Π. Φούρλας, 37 χρόνια κοντά στον κίνδυνο

Π. Φούρλας, 37 χρόνια κοντά στον κίνδυνο

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Χρονικόν μιας προαναγγελθείσης παραίτησης» είναι ίσως ο πιο σαφής τίτλος «τέλους» μιας σημαντικής αλλά και δύσκολης πορείας 37 χρόνων, σε θέσεις ευθύνης, κοντά στον κίνδυνο, αλλά και κοντά στον άνθρωπο… Ο λόγος για τον πρώην (από χθες) γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Παναγιώτη Φούρλα, που αιφνιδίασε τον πολιτικό του προϊστάμενο κ. Προκόπη Παυλόπουλο, όταν τον επισκέφθηκε νωρίς νωρίς στο γραφείο του, για να του υποβάλει την παραίτησή του. Παρά το γεγονός ότι ένα 24ωρο πριν, ήταν σχεδόν βέβαιο ότι ο κ. Φούρλας θα αναλάβανε τα ηνία της νέας διευρυμένης και αναβαθμισμένης Πολιτικής Προστασίας, αρθρωμένης κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, εκείνος επέλεξε την παραίτηση. Αλλά και για πρώτη φορά και τη σιωπή!

Στην επιστολή, που έστειλε στον υπουργό Εσωτερικών, επικαλείται λόγους προσωπικούς. Ενας χαλκέντερος «αρχηγός», πάντα παρών στις πρώτες γραμμές της μάχης -είτε με τις φλόγες είτε με τα χιόνια, είτε στα συντρίμμια κτιρίων- με σκονισμένες γαλότσες και ιδρωμένα πουκάμισσα, δεν «έπεισε» κανέναν ότι αποχωρεί από τις επάλξεις για να ιδιωτεύσει.

Γιατί αποχώρησε

Χθες, στα δημοσιογραφικά γραφεία διάχυτη ήταν η εκτίμηση ότι ο πεισματάρης Παναγιώτης Φούρλας («ξεροκέφαλος» για μερικούς) αποχωρεί είτε γιατί αρνείται τη συγκατοίκηση με οποιονδήποτε επιλεγεί ως αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, στις επικείμενες κρίσεις, είτε γιατί το υπό σχεδιασμόν νέο σχήμα της Πολιτικής Γραμματείας, δεν του διασφάλιζε το «γενικό πρόσταγμα». Είναι γνωστή η άσβεστη διαμάχη μεταξύ του κ. Φούρλα και του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Ανδρέα Κόη, μεταξύ των οποίων είχε ξεσπάσει, εν μέσω πυρκαγιών, ένας ακήρυχτος και πολυσχολιασμένος πόλεμος.

Ο μύθος που έχτιζε χρόνια τώρα ο κ. Φούρλας, αγαπημένο παιδί δύο κυβερνητικών… αφεντάδων, δοκιμάστηκε στον πύρινο κλοιό του χάους που επικράτησε φέτος το καλοκαίρι και άφησε πίσω του 75 νεκρούς και περίπου 2 εκατ. καμένα στρέμματα. Η «διακομματική» αποδοχή που απολάμβανε ο 59χρονος Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας καψαλίστηκε και ο ίδιος ένιωσε να αποτελεί βασικός μοχλός ενός μηχανισμού που κρίθηκε ασυντόνιστος και αναποτελεματικός.

Ο άνθρωπος που έβαλε την Πυροσβεστική στις καρδιές όλου του κόσμου (ποιος δεν τον θυμάται να βρίζει και να αναθεματίζει κάτω από τα παχιά του μουστάκια) για να δώσει μαζί με τους άντρες του δεύτερη ζωή σε εκείνους που εγκλωβίστηκαν κάτω από τα χαλάσματα που άφησε ο φοβερός σεισμός της Αθήνας,το 1999, έπαψε να είναι στο απυρόβλητο.

«Να αγαπάς την ευθύνη»

Οταν το 2004. αποστρατεύτηκε από το Σώμα και έγινε Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας μπορεί να έχασε μέρος της αίγλης του (το καπελάκι της ΕΜΑΚ όμως ήταν πάντα πάνω στο γραφείο του) όμως εκείνος ποτέ δεν ξέχασε τη δουλειά του. «Ν’ αγαπάς την ευθύνη» τον θυμούνται να λέει «να λες μονάχος σου, έχω χρέος να σώσω τη γη και αν δεν σωθεί να λες: εγώ φταίω». Ισως για αυτό να διαφωνούσε και με τον τρόπο δράσης του θεσμικού του συνεργάτη. Εκρηκτικός και αποτελεσματικός, πραγματικός… μετρ της διαχείρισης των κρίσεων,ήταν ένα αγροτόπαιδο από το Καπνοχώρι της Λαμίας που βρέθηκε στα ψηλά της μάχιμης επαγγελματικής του καριέρας δουλεύοντας σκληρά.Το 2000, επιλέγεται από το ΚΥΣΕΑ Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, όπου και ολοκλήρωσε μία από τις μακροβιότερες θητείες.

Ο τότε πολιτικός του προϊστάμενος ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης,όταν αποχωρούσε από την ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης (το 2003) έπλεξε το εγκώμιο τεσσάρων συνεργατών του. Ενας ήταν ο Παν. Φούρλας.

«Χορτασμένος» από διακρίσεις και παράσημα (Χρυσός Σταυρός του Φοίνικα, Χρυσός Σταυρός Τιμής κ.ά.) βραβευμένος άπειρες φορές για το έργο του, με κορυφαίο το Βραβείο «Ιπεκτσί», φαίνεται πως δεν συγχώρησε ποτέ το «πογκρόμ» που εξαπέλυσε ο κ Κόης (με την τοποθέτησή του στην καρέκλα του αρχηγού της Πυροσβεστικής) των δικών του ανθρώπων στο Σώμα.

Ο καβγάς του Απριλίου

Ο… καβγάς άρχισε τον περασμένο Απρίλιο, όταν έγινε η πρώτη σύσκεψη φορέων για την αντιπυρική περίοδο. Τότε, ο κ. Φούρλας απουσίαζε. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως από το υπουργείο Δ. Τάξης αμέλησαν(;) να τον καλέσουν… Και όταν αντιστοίχως καλείτο η Πυροσβεστική στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ο κ. Κόης έστελνε… εκπρόσωπο.

Γεννημένος το Φεβρουάριο του 1948, από αγρότες γονείς, στη Λαμία, ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές στο εξατάξιο γυμνάσιο της Υπάτης και το 1970 κατετάγη στο Πυροσβεστικό Σώμα. Αποφοίτησε πρώτος και με το βαθμό του Ανθυποπυραγού το 1978 και άρχισε να φοιτά στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.Το 1999, αφού ήδη είχε προαχθεί σε όλους τους βαθμούς του Πυροσβεστικού Σώματος επιλέγεται από το Ανώτατο Συμβούλιο του Πυροσβεστικού Σώματος ως Υπαρχηγός Επιχειρήσεων και ανέλαβε το συντονισμό των επιχειρήσεων στο σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου. Τότε έγινε αγαπητός στο πανελλήνιο…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή