Διώκονται αντί να επιδοτούνται τα προϊόντα ήμερης κάνναβης

Διώκονται αντί να επιδοτούνται τα προϊόντα ήμερης κάνναβης

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ευρωπαίοι επιδοτούνται όταν την καλλιεργούν, αλλά οι Ελληνες αντιμετωπίζουν ακόμα και το ενδεχόμενο ποινής πολυετούς κάθειρξης εάν εμπορευθούν τα προϊόντα της (ούτε λόγος να τη φυτέψουν στα χωράφια τους). Ο λόγος για την κλωστική ή ήμερη κάνναβη (cannabis sativa), ένα φυτό που δεν περιέχει παρά σε απειροελάχιστο ποσοστό τη δραστική ουσία του χασίς, καλλιεργείται σε κάθε γωνιά της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την παραγωγή μιας σειράς ποιοτικών και φιλικών προς στο περιβάλλον προϊόντων, αλλά στη χώρα μας έχει εξοβελιστεί στο πυρ το εξώτερο εξαιτίας της… παρήχησης με την ινδική κάνναβη.

Δίωξη για αγορά, κατοχή και εμπορία ναρκωτικών και για ανάμιξη ναρκωτικών σε τρόφιμα, πράξεις κακουργηματικές, αντιμετωπίζει σήμερα η κ. Κρίστα Παππά, ιδιοκτήτρια του Kannabishop στο κέντρο της Αθήνας το οποίο εμπορεύεται προϊόντα από κλωστική κάνναβη (από ρούχα μέχρι προϊόντα διατροφής). Αιτία, η λήψη δείγματος τσαγιού από φύλλα κάνναβης από τον ΕΦΕΤ, από την εξέταση του οποίου προέκυψε ότι… περιείχε κάνναβη. Φαίνεται ότι οι αρμόδιες αρχές δεν γνωρίζουν ότι, σύμφωνα με ευρωπαϊκό κανονισμό (ο οποίος υπερισχύει της εθνικής νομοθεσίας), επιτρέπεται η καλλιέργεια ποικιλιών κλωστικής κάνναβης που περιέχουν σε ποσοστό έως 0,2% την ψυχοδραστική ουσία της κάνναβης (THC) και την εμπορία των προϊόντων που προέρχονται από την επεξεργασία του φυτού. (Οπως λέγεται, ένα τσιγάρο χασίς ισοδυναμεί με ένα… χωράφι cannabis sativa.) Το Γενικό Χημείο του Κράτους δεν εξέτασε πόσο THC περιέχει το τσάι, αλλά εάν περιέχει.

Δικαστικές περιπέτειες

Κανέναν ρόλο δεν έχει παίξει ούτε το ότι η «υπόθεση Kannabishop» «μετράει» 87 αθωωτικές αποφάσεις για αδικήματα περί ναρκωτικών τα τελευταία 9 χρόνια. Σε κάποιους από τους παλιούς ιδιοκτήτες, έχουν επιδικαστεί και αποζημιώσεις. Από τα 18 μαγαζιά, βέβαια, σήμερα έχει απομείνει μόνο ένα. «Οι άνθρωποι κουράστηκαν, εξοντώθηκαν οικονομικά, τα παράτησαν», λέει στην «Κ» η κ. Παππά. «Αλλά δυστυχώς, οι δικαστικές αποφάσεις δεν μετράνε. Το δεδικασμένο δεν ισχύει. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να κατηγορηθούμε για κακούργημα και να κινδυνεύουμε με φυλάκιση!»

Σε όλη την Ευρώπη βέβαια τα προϊόντα από cannabis sativa γνωρίζουν τεράστια επιτυχία, καθώς η ίνα της είναι «εκ φύσεως» υποαλλεργική, αντιμηκυτιακή, θερμορυθμιστική και εξαιρετικά ανθεκτική. Οσον αφορά τα τρόφιμα, και ιδίως το λάδι από σπόρο κάνναβης, θεωρούνται ιδιαίτερα θρεπτικά λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ακόρεστα λιπαρά οξέα ω3 και ω6. Κυρίως, όμως, η cannabis sativa έχει λύσει τα χέρια των αγροτών, σε μια εποχή όπου οι ανησυχίες των καταναλωτών για την αλόγιστη χρήση χημικών έχουν γιγαντωθεί. Η καλλιέργεια της κάνναβης μπορεί να μετατραπεί εύκολα σε βιολογική, καθώς το ίδιο το φυτό λειτουργεί σαν ζιζανιοκτόνο και δεν απαιτεί τη χρήση φυτοφαρμάκων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο εξωτερικό, πολλοί αγρότες που δεν καλλιεργούν κάνναβη, φυτεύουν λίγα φυτά στο χωράφι, προκειμένου να εξυγιάνουν το έδαφος. Δεν είναι τυχαίο ότι τα περισσότερα από τα προϊόντα κάνναβης που κυκλοφορούν είναι βιολογικά.

Εχουν περάσει περισσότερα από 15 χρόνια από τότε που ξεκίνησε στην Ε.Ε. η αναβίωση της κάνναβης (ως γνωστόν, το φυτό καλλιεργούνταν ήδη από την αρχαιότητα, πριν δαιμονοποιηθεί) και άλλα τόσα από τότε που ξεκίνησε να επιδοτείται. Αλλωστε, μπορεί να παράξει, εκτός από ίνες για υφαντά, σχοινιά και σπάγκους, υλικά μονώσεων, χαρτί υψηλής ποιότητας, τρόφιμα, καλλυντικά κ.ά., ενώ αποτελεί και κατ’ εξοχήν ενεργειακό φυτό. Στην Ισπανία και στη Γαλλία, η κάνναβη καλλιεργείται κυρίως για χαρτί, στη Γερμανία για τρόφιμα, υφάσματα και δομικά/μονωτικά υλικά, στην Ιταλία για τρόφιμα και καλλυντικά.

Στην Ευρώπη επιδοτείται

Η Ελλάδα, ωστόσο, ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε για τα προγράμματα επιδοτήσεων για την καλλιέργεια κάνναβης, ενώ δεν έχει τροποποιήσει τη νομοθεσία που χαρακτηρίζει συλλήβδην όλα τα είδη του φυτού ως ναρκωτικά. (Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι «τρέχει» πρόγραμμα επιδότησης του ΕΟΜΜΕΧ για επιχειρήσεις επεξεργασίας κάνναβης…). Το 2000, πάντως, το ΕΘΙΑΓΕ και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο εκπόνησαν μελέτη που εισηγούνταν την άρση της απαγόρευσης στην παραγωγή και στη δημιουργία ειδικών ζωνών καλλιέργειας κλωστικής κάνναβης. Οπως ανέφεραν οι επιστήμονες, η κάνναβη αποτελεί μία από τις καλύτερες εναλλακτικές για τους αγρότες που σήμερα ασχολούνται με τις «προβληματικές» καλλιέργειες του καπνού και του βάμβακος. Εκτοτε, παραμένει στα συρτάρια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Θεωρητικά κάποιος στη χώρα μας θα μπορούσε ακόμα και να καλλιεργήσει κλωστική κάνναβη, καλυπτόμενος από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. «Ποιος να τολμήσει; Για να δικαιωθεί όταν τον πιάσουν, θα πρέπει να προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Ποιος το αντέχει οικονομικά;», καταλήγει η κ. Παππά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή