«Ηλίθιος» στην Πειραματική

«Ηλίθιος» στην Πειραματική

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από προετοιμασία αρκετών μηνών ανεβαίνει στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου (Θέατρο «Από Μηχανής») το αριστούργημα του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι «Ο Ηλίθιος». Φιλόδοξο εγχείρημα που έχει και την εξής ιδιαιτερότητα: η παράσταση έχει διάρκεια έξι ωρών, γι’ αυτό και θα παρουσιαστεί σε δύο μέρη. Το Α΄μέρος έχει τίτλο «Η γη της επαγγελίας» και κάνει πρεμιέρα αύριο, Κυριακή 18 Μαρτίου. Το Β΄ μέρος έχει τίτλο «Ο φτωχός ιππότης» και θα παρουσιάζεται από τις 28 Μαρτίου. Μόνο τις Κυριακές η παράσταση θα παρουσιάζεται ενιαία.

«Για να μεταφέρεις αυτό το ογκώδες μυθιστόρημα στο θέατρο, ακολουθείς μια έντιμη τακτική, ώστε να μην αποκρύπτεται η μυθιστορηματική προέλευση», σημειώνει ο σκηνοθέτης της παράστασης Στάθης Λιβαθινός. «Αλλωστε, πέρα από τα διαλογικά κομμάτια, ένα μέρος του κειμένου είναι αφήγηση απ’ όλους τους ηθοποιούς. Ο Ντοστογιέφσκι δεν είναι ο γνήσιος μυθιστοριογράφος. Πολυδιάστατος, πολυφωνικός, με σκέψη θεατρική, γράφει με τρόπο ζηλευτό…».

Η μετάφραση είναι του Αρη Αλεξάνδρου ενώ την δραματουργική επεξεργασία υπογράφει ο Σάββας Κυριακίδης και με τη συμβολή όλων των ηθοποιών της παράστασης. Τα σκηνικά και τα κοστούμια φιλοτέχνησε η Ελένη Μανωλοπούλου. Την μουσική έγραψε ο Θοδωρής Αμπαζής, την κινησιολογία υπογράφει η Σεσίλ Μικρούτσικου, ενώ τους φωτισμούς σχεδίασε ο Αλέκος Αναστασίου. Παίζουν οι ηθοποιοί: Αλ. Αϊδίνη, Β. Ανδρέου, Σ. Γράψας, Π. Γιωρκάτζης, Δ. Ημελλος, Σ. Ιακωβίδης, Ν. Καρδώνης, Μ. Κίτσου Δ. Κούρτη, Κ. Μενούτη, Δ. Μοθωναίος, Δ. Μυλωνάς, Μ. Ναυπλιώτου, Δ. Παπανικολάου, Ελ. Ρουσσινού, Μ. Σαββίδου, Σ. Σωπύλης, Γ. Τσεμπερλίδης, Σ. Τσινάρη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή