Πρώτη φορά νονός ***

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κωμωδία

Σκηνοθεσία: Ολγα Μαλέα

Πρωταγωνιστούν: Αντώνης Καφετζόπουλος, Ελένη Καστάνη, Γιώργος Κιμούλης.

Αυτή τη φορά το ‘πε και το ‘κανε η Ολγα Μαλέα: γύρισε μια διαφορετική ταινία. Καθόλου επιδερμική, lifestyle ή χοντροκομμένη σάτιρα. Η ιστορία που αφηγείται στο «Πρώτη φορά νονός» (βασίζεται σε αυτοβιογραφικό διήγημα του Νίκου Παπανδρέου, με τον οποίο συνυπογράφει και το σενάριο), μπορεί να περιγράφεται ως «κωμωδία με πολιτικό υπόβαθρο», τη διατρέχει όμως ένα συνειδητό μελαγχολικό συναίσθημα: η ανεκπλήρωτη σχέση γιου – πατέρα. Το μικρό παιδί που κάνει τα πάντα για να «αγαπηθεί» από τον πατέρα, να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του, να τον κάνει υπερήφανο. Οσο και αν η Ολγα Μαλέα προσπαθεί να «στρογγυλέψει» τη σχέση (ιδιαίτερα στο φινάλε), να φωτίσει την τρυφερή και χαριτωμένη όψη της, πόσο να χαμογελάσει κανείς με τις περιπέτειες ενός αμερικανοθρεμμένου πιτσιρίκου, γόνου μεγάλης πολιτικής οικογένειας, που πηγαίνει στην «άγρια» Κρήτη για να βαφτίσει το μωρό υποψήφιου βουλευτή, «για το καλό της δημοκρατίας»; Πίσω από τα χιουμοριστικά επεισόδια με τη γλώσσα που δεν κατανοεί, την κουζίνα που του προκαλεί δυσπεψία, τις φράσεις – κλειδιά που επαναλαμβάνει μηχανικά (όπως «γεια στα χέρια σας») μαζί με φαύλες υποσχέσεις (τάζει δρόμους και γεφύρια), τις βεντέτες των βρακοφόρων, τη μοναδική αγωνία του τοπικού κομματάρχη να μαζέψει «ψηφαλάκια», ο -με το ζόρι- νονός δεν έχει παρά μια μόνο αναμονή: «Θα πάμε μετά μια βόλτα οι δυο μας;», ρωτάει τον πολυάσχολο πολιτικό πατέρα του, εισπράττοντας διαρκώς τη ματαίωση.

Η Ολγα Μαλέα δεν αγνοεί την υπόκωφη μελαγχολία της ταινίας, στην οποία ανταποκρίνεται θαυμάσια ο μικρός πρωταγωνιστής (Tex Pardue), αλλά και ο Γιώργος Κιμούλης που υποδύεται τον πατέρα – Ανδρέα Παπανδρέου. «Πολιτική, η τέχνη της προσποίησης ή της προσαρμογής;», αναρωτιέται ο Ν. Παπανδρέου. Ρητορικά. Γιατί την απάντηση την έχει βιώσει στο πετσί του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή