Κόντρα στη Βουλή με επίκεντρο τη Δικαιοσύνη

Κόντρα στη Βουλή με επίκεντρο τη Δικαιοσύνη

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η φετινή αλλαγή ηγεσίας στον Αρειο Πάγο σηματοδοτείται από την αποχώρηση του προέδρου του ανωτάτου δικαστηρίου κ. Ρωμύλου Κεδίκογλου, ο οποίος βρέθηκε στη δίνη καταγγελιών και οξείας κριτικής από βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ηδη, έχουν αρχίσει οι διεργασίες για την επιλογή του προσώπου που θα διαδεχθεί τον κ. Κεδίκογλου, ενώ το ενδιαφέρον της κυβέρνησης εστιάζεται στις υποψηφιότητες των κ. Β. Νικόπουλου, Γ. Σαραντινού, Σπ. Κολυβά και Δ. Λοβέρδου, αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου. Και οι τέσσερις προήχθησαν στον βαθμό που κατέχουν το περασμένο έτος, και πλην των κ. Νικόπουλου από τη Θεσσαλονίκη και Σπ. Κολυβά που συνταξιοδοτούνται σε δύο χρόνια, οι υπόλοιποι τρεις αποχωρούν σε ένα έτος. Η διετία που έχουν μπροστά τους οι δύο αντιπρόεδροι, εκτός από τα προσόντα που διαθέτουν και τον ήπιο και συναινετικό τους χαρακτήρα, φαίνεται να τους δίνει το προβάδισμα έναντι των συνυποψηφίων τους, με φερόμενο ως επικρατέστερο τον κ. Νικόπουλο.

Η χθεσινή ήταν η τελευταία ημέρα στον Αρειο Πάγο για τον επί διετία πρόεδρο του ανωτάτου δικαστηρίου, αλλά και για 12 ακόμη μέλη του. Αποχωρούν, ειδικότερα, πέντε αντιπρόεδροι, ένας αντεισαγγελέας και πέντε αρεοπαγίτες. Οι αντιπρόεδροι κ. Αθαν. Κρητικός, Χ. Μπαλντάς, Πολ. Βούλγαρης, Στ. Γαβράς και Γ. Χλαμπουτάκης, ο αντεισαγγελέας κ. Π. Καίσαρης και οι αρεοπαγίτες κ. Νικ. Κασσαβέτης, Χρ. Γεωργαντόπουλος, Δημ. Κιτρίδης, Φώτιος Καϋμενάκης και Σταύρος Γαβαλάς.

Οι επτά δικαστικοί λειτουργοί (πρόεδρος, αντιπρόεδροι και αντεισαγγελέας) που θα στελεχώσουν το ανώτατο δικαστήριο θα επιλεγούν από το υπουργικό συμβούλιο, ίσως, στην πρώτη του συνεδρίαση τον Ιούλιο (θα προηγηθεί εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρα), ενώ οι πέντε νέοι αρεοπαγίτες έχουν, ήδη, επιλεγεί κατά τις πρόσφατες κρίσεις, με προαγωγές από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο. Οι επερχόμενες αλλαγές στον Αρειο Πάγο πάντως, όπως εκτιμούν δικαστικοί κύκλοι, δεν θα επιφέρουν μεγάλες ανακατατάξεις, καθώς οι επιλογές θα γίνουν με γνώμονα να μη διαταραχθεί περαιτέρω το κλίμα στον χώρο της Δικαιοσύνης και, κυρίως, να μην υπάρξουν μεγάλες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, ιδιαιτέρως μετά τον θόρυβο που έχει ξεσπάσει για τον κ. Κεδίκογλου.

ΣτΕ – Ελεγκτικό Συνέδριο

Μεταβολές, περιορισμένου ωστόσο εύρους, επέρχονται και στα δύο άλλα ανώτατα δικαστήρια. Από το Συμβούλιο της Επικρατείας αποχωρούν ο αντιπρόεδρος κ. Π. Ζ. Φλώρος και ο σύμβουλος κ. Σ. Καραλής. Υποψήφιοι για τη θέση του αντιπροέδρου του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου, την οποία θα καλύψει το υπουργικό συμβούλιο, είναι οι σύμβουλοι Επικρατείας κ. Φιλ. Αρναούτογλου και Π. Πικραμμένος, γενικός διευθυντής της Εθνικής Σχολής Δικαστών. Από το Ελεγκτικό Συνέδριο αποχωρεί ο αντιπρόεδρος κ. Ι. Μπαλαφούτης, ενώ συνταξιοδοτείται και ο γενικός επίτροπος των διοικητικών δικαστηρίων κ. Π. Ρουμελιώτης. Εν τω μεταξύ, οξύτατη σύγκρουση με ανταλλαγή σκληρών κατηγοριών κατεγράφη χθες στη Βουλή, με αφορμή ερώτηση 23 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, που κατηγόρησαν την κυβέρνηση για σχέδιο παρέμβασης στη λειτουργία της Δικαιοσύνης.

«Οχι μόνο δεν διαθέτουν επιχειρήματα και στοιχεία στην προσπάθειά τους να πλήξουν την κυβέρνηση οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν διαθέτουν ούτε και στοιχειώδη μνήμη», υπογράμμισε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αν. Παπαληγούρας και κατέθεσε σειρά στοιχείων, από τα οποία προκύπτει ότι όσα σήμερα καταγγέλλονται αναφορικά με κυβερνητικές επιλογές ή ενέργειες της ηγεσίας της Δικαιοσύνης αποτελούσαν πρακτική και κατά τις προηγούμενες κυβερνητικές περιόδους. Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για παραλείψεις μεγάλου αριθμού δικαστών από την επετηρίδα κατά τη διαδικασία επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, όπως επίσης και για χρήση τηλεφωνικής επικοινωνίας προκειμένου να ζητηθεί η γνώμη απόντων δικαστικών λειτουργών από τη διάσκεψη της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, κατά την εποχή των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. «Η ευαισθησία σας είναι πολύ επιλεκτική για να είναι πειστική», σημείωσε ο κ. Παπαληγούρας.

Στον αντίποδα, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης στρέφοντας τα πυρά τους κυρίως στο πρόσωπο του απερχόμενου προέδρου του Αρείου Πάγου, υποστήριξαν ότι τα τρία τελευταία χρόνια δημιουργείται ατμόσφαιρα βιασμού και χειραγώγησης της Δικαιοσύνης, μέσω ωμών παρεμβάσεων στη λειτουργία της και βάναυσης χρησιμοποίησής της για την εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή