Η Ευρωβουλή λέει «ναι» στο σχέδιο του Μάρτι Αχτισάαρι

Η Ευρωβουλή λέει «ναι» στο σχέδιο του Μάρτι Αχτισάαρι

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου εγκαλεί η Μόσχα τον Μάρτι Αχτισάαρι, με αφορμή την πρότασή του για το τελικό καθεστώς του Κοσόβου. Εκτιμά, δε, ότι αυτή η πρόταση δεν έχει ούτε κατ’ ελάχιστον την ευρεία στήριξη των σερβικών κοινοτήτων της επαρχίας. Ωστόσο, χθες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στο επίμαχο σχέδιο, το οποίο, αν τελικά εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας, θα οδηγήσει το Κόσοβο στην ανεξαρτησία, αλλά υπό διεθνή επιτήρηση, όπως ακριβώς αναφέρεται στο κείμενο του απεσταλμένου του ΟΗΕ. Προς τους ευρωβουλευτές είχε απευθυνθεί λίγο νωρίτερα ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Χαβιέ Σολάνα, ο οποίος προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε αποτυχία στη διαμόρφωση του τελικού καθεστώτος του Κοσόβου ενδέχεται να εγείρει σοβαρά θέματα ασφαλείας.

«Δεν έχουμε το δικαίωμα να αποτύχουμε. Μιλάμε για την ασφάλεια στα Βαλκάνια», δήλωσε προς τους ευρωβουλευτές στις Βρυξέλλες ο κ. Σολάνα, για να ολοκληρώσει, λέγοντας: «Ανεξάρτητα από την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, εμείς έχουμε τεράστια ευθύνη απέναντι στο Κόσοβο επειδή βρίσκεται στη δική μας ήπειρο και επειδή έχει ευρωπαϊκή προοπτική».

Με ύφος ιδιαίτερα επικριτικό, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε χθες ότι ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ για το Κόσοβο Μάρτι Αχτισάαρι θα αποτύχει αν επιδιώξει την εφαρμογή του σημερινού σχεδίου του για την σερβική επαρχία. «Θα ήταν λάθος», είπε ο Ρώσος υπουργός «αν δεν λάβουμε υπόψη στην επίλυση του θέματος τις θέσεις των άμεσα εμπλεκομένων μερών, του Βελιγραδίου και της Πρίστινα. Ο Αχτισάαρι αποφάσισε να αγνοήσει και τους δύο, αλλά νομίζω ότι θα αποτύχει». Τις αντιρρήσεις του έναντι της πρότασης Αχτισάαρι προέβαλε χθες προς τον πρόεδρο Μπους ο ίδιος ο πρόεδρος Πούτιν σε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του.

Το ίδιο επικριτικός ήταν και ο διαπραγματευτής της Μόσχας στα Βαλκάνια Βλαντιμίρ Τίτοφ. Στράφηκε κατά των μεγάλων δυνάμεων για το γεγονός ότι επιδεικνύουν αδικαιολόγητη σπουδή προκειμένου να φέρουν μια συμφωνία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ετσι όπως έχουν τα πράγματα, όμως, οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Ροσίσκαγια Γκαζέτα», ο Βλαντιμίρ Τίτοφ, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, δήλωσε ότι ο διεθνής μεσολαβητής και όχι μόνον αυτός, τοποθέτησαν τις διαπραγματεύσεις μέσα σε ένα αυστηρό χρονικό πλαίσιο, ενώ προς τα εμπλεκόμενα μέρη δόθηκε η εντύπωση ότι το αποτέλεσμα ήδη ήταν προκαθορισμένο. «Είχαμε κατ’ επανάληψιν επισημάνει πόσο καταστροφική μπορεί να είναι αυτή προσέγγιση. Δικαιωθήκαμε και τώρα πρέπει να δούμε ποιο θα είναι το επόμενο βήμα».

Η Ε.Ε. προετοιμάζει πολυμελή πολιτική αποστολή στο Κόσοβο, προκειμένου «να συμβάλει προς την κατεύθυνση της ανεξαρτησίας υπό διεθνή επιτήρηση», όπως αναφέρεται στην έκθεση του Μάρτι Αχτισάαρι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή