Σε λεπτή ισορροπία οι σχέσεις Αθήνας και Μόσχας

Σε λεπτή ισορροπία οι σχέσεις Αθήνας και Μόσχας

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονο παρασκήνιο αναπτύσσεται τα τελευταία 24ωρα, προκειμένου να διατηρηθεί η ευαίσθητη ισορροπία στις ελληνορωσικές διπλωματικές σχέσεις, μετά την εκ νέου ενόχληση που προκλήθηκε στη ρωσική πλευρά από την τοποθέτηση της υπουργού Εξωτερικών κ. Ντόρας Μπακογιάννη υπέρ της ανάπτυξης της νατοϊκής αντιπυραυλικής ζώνης στην Ευρώπη. «Η αντιπυραυλική ζώνη πρέπει να καλύπτει το σύνολο της Ευρώπης και το σύνολο των χωρών του ΝΑΤΟ», δήλωσε στην άτυπη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Οσλο η κ. Μπακογιάννη, δήλωση που προκάλεσε την αντίδραση τόσο της αντιπολίτευσης, καθώς ερμηνεύθηκε ως άνοιγμα για εγκατάσταση τμημάτων της ασπίδας στη χώρα μας, όσο και της ρωσικής πλευράς, που θεώρησε τη συγκεκριμένη δήλωση υποστηρικτική για την ανάπτυξη του συστήματος.

Επισήμως, από την πρεσβεία της Ρωσίας στην Αθήνα δεν υπήρξε αντίδραση, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι παρασκηνιακά έγιναν ενέργειες, προκειμένου να καταδειχθεί η δυσφορία. Μέχρι αργά χθες δεν είχε γίνει διάβημα προς το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο κατέβαλε προσπάθειες να αποτρέψει αυτό το ενδεχόμενο.

Ετσι, τη στιγμή που ο εκπρόσωπος του υπουργείου κ. Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωνε ότι δεν τίθεται θέμα εγκατάστασης τμήματος του αντιπυραυλικού συστήματος στη χώρα μας, προσθέτοντας ότι απαιτείται κοινή διαβούλευση ΝΑΤΟ και Ρωσίας για το θέμα της αντιπυραυλικής άμυνας, στελέχη του ΥΠΕΞ, αναφερόμενα στη δήλωση της κ. Μπακογιάννη έκαναν λόγο για «διατύπωση που ίσως δεν ήταν τόσο ξεκάθαρη και άφησε περιθώριο για παρερμηνείες».

Παρά την εμφανή απραξία της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα, που ερμηνεύεται ως προσπάθεια να μη φανεί ότι η ρωσική πλευρά «τραβάει το σχοινί», διπλωματικοί κύκλοι αναφέρουν ότι υπήρξε επικοινωνία με το Μέγαρο Μαξίμου, όπου διατυπώθηκε η ενόχληση και ζητήθηκε να διευκρινισθεί ποια είναι η επίσημη θέση της χώρας μας. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα κ. Αντρέι Βντόνιν επισκέφθηκε το ΥΠΕΞ και συναντήθηκε με τον διευθυντή διπλωματικού γραφείου της κ. Μπακογιάννη. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αποτέλεσμα της πίεσης που ασκήθηκε από την πρεσβεία της Ρωσίας στο ΥΠΕΞ ήταν η δήλωση του κ. Κουμουτσάκου για τα επεισόδια που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στην Εσθονία με αφορμή την απόφαση για μεταφορά μνημείου του Κόκκινου Στρατού. Μάλιστα, όπως προσθέτουν οι ίδιες πηγές, από τη ρωσική πρεσβεία «θα ήθελαν η δήλωση να είναι ακόμη πιο ισχυρή», προσθέτοντας ότι και παλαιότερα είχε ζητηθεί παρέμβαση της χώρας μας προς την Εσθονία για το θέμα, αίτημα που δεν είχε ικανοποιηθεί. Από πλευράς ΥΠΕΞ καταβάλλεται κάθε προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι, εν όψει και της αναμενόμενης τις επόμενες ημέρες ιδιωτικής επίσκεψης στη χώρα μας του αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης και πρώην υπουργού Αμυνας κ. Σεργκέι Ιβανόφ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή