Η Σέριφος λέει «όχι» στο γιγάντιο αιολικό πάρκο

Η Σέριφος λέει «όχι» στο γιγάντιο αιολικό πάρκο

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια επένδυση που ζημιώνει τους πάντες πλην ενός -του ίδιου του επιχειρηματία- δρομολογείται στη μικρή Σέριφο, το όμορφο Κυκλαδονήσι. Ο Ομιλος Μυτιληναίου σχεδιάζει την εγκατάσταση στο νησί γιγάντιου αιολικού πάρκου, το οποίο (όπως φαίνεται και από την εικονική αναπαράσταση δεξιά) αναμένεται να αλλοιώσει σε τέτοιο βαθμό το τοπίο ώστε να υπονομεύεται το ίδιο το μέλλον της Σερίφου ως τουριστικού προορισμού.

Τα σχέδια του επιχειρηματικού ομίλου κυκλοφορούσαν ως φήμη στο νησί ήδη από πέρυσι, ωστόσο οι κάτοικοι πάγωσαν όταν, στις 22 Μαρτίου, διάβασαν στην εφημερίδα «Εστία» τις αιτήσεις της εταιρείας για χορήγηση άδειας εγκατάστασης αιολικών πάρκων σε έξι σημεία του νησιού. Σύμφωνα με το επιχειρηματικό σχέδιο, στα βουνά της Σερίφου θα τοποθετηθούν 87 συνολικά ανεμογεννήτριες, με ισχύ 3 ΜW έκαστη, ύψος πύργου 100 μέτρα και μήκος έλικα 90 μέτρα. Η αιτούμενη άδεια είναι για 261 MW. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνολική εγκατεστημένη ισχύς στη ΔΕΗ Σερίφου είναι 6 ΜW και η μέγιστη ημερήσια κατανάλωση τους θερινούς μήνες 3 MW, ενώ σε όλη τη χώρα σήμερα παράγονται από τον άνεμο περίπου 700 ΜW.

Ως γνωστόν, αιτιολογημένες αντιρρήσεις μπορούν να υποβληθούν εντός 15 ημερών από την υποχρεωτική δημοσιοποίηση των αιτήσεων – η προθεσμία δηλαδή λήγει… αύριο. Ηδη, στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει αποσταλεί αίτηση εναντίωσης από το δημοτικό συμβούλιο Σερίφου, που με ομόφωνο ψήφισμά του χαρακτήρισε «εφιαλτικό σενάριο» την εγκατάσταση του αιολικού πάρκου, υπογεγραμμένη από περισσότερους από 900 κατοίκους, καθώς και πολλές ατομικές αιτήσεις εναντίωσης. Παράλληλα, όπως λέει στην «Κ» η δήμαρχος του νησιού κ. Αγγελική Συνοδινού, έχει σταλεί εξώδικο στη ΡΑΕ με το αίτημα να μην προχωρήσει σε αδειοδότηση πριν τουλάχιστον υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. «Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε πώς μπορεί να επιτραπεί η εγκατάσταση τόσων ογκωδών ανεμογεννητριών, όταν το ανώτατο επιτρεπόμενο ύψος δομήσεως στο νησί μας είναι τα 7,5 μέτρα», αναφέρει η κ. Συνοδινού. Πράγματι, οι ανεμογεννήτριες που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν θα είναι 20 φορές περίπου πιο ψηλές από το ψηλότερο κτίριο του νησιού και θα φθάνουν περίπου στο 1/3 του ψηλότερου βουνού… Οπως «υπενθυμίζει» στους αρμόδιους φορείς μέσω της δικής του αίτησης εναντίωσης και ο ιδιώτης κ. Λαυρέντιος Τριανταφυλλίδης, η Σέριφος έχει χαρακτηριστεί ως ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους νησί και το φυσικό της περιβάλλον προστατεύεται με πολύ αυστηρούς όρους δόμησης. Μεγάλο της τμήμα ταυτόχρονα ανήκει στο δίκτυο Νatura 2000. «Η τοποθέτηση τόσων πολλών και μεγάλων ανεμογεννητριών σε έκταση που καταλαμβάνει το μισό νησί θα υποβαθμίσει πλήρως το νησί από τουριστική άποψη, καθώς θα είναι εμφανείς σχεδόν από παντού, ενώ θα απαξιώσει τις ιδιοκτησίες των κατοίκων», αναφέρει ο κ. Τριανταφυλλίδης. Πράγματι, το πάρκο εκτιμάται ότι θα απλωθεί σε μια περιοχή ίση με το 1/3 της Σερίφου, καθώς οι ανεμογεννήτριες αυτού του τύπου τοποθετούνται σε κορυφογραμμές με απόσταση 500 μ. η μία από την άλλη, απαιτώντας δηλαδή συνολικό μήκος κορυφογραμμής τα 45 χιλιόμετρα. Ως γνωστόν, η χώρα μας οφείλει έως το 2010 να παράγει το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιεί από ανανεώσιμες πηγές. Πάση θυσία;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή