Ολα τα βλέμματα στον Ι. Μουχαμέντοφ

Ολα τα βλέμματα στον Ι. Μουχαμέντοφ

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πάντα λέω στον εαυτό μου πως οτιδήποτε συμβεί είναι μόνο για καλό…», είναι μια από τις αγαπημένες δηλώσεις του Ιρεκ Μουχαμέντοφ. Εδώ και λίγες μέρες ο διάσημος Ρώσος χορευτής, ένας από τους σημαντικότερους ερμηνευτές δραματικών μπαλέτων στον κόσμο, έχει αναλάβει τη διεύθυνση του Μπαλέτου της Λυρικής Σκηνής. Ολα τα βλέμματα είναι στραμμένα πάνω του. Μετά την αιφνίδια, αν και απόλυτα δικαιολογημένη παραίτηση της πρώην διευθύντριας του Μπαλέτου, Λιν Σίμουρ και σε μια περίοδο αναζήτησης του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή της Λυρικής, ο Ιρεκ Μουχαμέντοφ, ένας καλλιτέχνης διεθνούς εμβέλειας και μεγάλων απαιτήσεων, είναι το νέο στοίχημα του Θεάτρου.

«Δεν θέλω να είμαι ένας από τους συνηθισμένους. Θέλω να είμαι ο καλύτερος», λέει συχνά. Στα 47 του, ο Μουχαμέντοφ είναι ακόμη ένας από τους πιο εντυπωσιακούς κλασικούς χορευτές. Γεννήθηκε στο Καζάν της Ρωσίας και φοίτησε στη Σχολή Μπαλέτου της Μόσχας. Το 1981 κέρδισε το Grand Prix στον Διεθνή Διαγωνισμό Μπαλέτου Μόσχας και εντάχθηκε στα Μπαλέτα Μπολσόι ως πρώτος χορευτής όπου και έμεινε για εννέα χρόνια. Ανεπανάληπτες οι ερμηνείες του στον «Σπάρτακο», το μπαλέτο «Ιβάν ο Τρομερός». Μοναδικός ως Ζαν τε Μπριέν στην «Ραϋμόντα», Ρωμαίος στο μπαλέτο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», Μπόρις στην «Χρυσή Εποχή», έργο που χορογραφήθηκε ειδικά γι’ αυτόν. Το 1990 ήταν μια πολύ σημαντική χρονιά, όταν ο Ιρεκ Μουχαμέντοφ εγκαταστάθηκε στην Δύση και έγινε πρώτος χορευτής του Βασιλικού Μπαλέτου του Κόβεντ Γκάρντεν όπου και έμεινε ως το 2001.

Στην Ελλάδα ήρθε πέρυσι, μαζί με την Λιν Σίμουρ, ως συνεργάτης της και εκπαιδευτής του Μπαλέτου της Λυρικής Σκηνής. Σε λίγες μέρες θα έχουμε την χαρά να τον δούμε επί σκηνής να χορεύει, στο πρώτο πρόγραμμα που παρουσιάζει το Μπαλέτο υπό τη διεύθυνσή του, που έχει πρεμιέρα αυτή την Κυριακή (4/11) στο θέατρο «Ολύμπια». Μια βραδιά που περιλαμβάνει τρία έργα: την «Πακίτα» του Μάριους Πετιπά, την «Παβάνα του Μαυριτανού» του Χοσέ Λιμόν και το «Νάπολη, Ντιβερτιμέντο» του Μπουρνονβίλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή