Αποχή από τις εκλογές αποφάσισαν ο δήμαρχος και οι κάτοικοι Λειψών

Αποχή από τις εκλογές αποφάσισαν ο δήμαρχος και οι κάτοικοι Λειψών

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν γνωρίζουμε εάν η είδηση θα χρησιμεύσει στους δημοσκόπους (ή στα κόμματα), ωστόσο σ’ ένα μικρό έστω βαθμό το ποσοστό της αποχής από τις επερχόμενες εκλογές έχει ήδη διαμορφωθεί. Ο λόγος για την απόφαση του Δήμου Λειψών να μην επιτρέψει να στηθούν κάλπες στο νησί (μείον 700 εκλογείς) ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τον επί μακρόν ακτοπλοϊκό αποκλεισμό του, αλλά και τη σύσταση του Συλλόγου για την Ανδρική και Πατρική Αξιοπρέπεια προς τα μέλη του να απέχουν από τις εκλογές, διεκδικώντας έτσι ίση μεταχείριση από την Πολιτεία στα θέματα διατροφής και γονικής μέριμνας (μείον 1.200 εκλογείς).

«Εξαντλούνται τα όρια αντοχής της οικονομίας του νησιού», εξήγησε στην «Κ» ο δήμαρχος Λειψών κ. Μπενέτος Σπύρου. «Και δεν μπορεί ένα κράτος που δεν παρέχει βασικά αγαθά στον πολίτη -γιατί η ελευθερία των μετακινήσεων είναι βασικό δικαίωμα- να απαιτεί από αυτόν να συμμετέχει στις εκλογές».

Η αλήθεια είναι ότι οι κάτοικοι του νησιού έχουν χορτάσει από υποσχέσεις. Εχουν περάσει πάνω τρία χρόνια από τότε που διακόπηκε η ακτοπλοϊκή σύνδεση των Λειψών με τον Πειραιά, αλλά για πάνω από ένα χρόνο δεν πραγματοποιούνται δρομολόγια ούτε από και προς την πρωτεύουσα του νομού, τη Ρόδο. Επειτα από κινητοποιήσεις, την περασμένη άνοιξη δόθηκε μια «λύση απελπισίας», όπως τη χαρακτηρίζει ο κ. Σπύρου, δηλαδή ένα δρομολόγιο εβδομαδιαίως από και προς Πειραιά. «Η τουριστική χρονιά χάθηκε. Πριν από πέντε χρόνια είχαμε τρεις μήνες 100% πληρότητα. Τώρα η σεζόν έχει περιοριστεί στις 30 μέρες – και αν». Οι κάτοικοι ζητούν δύο δρομολόγια τον χειμώνα και τρία το καλοκαίρι. «Πρέπει να κατοχυρώσουμε το ελάχιστο δημόσιο συγκοινωνιακό δίκτυο. Οποιοσδήποτε άλλος πολίτης αυτής της χώρας μπορεί ανά πάσα στιγμή να μεταβεί στην πρωτεύουσα του νομού του για να κάνει τις δουλειές του. Εμείς χρειάζεται να διανυκτερεύουμε αλλού!» Ετσι, την ερχόμενη Κυριακή, το δημαρχείο και τα υπόλοιπα δημοτικά κτίρια των Λειψών θα παραμείνουν κλειστά και… «ας πάνε να στήσουν τις κάλπες στο αστυνομικό τμήμα»!

Η υπομονή στερεύει όμως και στους διαζευγμένους πατεράδες, οι οποίοι στο 99% των περιπτώσεων χάνουν την κηδεμονία των παιδιών τους στο δικαστήριο. Ο πρόεδρος του Συλλόγου για την Ανδρική και Πατρική Αξιοπρέπεια, κ. Νίκος Σπιτάλας, καλεί τα 1.200 μέλη (αλλά και όσους από τους περίπου 20.000 άνδρες που έχουν επικοινωνήσει αυτά τα δύο χρόνια από τη σύσταση της οργάνωσης) να απέχουν από την εκλογική διαδικασία ζητώντας -τι άλλο;- ισότητα.

«Στο πλαίσιο των παροχών λόγω εκλογών, ακούσαμε για επιπλέον βοηθήματα σε πολύτεκνους, εξομοίωση των τρίτεκνων με πολύτεκνους, μονογονεϊκές οικογένειες, επιπλέον γονικές άδειες για 2, 3, 4 παιδιά κ.λπ.», σημειώνει ο κ. Σπιτάλας. «Ως επί το πλείστον, όμως, αυτά αφορούν τις διαζευγμένες γυναίκες, διότι στην Ελλάδα μόνο οι μητέρες έχουν την επιμέλεια-γονική μέριμνα. Τι γίνεται με τους πατεράδες-άνδρες; Θα εξομοιωθεί το όριο ηλικίας τους στη συνταξιοδότηση; Θα δοθούν διά νόμου ίσες γονικές άδειες σε διαζευγμένους πατεράδες; Θα αφαιρείται το ποσό διατροφής από τη φορολογία;».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή