Ο προαστιακός από τον Ιούλιο πάει Κιάτο με… 200 χιλιόμετρα

Ο προαστιακός από τον Ιούλιο πάει Κιάτο με… 200 χιλιόμετρα

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρώτο δοκιμαστικό δρομολόγιο του προαστιακού έως το Κιάτο πραγματοποιήθηκε χθες παρουσία του υπουργού Μεταφορών – Επικοινωνιών Μιχ. Λιάπη. Στη νέα γραμμή υψηλών ταχυτήτων μήκους 21 χλμ. (από τον σταθμό της Κορίνθου έως το Κιάτο), η οποία αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία τον επόμενο μήνα, υπάρχει δυνατότητα κίνησης των τρένων με ταχύτητες έως και 200 χλμ./ώρα και είναι περιφραγμένη σε όλο το μήκος. Ο χρόνος της διαδρομής Αθήνα – Κιάτο ανέρχεται σε μία ώρα και 45 λεπτά περίπου, ενώ από το νέο έτος οπότε και θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα στο Σιδηροδρομικό Κέντρο Αθηνών η διάρκεια του ταξιδιού θα μειωθεί κατά μισή ώρα περίπου.

Ο σταθμός του Κιάτου περιλαμβάνει ένα διώροφο κτίριο, δύο αποβάθρες μήκους 300 μέτρων και χώρο στάθμευσης 110 θέσεων. Η τιμή του εισιτηρίου δεν έχει ακόμη καθοριστεί, ωστόσο, η εισήγηση της Προαστιακός Α.Ε. προς το υπουργείο Μεταφορών κάνει λόγο, σύμφωνα με πληροφορίες, για 2 ευρώ όσον αφορά τη διαδρομή Κόρινθος – Κιάτο. Στο Κιάτο θα γίνεται πλέον και η μετεπιβίβαση από και προς τους μετρικούς συρμούς για την Πάτρα, μειώνοντας το συνολικό χρόνο ταξιδιού από την Αθήνα κατά 20 λεπτά περίπου. Το έργο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΡΓΟΣΕ, είναι προβλεπόμενου συνολικού κόστους 152 εκατ. ευρώ και συγχρηματοδοτείται κατά το ήμισυ από το Ταμείο Συνοχής.

Στη συνέχεια ο προαστιακός αναμένεται να φτάσει στο Ξυλόκαστρο (2009) όπου ο σταθμός θα κατασκευαστεί σε απόσταση περίπου 2 χλμ. από το κέντρο της πόλης και τον υφιστάμενο σιδηροδρομικό σταθμό. Μέσα στο 2008 πρόκειται να επεκταθεί και στη Χαλκίδα, στο Λαύριο το 2012, ενώ η μελέτη χάραξης για το Λαύριο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του καλοκαιριού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή