Είναι ισότιμος συνομιλητής η Ακροδεξιά;

Είναι ισότιμος συνομιλητής η Ακροδεξιά;

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πώς αντιμετωπίζει κανείς την Ακροδεξιά; Αποκλείοντας τα στελέχη της από τα ξενοδοχεία, όπως αποφάσισαν πριν από λίγες μέρες οι ιδιοκτήτες 1.300 ξενοδοχείων στο Βραδεμβούργο της Γερμανίας; Συνομιλώντας μαζί της; Ή απλώς αποσιωπώντας την ύπαρξη της; Το ζήτημα έχει ανακύψει εκ νέου στην εξαιρετικά ευαίσθητη -για ευνόητους, ιστορικούς λόγους- Γερμανία. Εκεί οι σοσιαλδημοκράτες συζήτησαν στο πρόσφατο συνέδριό τους το ενδεχόμενο απαγόρευσης του κόμματος NPD, υιοθετώντας την άποψη ότι η περιθωριοποίηση της Ακροδεξιάς είναι ο ασφαλέστερος δρόμος για την εξόντωσή της.

Οπως έγραψε σε προχθεσινό του άρθρο στην εφημερίδα Tageszeitung ο δημοσιογράφος και συγγραφέας, Χάραλντ Μάρτενσταϊν, πολλοί Γερμανοί προτιμούν «να το βάλουν στα πόδια» παρά να αντιπαρατεθούν με την Ακροδεξιά. «Οταν το NPD σημειώνει μία εκλογική νίκη, η τηλεόραση δεν είναι σε θέση να πάρει μία συνέντευξη από κάποιο στέλεχος του κόμματος, όπως θα έκανε με οποιονδήποτε κανίβαλο, πρώην σταλινικό ή δολοφόνο της Μπάαντερ Μάινχοφ», διαμαρτυρήθηκε ο Μάρτενσταϊν, ο οποίος υπεραμύνθηκε του δικαιώματος συνάδελφου του να πάρει συνέντευξη από τον αρνητή του Ολοκαυτώματος και συνήγορο των νεοναζί, Χορστ Μάλερ. Κατά τον αρθρογράφο της Tageszeitung, μόνο συμπόνοια μπορεί να προκαλέσει η 90σέλιδη συνέντευξη του Μάλερ, ο οποίος εκμυστηρεύεται πως έγινε ακροδεξιός για να ξεπεράσει το τραύμα του αυτόχειρα πατέρα του, που έβαλε τέλος στη ζωή του όταν ηττήθηκε ο Χίτλερ. Είναι σαφές ότι ο Μάρτενσταϊν θεωρεί ότι ο Μάλερ, όψιμο μέλος του NPD, προσχώρησε στο κόμμα το 2000. Στο παρελθόν υπήρξε εκ των ιδρυτικών στελεχών της «Φράξιας Κόκκινος Στρατός», συμμετείχε στην επιχείρηση απελευθέρωσης του Αντρέα Μπάαντερ και είχε καταδικαστεί σε 14ετή κάθειρξη για τις πράξεις του.

Τακτική αδιαφορίας προς το ΛΑΟΣ επιχείρησε να ακολουθήσει και η ελληνική κυβέρνηση, θεωρώντας πιθανότατα ότι αν συμπεριφέρεται σαν να μην υπάρχει το κόμμα του Καρατζαφέρη θα μπορούσε… να το εξαφανίσει. Το Σκοπιανό, η λαθρομετανάστευση και η εσωτερική ασφάλεια, όμως, αποτελούν το προνομιακό πεδίο του ΛΑΟΣ, είναι θέματα στα οποία παραδοσιακά επικεντρώνεται η ατζέντα του. Η Ν.Δ. αποφάσισε επιτέλους να αντιπαρατεθεί με την ελληνική εκδοχή της Ακροδεξιάς, εξαπολύοντας οξεία φραστική επίθεση. Για όσους σπεύσουν να ισχυριστούν ότι το ΛΑΟΣ δεν είναι ακροδεξιό κόμμα, η απάντηση ήρθε χθες από το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι με αφορμή την αυριανή 69η ημέρα μνήμης της «Νύχτας Κρυστάλλων». Σε χθεσινή του ανακοίνωση το Παρατηρητήριο διαψεύδει τους ισχυρισμούς του βουλευτή του ΛΑΟΣ Αδωνι Γεωργιάδη, που περιέχονται σε επιστολή του προς την «Καθημερινή» στις 19/10/ 2007, ότι δήθεν δεν στήριξε το αντισημιτικό βιβλίο του Κώστα Πλεύρη «Οι Εβραίοι: όλη η αλήθεια» και πως δεν είναι αντισημίτης. Μόλις τον Ιούνιο 2007, δήλωνε «ακόμα κι αν είναι πλαστά, τα «Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών» εφαρμόζονται πλήρως», σε συνέντευξή του στο πρώτο τεύχος του ακροδεξιού, ρατσιστικού και αντισημιτικού μηνιαίου περιοδικού Patria, προσθέτοντας πως «οι Εβραίοι κάνουν τη δουλειά τους τόσο καλά ώστε σήμερα μπορούν και ελέγχουν σε ποσοστό 80% τουλάχιστον την αμερικανική εξωτερική πολιτική, ενώ οι ίδιοι είναι ένα έθνος ολίγων εκατομμυρίων». Γι’ αυτό, άλλωστε, στην εκπομπή του είχε αποκαλέσει το βιβλίο του Κ. Πλεύρη «το αγαπημένο μου βιβλίο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή