Διαμεσολάβηση Μπακογιάννη για την κρίση στα Ιεροσόλυμα

Διαμεσολάβηση Μπακογιάννη για την κρίση στα Ιεροσόλυμα

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ειδικό ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς παραμένει σε εκκρεμότητα η κρίση που έχει εκδηλωθεί στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, «χρωματίζεται» η περιοδεία στη Μέση Ανατολή, που πραγματοποιεί από αύριο η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Το θέμα του Πατριαρχείου πρόκειται να είναι ανάμεσα στα κεντρικά των συζητήσεων που θα έχει στην Ιορδανία, στο πλαίσιο της προσπάθειας να μην άρει το Αμμάν την εμπιστοσύνη του προς το πρόσωπο του Πατριάρχη Θεόφιλου. Από το υπουργείο Εξωτερικών, αν και επιφυλάσσονται να προεξοφλήσουν τις εξελίξεις, επισημαίνοντας ότι είναι πολλοί και απρόβλεπτοι οι παράγοντες που μπορεί να την επηρεάσουν, διατυπώνουν συγκρατημένη αισιοδοξία για την τελική έκβαση. Η κρίση στο Πατριαρχείο πρόκειται να συζητηθεί και στις συναντήσεις στο Ισραήλ, με επίκεντρο την αναγνώριση του κ. Θεόφιλου από την κυβέρνηση της χώρας, η οποία εκκρεμεί, αλλά και με εκπροσώπους της Παλαιστινιακής Αρχής.

Η κ. Μπακογιάννη θα ξεκινήσει την περιοδεία της από το Ισραήλ, θα περάσει στη Ραμάλα, στη συνέχεια θα μεταβεί στη Συρία και την Ιορδανία, με τελευταίο σταθμό τον Λίβανο. Οι συναντήσεις και οι επαφές που θα έχει αφορούν, όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών, την προσπάθεια άμεσης κατάπαυσης του πυρός στη δεδομένη χρονική συγκυρία, όπου η ένταση έχει επιστρέψει τόσο μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, όσο και στο Λίβανο. Σε ένα δεύτερο επίπεδο, την ενίσχυση της θέσης της χώρας μας ως αξιόπιστου συνομιλητή όλων των εμπλεκόμενων μερών, με αξιοποίηση και των παραδοσιακά καλών σχέσεων που η Ελλάδα διατηρεί με τα κράτη και τους λαούς της περιοχής. Μάλιστα, η προσέγγιση που υιοθετεί το υπουργείο Εξωτερικών είναι ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει κανένας αποκλεισμός, καθώς για να επιτευχθεί τελικά λύση στα προβλήματα της Μέσης Ανατολής πρέπει να συμμετέχουν όλοι οι «παίκτες». Ακριβώς στη βάση αυτής της λογικής, στο πρόγραμμα της περιοδείας εντάχθηκε και η Συρία.

Στο υπουργείο Εξωτερικών δεν καλλιεργούν μαξιμαλιστικές προσδοκίες, ούτε θέτουν μεγαλεπήβολους στόχους. Κάνουν λόγο όμως για μια «πολιτική συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στην περιοχή, με προσπάθεια συμβολής στην αντιμετώπιση καθημερινών προβλημάτων, που θα εδραιώσει τη θέση της χώρας μας ως «γέφυρας», ως ενδιάμεσου με την Ευρωπαϊκή Ενωση». Προσθέτουν επίσης ότι τα προβλήματα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής παραμένουν διαρκώς στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος της διεθνούς κοινότητας και η χώρα μας έχει το πλεονέκτημα, λόγω γεωγραφικής εγγύτητας και παραδοσιακά καλών σχέσεων, να δηλώνει διαρκώς παρούσα, δείχνοντας έμπρακτο ενδιαφέρον. Πέραν αυτών, στο υπουργείο Εξωτερικών εκτιμούν ότι με το να επιδεικνύεται διάθεση εμπλοκής στα μεγάλα διεθνή ζητήματα, ενισχύεται συνολικά η θέση της χώρας. «Για να μπορείς να έχεις διαπραγματευτική ισχύ για τα δικά σου θέματα, πρέπει να ενδιαφέρεσαι για τα μεγάλα διεθνή θέματα και να επιβεβαιώνεις αυτό το ενδιαφέρον με πρωτοβουλίες και παρουσία», επισημαίνουν σχετικά.

Μέσα από τις εξελίξεις του τελευταίου χρόνου, δόθηκε η ευκαιρία για την ανάληψη πρωτοβουλιών και ενίσχυση της ελληνικής παρουσίας στην περιοχή. Η Ελλάδα συμμετείχε στον απεγκλωβισμό χιλιάδων ατόμων από τον Λίβανο, κατά τη διάρκεια της κρίσης το περασμένο καλοκαίρι, υποστήριξε την προσπάθεια αποκατάστασης της ειρήνης και στην προσπάθεια ανοικοδόμησης, ενώ κατά τη διάρκεια της προεδρίας της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, πέτυχε, τον Σεπτέμβριο του 2006, την πραγματοποίηση ειδικής έκτακτης συνεδρίασης για τη Μέση Ανατολή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή