Αδεια στη ΔΕΗ για κατασκευή μονάδας παραγωγής 250 ΜW στην Κρήτη

Αδεια στη ΔΕΗ για κατασκευή μονάδας παραγωγής 250 ΜW στην Κρήτη

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ενίσχυση του ηλεκτρικού συστήματος της Κρήτης με την εγκατάσταση 250 MW προχωρεί η ΔΕΗ. Οπως ανακοινώθηκε χθες, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης Νίκος Στεφάνου υπέγραψε την άδεια παραγωγής της ΔΕΗ για την κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής 250 MW στην περιοχή Κορακιά Κρήτης. H μονάδα θα λειτουργεί σε πρώτη φάση με μαζούτ χαμηλού θείου και στη συνέχεια με φυσικό αέριο, μόλις αυτό καταστεί δυνατό στο νησί. Τη δυνατότητα μεταφοράς φυσικού αερίου στην Κρήτη εξετάζει ήδη η ΔΕΗ σε συνεργασία με τη ΔΕΠΑ.

Το αμέσως επόμενο διάστημα, σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Δ. Σιούφα, η ΔΕΗ θα υποβάλει αίτηση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (PAE) για τη λήψη μιας ακόμη άδειας ισχύος 250 MW στην περιοχή. Οι δύο μονάδες εντάσσονται στον σχεδιασμό της ΔΕΗ για τη δημιουργία ενεργειακού κέντρου συνολικής ισχύος 500 MW στην Κορακιά Ηρακλείου.

Στόχος είναι η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Κρήτης από το 2016 και μετά. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δύο επενδυτικά σχέδια της ΔΕΗ έχουν εξασφαλίσει τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών της Κρήτης, παράγων ιδιαίτερα σημαντικός για την ολοκλήρωσή τους. Οπως τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας με αφορμή την έκδοση της άδειας, το σχέδιο για τη δημιουργία ενεργειακού κέντρου στην Κορακιά «παρουσιάστηκε σε ευρεία σύσκεψη στο Ηράκλειο Κρήτης τον Ιανουάριο 2005, από την πολιτική ηγεσία και την τότε διοίκηση της ΔΕΗ, ενώ συμμετείχαν οι βουλευτές της μεγαλονήσου, ο γενικός γραμματέας περιφέρειας Σεραφείμ Τσόκας, οι νομάρχες, οι πρόεδροι των ΤΕΔΚ, παραγωγικού φορείς και δήμαρχοι από τους δήμους στους οποίους υπάρχουν ενεργειακοί σταθμοί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή