Η Τουρκία έκλεισε τη στρόφιγγα του αζέρικου φυσικού αερίου!

Η Τουρκία έκλεισε τη στρόφιγγα του αζέρικου φυσικού αερίου!

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε διακοπή της παροχής φυσικού αερίου προς την Ελλάδα προχώρησε η Τουρκία, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα εφοδιασμού του δικτύου της από το Ιράν. Αν και το ελληνικό σύστημα αερίου δεν εμφάνισε προβλήματα επάρκειας, καθώς το έλλειμμα που δημιουργήθηκε αναπληρώθηκε με αυξημένες ποσότητες ρωσικού αερίου και αερίου από τον σταθμό της Ρεβυθούσας, η διακοπή της τροφοδοσίας από την Τουρκία ανέδειξε ένα μείζον θέμα που συνδέεται με την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας μέσω της νέας διασύνδεσης που εγκαινιάστηκε τον περασμένο Νοέμβριο. Το αέριο που η Ελλάδα προμηθεύεται μέσω της Τουρκίας προέρχεται από το Αζερμπαϊτζάν, ωστόσο η μεταφορά του στηρίζεται σε εμπορική συμφωνία που η ΔΕΠΑ έχει υπογράψει με την τουρκική εταιρεία Botas, η οποία ελέγχει το σύστημα αγωγών φυσικού αερίου της Τουρκίας και έχει την ευθύνη εφοδιασμού της χώρας.

Ο εφοδιασμός της τουρκικής αγοράς με αζερικό αέριο δεν αντιμετώπισε κανένα απολύτως πρόβλημα, ωστόσο οι ποσότητες που βάσει συμφωνίας παραλαμβάνει η Botas για λογαριασμό της Ελλάδας δεν έφτασαν στην ελληνική αγορά. H Botas αποφάσισε τη διακοπή των εξαγωγών προκειμένου να καλύψει το έλλειμμα που δημιούργησε στην τουρκική αγορά η περικοπή παραδόσεων στη χώρα αερίου από το Ιράν. Οπως μετέδωσαν τα διεθνή πρακτορεία το πρόβλημα ξεκίνησε από το Τουρκμενιστάν, το οποίο διέκοψε την τροφοδοσία προς το Ιράν επικαλούμενο τεχνικό πρόβλημα και ουσιαστικά πιέζοντας το Ιράν να αυξήσει τις τιμές προμήθειας αερίου αντιστοίχως με αυτές που εξασφάλισε προσφάτως για τη Ρωσία. Το Ιράν αναγκάστηκε να περικόψει τις ποσότητες προς την Τουρκία για να καλύψει την εσωτρική ζήτηση σε αέριο και εν συνεχεία η Τουρκία, η οποία κατέληξε να έχει ημερήσιο έλλειμμα της τάξης των 14 εκατ. κυβικών μέτρων, προχώρησε στη διακοπή της ροής του αερίου προς την Ελλάδα.

Η ΔΕΠΑ, με χθεσινή ανακοίνωσή της, ενημέρωσε για το πρόβλημα που υπήρξε στο δίκτυο με την Τουρκία, επισημαίνοντας ότι κατάφερε να εξασφαλίσει τον απρόσκοπτο εφοδιασμό φυσικού αερίου σε όλους τους καταναλωτές, με χρήση των άλλων πηγών τροφοδοσίας και με αξιοποίηση των εφεδρειών υγροποιημένου φυσικού αερίου από τον σταθμό της Ρεβυθούσας. Ανακοίνωσε επίσης ότι βρίσκεται σε επαφή με την Botas για τη διασφάλιση της ταχύτερης αποκατάστασης της τροφοδοσίας φυσικού αερίου από την Τουρκία, ενώ επισημαίνει ότι οι ποσότητες που παραλαμβάνει η Ελλάδα από την Τουρκία ανέρχονται σε περίπου 850.000 κυβικά μέτρα το 24ωρο (250 εκατ. κ.μ. αερίου τον χρόνο). H ημερήσια κατανάλωση αυτές τις ημέρες κυμαίνεται στα 14 εκατ. κυβικά μέτρα αερίου και καλύπτεται κατά 10 εκατ. κ.μ. με ρωσικό αέριο και 4,5 εκατ. κ.μ. από τις εφεδρείες της Ρεβυθούσας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ρωσική εταιρεία Gazprom ανακοίνωσε χθες ότι έχει αυξήσει τις ποσότητες φυσικού αερίου από 30 σε 38 εκατ. κ.μ. αερίου στην Τουρκία και κατά 1,5 εκατ. κ.μ. αερίου στην Ελλάδα από τον Δεκέμβριο του 2007.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή