Η KFOR πήγε για να μείνει στο Κόσοβο

Η KFOR πήγε για να μείνει στο Κόσοβο

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρόν στο Κοσσυφοπέδιο και έτοιμο να αναλάβει κάθε αναγκαίο μέτρο για την προστασία της σερβικής μειονότητας και μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της νυν σερβικής επαρχίας, δήλωσε χθες το ΝΑΤΟ, σε μια τελευταία προσπάθεια κατευνασμού του Βελιγραδίου, αλλά και της Ρωσίας, εν όψει της αναμενόμενης, πιθανότατα την 9η Ιανουαρίου, μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της. Μιλώντας χθες στην έναρξη των εργασιών της τακτικής συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της συμμαχίας, στην οποία την Ελλάδα εκπροσώπησε η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιαπ Ντε Χοπ Σέφερ, επεσήμανε ότι «θα αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά οποιονδήποτε προσφύγει στη βία», προσθέτοντας ότι το Κοσσυφοπέδιο «πρέπει να είναι και θα παραμείνει ένας τόπος στον οποίο Αλβανοί Κοσοβάροι, Σέρβοι και άλλοι θα μπορούν να ζουν ειρηνικά, χωρίς φόβο». «Είμαστε αποφασισμένοι να διαδραματίσουμε το ρόλο μας», συμπλήρωσε.

Στο πλαίσιο αυτό, οι υπουργοί αναμενόταν να επιβεβαιώσουν ότι δεν προβλέπεται η παραμικρά μείωση της ύψους περίπου 16.000 ανδρών δύναμής του στην περιοχή, της γνωστής KFOR. Μεγαλύτερης σημασίας είναι, όμως, οι όροι εμπλοκής των ανδρών αυτών, τι μπορούν και τι δεν μπορούν να κάνουν και, στο θέμα αυτό, το ΝΑΤΟ παρέμεινε δημιουργικά ασαφές.

Οροι εμπλοκής

Αυτό θεωρείται κρίσιμης σημασίας για τον έλεγχο της καταστάσεως, καθώς θα επιτρέψει την παρέμβαση ακόμα και σε σχετικά μικρές ταραχές προς αποτροπήν της εξάπλωσής τους, αφ’ ετέρου δε γιατί παρακάμπτει την επιθυμία ορισμένων κρατών, όπως η Σλοβακία, να τεθούν περιορισμοί στους όρους εμπλοκής.

Οι υπουργοί επρόκειτο να έχουν αργότερα χθες συνάντηση και με τον Ρώσο ομόλογό τους Σεργκέι Λαβρόφ, με στόχο να καταστήσουν απόλυτα σαφές ότι η παραμονή της KFOR στο Κοσσυφοπέδιο είναι δεδομένη, ανεξαρτήτως ενός, σχεδόν βέβαιου, ρωσικού βέτο, σε μια νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Εν προκειμένω, η συμμαχία έχει καταστήσει σαφές ότι θεωρεί πως η απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (με την οποία του ανετέθη η αποστολή στην περιοχή το 1999) συνεχίζει και, ελλείψει νεότερης τέτοιας, θα συνεχίσει να της παρέχει την απαιτούμενη νομιμοποίηση.

Στο μεταξύ, ο Βόλφγκανγκ Ισινγκερ, απεσταλμένος της Ε.Ε. στο Κοσσυφοπέδιο, προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε απόπειρα περαιτέρω καθυστέρησης μιας απόφασης για το μέλλον της σερβικής επαρχίας απειλεί να ενισχύσει έτι περαιτέρω την αστάθεια στα Βαλκάνια.

Εξαντλείται η υπομονή

Ο ίδιος επισήμανε ότι εξαντλείται η υπομονή των πάντων, με την παράταση της εκκρεμότητας και αναγνώρισε ότι το μόνο θετικό στοιχείο από τις διαπραγματεύσεις Βελιγραδίου-Πρίστινας ήταν ότι και οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να απέχουν από βίαιες ενέργειες. Τέλος, ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Βουκ Τζέρεμιτς ζήτησε από τον γ.γ. του ΟΗΕ να υποστηρίξει την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας, εφόσον το Κοσσυφοπέδιο προχωρήσει σε μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας του. Η έκκληση του κ. Τζέρεμιτς έγινε με αφορμή τη συζήτηση της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο, την ερχόμενη Δευτέρα, οπότε η διεθνής «τρόικα» θα καταθέσει ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας το πόρισμά της για τις 11 τελευταίες εβδομάδες διαβουλεύσεων, μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας. Οπως επισήμανε ο κ. Τζέρεμιτς, η Σερβία ελπίζει ότι το Σ.Α. θα ταχθεί υπέρ της συνέχισης του διαλόγου για το καθεστώς της σερβικής επαρχίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή