Νέο πακέτο μεταναστευτικών προτάσεων από ΟΟΣΑ

Νέο πακέτο μεταναστευτικών προτάσεων από ΟΟΣΑ

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα σε διάφορες χώρες ζουν 191 εκατ. μετανάστες, από τους οποίους περί τα 90 εκατ. στις ανεπτυγμένες χώρες (Βόρεια Αμερική, Αυστραλία, Ε.Ε., Ιαπωνία), 21 εκατ. στις αναπτυσσόμενες χώρες υψηλού βιοτικού επιπέδου, 28 εκατ. στις μέσου βιοτικού επιπέδου αναπτυσσόμενες χώρες και 51 εκατ. στις χαμηλού βιοτικού επιπέδου. Οι πολιτικές που έχουν ακολουθηθεί αποδείχθηκαν ανεπαρκείς στη διαχείριση του φαινομένου. Το κενό νέων προτάσεων έρχεται να καλύψει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) με το νέο σχέδιο προτάσεων που τιτλοφορείται «Κερδίζοντας από τη Μετανάστευση» και το οποίο θα αποτελέσει τη βάση μιας σειράς συζητήσεων τους ερχόμενους μήνες σε διεθνές επίπεδο για τη χάραξη νέας μεταναστευτικής πολιτικής.

Διημερίδα στη Ρόδο

Προϊόν επίπονης έρευνας στα κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ, το πρόγραμμα παρουσιάζεται στη Ρόδο σε διημερίδα που οργάνωσε ο ΟΟΣΑ σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Η σύναψη συμφωνιών μεταξύ κρατών αποστολής και κρατών υποδοχής μεταναστών αποτελεί ένα από τα κορυφαία σημεία της προτεινόμενης πολιτικής. Γι’ αυτό και η διευθύντρια του Κέντρου Ανάπτυξης του ΟΟΣΑ κ. Λούκα Κατσέλη μίλησε για τη γέννηση της «διπλωματίας μετανάστευσης». Ο πρόεδρος του ΙΜΕΠΟ κ. Αλέξανδρος Ζαβός επικέντρωσε την πολιτική συμφωνιών στην αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων και τη δημιουργία υποδομών στις χώρες αποστολής, ώστε όταν επιστρέφουν οι μετανάστες να μπορούν να απορροφηθούν στην αγορά εργασίας και να αξιοποιήσουν την τεχνογνωσία που έχουν αποκτήσει.

«Μια από τις θετικότερες πτυχές της παγκοσμιοποίησης», χαρακτήρισε τη μετανάστευση ο υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος. Πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα της μελέτης θα αποτελέσουν πολύτιμο οδηγό στον σχεδιασμό της πολιτικής του υπουργείου και γι’ αυτό «όσες φορές χρειασθεί να αλλάξουμε το νομικό πλαίσιο, θα το κάνουμε». «Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε αρνητικά προηγούμενα», είπε ο υπουργός και επισήμανε ότι η νομιμοποίηση υπό όρους είναι η καλύτερη λύση για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που προκύπτουν από τη λαθρομετανάστευση. Στην Ελλάδα διαπιστώνεται ότι το ποσοστό των μεταναστών επί του συνολικού πληθυσμού είναι μικρότερο από το ποσοστό των μεταναστών επί του εργατικού δυναμικού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή