Θωρακίζονται τώρα τα ποτάμια και τα ρέματα της Ηλείας

Θωρακίζονται τώρα τα ποτάμια και τα ρέματα της Ηλείας

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύσκολο, αγωνιώδες φθινόπωρο περιμένουν κάτοικοι και τοπικοί παράγοντες της Ηλείας. Παρά τα πρώτα αντιπλημμυρικά μέτρα, που άρχισαν ήδη να εφαρμόζονται στις πυρόπληκτες περιοχές, ο φόβος και η αγωνία για την ορμητικότητα των χειμάρρων, τις κατολισθήσεις, τις καθιζήσεις των δρόμων δεν λείπουν… Ολοι ζουν με το ερώτημα πού θα πάνε τα νερά σε περίπτωση σφοδρών βροχοπτώσεων διαρκείας και πώς θα προστατευθούν αποτελεσματικά οι οικισμοί και τα χωριά που κινδυνεύουν περισσότερο.

Τις αντιπλημμυρικές επεμβάσεις στα μεγάλα ποτάμια του νομού έχει αναλάβει το ΥΠΕΧΩΔΕ, ενώ τα έργα στα μικρά ποτάμια θα γίνουν από τη νομαρχία. Το κόστος των αντιπλημμυρικών μέτρων στα περίπου 20 ποτάμια – ρέματα αγγίζει σχεδόν τα 15 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τον αντινομάρχη Ηλείας κ. Γ. Πλατανιά. «Ηδη, από πέρσι τον Φεβρουάριο είχαμε ζητήσει εγγράφως από την Πολιτική Προστασία πιστώσεις για στραγγιστικά έργα, τα οποία ποτέ δεν έγιναν ελλείψει κονδυλίων», λέει ο κ. Πλατανιάς στην «Κ», ο οποίος εκφράζει τον φόβο του ότι «η συντήρηση και ο καθαρισμός δεν αρκούν για να προστατευθεί το σύνολο της περιοχής, καθώς ο κίνδυνος των διαβρώσεων στα χωματοβούνια είναι ορατός. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι προλάβουμε, για να προστατεύσουμε τα χωριά και τους δρόμους».

Σύμφωνα με το ΥΠΕΧΩΔΕ, έχουν ήδη ξεκινήσει καθαρισμοί στον Κλαδέο ποταμό στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, στον Ακίδα ποταμό της Ζαχάρως και στον Σοχιά της Αμαλιάδας, ενώ από σήμερα αναμένονται παρεμβάσεις στον Πηνειακό Λάδωνα, τον Αλφειό και τη Νέδα.

«Εντονος είναι ο προβληματισμός στη Ζαχάρω για τη συγκέντρωση υδάτων σε δύο μικρά ποτάμια, τα οποία περνούν από το κέντρο του χωριού. Το ένα το έχουμε εγκιβωτίσει αλλά αποκλείεται να χωρέσει τα νερά και πολύ φοβάμαι ότι θα υπερχειλίσει. Γι’ αυτό έχω δώσει εντολή πριν καν αρχίσει η βροχή, από τη στιγμή που θα ακούγονται τα πρώτα μπουμπουνητά να ανεβάζουν οι δάσκαλοι τους μαθητές στον πρώτο όροφο του σχολείου», λέει χαρακτηριστικά στην «Κ» ο δήμαρχος Ζαχάρως κ. Π. Χρονόπουλος.

Στην Αμαλιάδα, συνεργεία μηχανικών άρχισαν από χθες τον καθαρισμό του Σοχιά, ενός ιδιαίτερα επικίνδυνου χειμάρρου, ο οποίος σε έκταση 15 χλμ. έχει δεξιά και αριστερά του καμένα δένδρα. «Αν το σκεπαστό μέρος του χειμάρρου που περνά μέσα από την πόλη της Αμαλιάδας δεν χωρέσει τα νερά ή κουβαλήσει φερτά υλικά, θα πλημμυρίσει η πόλη. Παράλληλα, καθαρίζουμε τους υπονόμους των ομβρίων υδάτων. Χρειαζόμαστε όμως πολλούς εργάτες και τουλάχιστον 500.000 ευρώ επιχορήγηση, για να υλοποιήσουμε τα απαραίτητα έργα», εξηγεί στην «Κ» ο δήμαρχος Αμαλιάδας, κ. Γ. Λυμπέρης.

Στην Αλιφείρα, τον πλέον πυρόπληκτο δήμο, που έχασε το 95% του δασικού του κεφαλαίου, χθες διενεργήθηκε η πρώτη αυτοψία και οι μηχανικοί της Περιφέρειας καταγράφουν τις ανάγκες, προκειμένου να προχωρήσουν σε μελέτες. «Αν δεν γίνουν άμεσα τα έργα, ειδικά στο βουνό της Καλλιθέας, θα έχουμε κατολισθήσεις και θα θρηνήσουμε κι άλλα θύματα», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Αλιφείρας κ. Δ. Γεωργακόπουλος.

Προβλήματα στον επαρχιακό δρόμο που οδηγεί στον Επικούρειο Απόλλωνα από καθιζήσεις και καμένα δέντρα αντιμετωπίζει ο δήμος Φιγαλείας, ενώ, όπως είπε ο δήμαρχος κ. Ι. Πιπιλής, «προσπαθούμε με ίδια μέσα να καλύψουμε επείγουσες ανάγκες, όπως η απόφραξη του καναλιού στην Κούρα, μην πλημμυρίσει ο τόπος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή