Καλαφατάκης: Δεν με έδιωξαν λόγοι αγωνιστικοί…

Καλαφατάκης: Δεν με έδιωξαν λόγοι αγωνιστικοί…

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η λύση της συνεργασίας του Γιώργου Καλαφατάκη με την ομάδα του Πανελληνίου ξένισε αρκετούς. Οι «ολυμπιονίκες» είχαν κάνει ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα στην Α1 (6 νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια), αλλά η μέτρια παρουσία στους ευρωπαϊκούς αγώνες σε συνδυασμό με δύο ήττες στην Ελλάδα αποτέλεσαν την αφορμή, προκειμένου ο Καλαφατάκης να αποτελέσει παρελθόν για την ομάδα της Κυψέλης:

«Δεν νομίζω να πιστεύει κανείς ότι έφυγα από τον Πανελλήνιο για αγωνιστικούς λόγους. Με την ομάδα, από πέρσι που την ανέλαβα, είχαμε ρεκόρ 21 νίκες και 8 ήττες και φέτος ξεκινήσαμε με έξι νίκες στην Α1. Το συμβόλαιό μου έληξε στις 30 Ιουνίου και από τότε ήμουν στον »αέρα». Με πήγαιναν από αναβολή σε αναβολή για την ανανέωση μέχρι που έφυγα τελικά».

Οι μαζεμένες απολύσεις προπονητών, όμως, έχουν μία απλή εξήγηση σύμφωνα με τον 50χρονο τεχνικό: «Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν υπάρχει υπομονή από τους παράγοντες ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα. Αλλωστε, ο αθλητισμός είναι ένας καθρέφτης της κοινωνίας μας. Από »Θεός» τη μία μέρα μετατρέπεσαι σε αποδιοπομπαίο τράγο».

Ο Γιώργος Καλαφατάκης, τέλος, έδωσε τη γενικότερη εικόνα του ελληνικού πρωταθλήματος: «Οι περισσότερες ομάδες αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα. Πρέπει να παραδεχθώ ότι στον Πανελλήνιο δεν το αντιμετώπισα αυτό με εξαίρεση κάποιες μικρές καθυστερήσεις. Οταν, όμως, δουλεύεις μέσα σε ένα κλίμα αβεβαιότητας, δεν μπορείς να αποδώσεις και να έχεις ηρεμία. Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός και Αρης έχουν αυτό το προνόμιο και αυτό φαίνεται, καθώς οι τρεις αυτές ομάδες απέχουν από τις υπόλοιπες».

Στοίχισαν οι κακές επιλογές

Η περίπτωση του Στέργιου Κουφού στον ΑΓΟΡ ήταν διαφορετική. Ο Κουφός ανέβασε την ομάδα από την Γ΄ εθνική στην Α1, αλλά εκεί χρειάστηκε η… υπέρβαση, σύμφωνα με τον πρόεδρο των Ρεθυμνιωτών, Νίκο Σαραντινό: «Η απόφαση να λύσουμε τη συνεργασία μας με τον Στέργιο Κουφό πάρθηκε από κοινού με το διοικητικό συμβούλιο της ομάδας. Αναγνωρίζουμε την προσφορά του στην ομάδα όλα αυτά τα χρόνια, η οποία ήταν πολύ μεγάλη, αλλά τα μονοπάτια της Α1 είναι εντελώς διαφορετικά».

Αυτό που όμως, τελικά, στοίχισε ήταν οι λανθασμένες επιλογές του καλοκαιριού: «Ο σημαντικότερος λόγος ήταν οι επιλογές των παικτών το καλοκαίρι και κυρίως των Αμερικανών. Ομάδες της δικής μας δυναμικότητας στηρίζουν πολλά σε αυτούς τους παίκτες. Το Αιγάλεω για παράδειγμα, με τους Τζάαμπερ και Πάτερσον, κάνει μία εξαιρετική πορεία. Οπως και η ΑΕΛ με τους Κις και Τινγκ. Η ευθύνη της επιλογής αυτών των παικτών βαραίνει κυρίως τον προπονητή και τους ανθρώπους που έχει γύρω του. Αυτός αποφασίζει και αυτός πληρώνει και τα αποτελέσματα. Βέβαια, και η διοίκηση πάντα έχει μερίδιο».

Οσον αφορά τον αντικαταστάτη του Κουφού, η επιλογή του Αργύρη Πεδουλάκη, σύμφωνα με τον Σαραντινό είναι η καταλληλότερη: «Ο Αργύρης Πεδουλάκης είναι ένας προπονητής με μεγάλη εμπειρία και ιστορία στην Α1. Είμαστε σίγουροι πως υπό την καθοδήγησή του η ομάδα θα πάει πολύ καλά. Βέβαια, όπως είπα και πριν η Α1 είναι τελείως διαφορετική και, ίσως, να μην ήμασταν έτοιμοι ακόμα».

Ο προπονητής είναι η πιο εύκολη λύση

Ο Ευάγγελος Γαλατσόπουλος πριν από λίγες μέρες πήρε το «βάπτισμα του πυρός» στον διοικητικό θώκο του ΠΑΟΚ. Επρεπε να κάνει κάτι άμεσα για να αλλάξει την άσχημη εικόνα της ομάδας του και μέχρι στιγμής, μάλλον, θα πρέπει να αισθάνεται δικαιωμένος για την απομάκρυνση του ικανού Ταμπ Μπάλντγουιν από τον πάγκο του «Δικεφάλου»: «Ο Μπάλντγουιν είναι ένας πολύ καλός άνθρωπος και εξίσου καλός προπονητής. Ομως, τα αποτελέσματα που είχε η ομάδα δεν ήταν τα ανάλογα. Είχαμε άμεση επαφή και κρίναμε ότι θα ήταν καλύτερο να μη συνεχίσουμε τη συνεργασία μας».

Ο διάδοχος του Αμερικανού, Κώστας Φλεβαράκης, φαντάζει τη δεδομένη στιγμή ως η ιδανικότερη λύση: «Ο Φλεβαράκης αποτελεί την πιο κατάλληλη επιλογή. Ξέρει πολύ καλά την ομάδα και πιστεύουμε ότι θα μας δώσει την απαραίτητη ώθηση για να βγει ο ΠΑΟΚ από το αγωνιστικό αδιέξοδο, καθώς η ομάδα παρουσιάζει, ίσως, το χειρότερο πρόσωπο στην ιστορία της. Προχωράμε συνεχώς σε αλλαγές του ρόστερ και θα κάνουμε ό, τι χρειαστεί για το καλό του συλλόγου».

Ποια είναι όμως η γνώμη του νέου προέδρου του ΠΑΟΚ για τον «σκληρό» κόσμο της Α1; «Είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα ο προπονητής είναι η εύκολη λύση. Δεν γίνεται να αλλάξεις όλη την ομάδα, οπότε αλλάζεις τον προπονητή. Ετσι γινόταν και έτσι γίνεται».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή