την οποία μου στερεί η καθημερινή εξαντλητική απασχόλησίς μου με τα μείζονα προβλήματα της Εκκλησίας. Θα υπάγω λοιπόν και θα μείνω σε κάποιο ξενοδοχείον. Είσθε βέβαιος ότι θα περάσει αυτό απαρατήρητον από εκείνους που ανιχνεύουν σκάνδαλα;».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή