Στο χρηματιστήριο αξιών των ελληνικών νομισμάτων

Στο χρηματιστήριο αξιών των ελληνικών νομισμάτων

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Υπάρχει ανάμεσα στα οικογενειακά κειμήλια ένα χρυσό 40δραχμο που κυκλοφόρησε το 1852; Τότε να είστε βέβαιοι ότι έχετε μια περιουσία που όσο μένει στο συρτάρι ή στην τραπεζική θυρίδα αυξάνει την αξία της. Σήμερα, η αξία του στους κύκλους των συλλεκτών αποτιμάται σε μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Αν και είναι δύσκολο να βρεθεί ένα 40δραχμο εκείνης της χρονιάς -αφού κυκλοφόρησαν μόλις 8 κομμάτια- ο κάτοχος ενός τέτοιου νομίσματος βρίσκεται στην κορυφή του άτυπου χρηματιστηρίου της ελληνικής νομισματικής συλλογής και η πώλησή του στους κύκλους των συλλεκτών αποτελεί αντικείμενο ξεχωριστής διαπραγμάτευσης. Τα 40δραχμα που κόπηκαν τη χρονιά του 1852 δεν είναι όμως τα σπανιότερα ελληνικά νομίσματα. Το σπανιότερο ελληνικό νόμισμα είναι ένα ασημένιο 5δραχμο που κυκλοφόρησε έξι χρόνια πριν (1846) και δεν βρίσκεται σε χέρια ιδιώτη, αλλά σε μουσείο.

«Την περίοδο 2000-2005 παρατηρήθηκε μια απροσδόκητα μεγάλη αύξηση στην τιμή πώλησης των νεότερων ελληνικών νομισμάτων (κυκλοφορίας 1828 και μετά) λόγω της απρόσμενης εισόδου επενδυτών στον χώρο των συλλογών» επισημαίνουν οι διοργανωτές της 15ης Διεθνούς Εκθεσης Τηλεκάρτας και Νομισμάτων που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης. Μετά τη σταδιακή απόσυρση των «επενδυτών» η αγορά ανέκτησε τις προηγούμενες τιμές της, με αποτέλεσμα σήμερα οι συλλέξιμες κατηγορίες «πολύ ωραίων» και «εξαιρετικών κομματιών» να συμφέρουν ιδιαίτερα τους συλλέκτες νομισμάτων.

Προσιτές τιμές έχουν τα νομίσματα του Οθωνα και του βασιλιά Γεωργίου του Α΄. Για παράδειγμα, ένα ασημένιο τάληρο του Οθωνα (1833) σε εξαιρετική κατάσταση κοστίζει 350-400 ευρώ, μια ασημένια δραχμή 1873 του Γεωργίου σε άριστη κατάσταση κοστίζει 150 ευρώ, ένα χρυσό 20άρικο του 1884, 200 ευρώ, ενώ τα νεότερα χαλκονικέλινα νομίσματα της Δημοκρατίας 1926-1930 και του βασιλιά Παύλου (1954-1965) παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Πρόκειται για σειρά 44 νομισμάτων τα οποία (ακυκλοφόρητα) κοστίζουν 1.500-1.700 ευρώ.

Τα τελευταία πέντε χρόνια η αντικατάσταση της δραχμούλας με το ευρώ αύξησε περισσότερο τη συλλεκτική αξία των παλιών νομισμάτων. Πολλοί συλλέγουν σήμερα και ευρωνομίσματα (στην Ελλάδα περίπου 15.000), αλλά και αναμνηστικές εκδόσεις, όπως το ελληνικό νόμισμα των 2 ευρώ του Ολυμπιακού Δισκοβόλου που κυκλοφόρησε στους Ολυμπιακούς Αγώνες ή η «Αρπαγή της Ευρώπης» η οποία κυκλοφόρησε και σε αναμνηστική θήκη από την Τράπεζα της Ελλάδος (30.000 τιράζ). Ενα τέτοιο νόμισμα πωλείται στη Γερμανία 60 ευρώ. Στα τραπέζια της 15ης έκθεσης εκτός από σπάνια νομίσματα και ευρωνομίσματα θα υπάρχουν και τηλεκάρτες, γραμματόσημα, παλιές καρτ ποστάλ, ολυμπιακές και άλλες καρφίτσες πέτου, ομόλογα, ακόμη και παιχνιδάκια kinder.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή