Πάνω από 70 δισ. διαφθορά, παραοικονομία στην Ελλάδα

Πάνω από 70 δισ. διαφθορά, παραοικονομία στην Ελλάδα

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διαφθορά στην Ελλάδα έχει μία ιστορία 3.000 ετών. Είχε απασχολήσει την αρχαία Σπάρτη, τον Πλούταρχο, τον Αριστοτέλη, αργότερα τον Καλβίνο και τον Φίχτε. Στην πρόσφατη ιστορία ασχολήθηκαν οι κυβερνήσεις θεσμοθετώντας δεκάδες υπηρεσίες, ανεξάρτητες αρχές και ελεγκτικούς μηχανισμούς, χωρίς να έχει φανεί μέχρι σήμερα αποτέλεσμα.

Ο ετήσιος τζίρος της διαφθοράς στην Ελλάδα ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ και μαζί με την παραοικονομία τα 70 δισ. ευρώ. Η πρωτιά της Ελλάδος στη διαφθορά πληρώνεται με μείωση του κατά κεφαλήν εισοδήματος, με στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό και, συνεπώς, με υψηλές τιμές αγαθών, αλλά και με αύξηση του χάσματος μεταξύ χαμηλών και υψηλών εισοδημάτων. Και τελικά την πληρώνει με χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο και μικρότερη ανάπτυξη.

Η Παγκόσμια Τράπεζα σε έκθεσή της καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο σημαντικός περιορισμός της διαφθοράς μπορεί να οδηγήσει σε τετραπλασιασμό του κατά κεφαλήν εισοδήματος και να μειώσει την παιδική θνησιμότητα κατά 75%! Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά «η διαφθορά απορροφά μερισματική απόδοση από την κοινωνία 400%».

Οι διαπιστώσεις όλων των διεθνών και ελληνικών οργανισμών και μελετών για τη διαφθορά, το μαύρο χρήμα και την παραοικονομία, αλλά και την εισφοροδιαφυγή, στη χώρα μας είναι θλιβερές. Αρκεί να αναφερθεί ότι μόνο η εισφοροδιαφυγή προς το ΙΚΑ υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 3,5 δισ. ευρώ!

Την ίδια στιγμή οι παράνομες δραστηριότητες στην Ελλάδα «κρύβουν» από το επίσημο εθνικό εισόδημα πάνω από 3 δισ. ευρώ. Κατά την πρόσφατη αναθεώρηση των εθνικών λογαριασμών, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ) υπολόγισε ότι μονο τέσσερις κλάδοι, αυτοί των ναρκωτικών, της πορνείας, της λαθρεμπορίας οινοπνευματοδών ποτών και τσιγάρων, συμμετείχαν στην αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,7%. Δηλαδή στο αναθεωρημένο ΑΕΠ που είχε υπολογίσει η ΕΣΥΕ συμμετείχαν με περίπου 400 εκατ. ευρώ. Στο σύνολο του ΑΕΠ εκτιμάται ότι οι κλάδοι αυτοί ξεπερνούν σε τζίρο τα 2 δισ. ευρώ. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μόνο το κομμάτι της διαφθοράς που σχετίζεται με την παράνομη πορνεία (trafficing) ανέρχεται σε 180 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο του τζίρου της πορνείας στα 1,7 δισ. ευρώ!

Παράλληλα, η Παγκόσμια Τράπεζα πραγματοποίησε έρευνα μεταξύ ελληνικών επιχειρήσεων και προέκυψαν τα εξής εντυπωσιακά αποτελέσματα: Το 21,6% των επιχειρήσεων θεωρεί απαραίτητο το «γρηγορόσημο» για να κάνει τη δουλειά της. Επίσης, το 55,81% θεωρεί απαραίτητο το «φακελάκι» στον εφοριακό!

Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνονται δυστυχώς από την τελευταία έρευνα της Διεθνούς Διαφάνειας για την Ελλάδα: Τα «φακελάκια» προς τον δημόσιο τομέα το 2007 κυμάνθηκαν συνολικά μεταξύ 350 και 400 εκατ. ευρώ, ενώ προς τον ιδιωτικό τομέα μεταξύ 200 και 256 εκατ. ευρώ. Αν και μικρότερες οι συνολικές «μίζες» προς τον ιδιωτικό τομέα, το μέσο «φακελάκι» προς το Δημόσιο είναι πιο φθηνό: 1.313 ευρώ είναι η μέση «ταρίφα» στο Δημόσιο, έναντι 1.554 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα.

Η Παγκόσμια Τράπεζα καταλήγει και σε ένα ακόμα ανησυχητικό συμπέρασμα: Το 53,19% των ελληνικών επιχειρήσεων δηλώνει λιγότερα έσοδα από τα πραγματικά. Υπολογίζεται ότι η παραοικονομία στην Ελλάδα ανέρχεται σε 28,6%, αν και ο γενικός γραμματέας της ΕΣΥΕ κ. Μανώλης Κοντοπυράκης σε δηλώσεις του είχε αναφέρει ότι κατά τη γνώμη του το πραγματικό ποσοστό είναι μεγαλύτερο και φτάνει μέχρι το 35%. Τι σημαίνει αυτό; Ανω των 70 δισ. ευρώ.

Συνεπώς ο συνολικός λογαριασμός της διαφθοράς, της εισφοροδιαφυγής, της παραοικονομίας και του μαύρου χρήματος στην Ελλάδα ξεπερνά κάθε χρόνο τα 70 δισ. ευρώ, υποβαθμίζοντας κατά τέσσερις φορές το κατά κεφαλήν εισόδημα των Ελλήνων!

Ποιοι κερδίζουν τα χρήματα αυτά; Στον δημόσιο τομέα στην κορυφή της «μίζας», σύμφωνα με τη Διεθνή Διαφάνεια για την Ελλάδα, βρίσκονται νοσοκομεία, πολεοδομίες και εφορίες. Η «ταρίφα» στις εφορίες είναι η υψηλότερη και φτάνει τα 3.660 ευρώ, ενώ η φθηνότερη στο υπουργείο Μεταφορών (230 ευρώ μόνο!…). Στην πολεοδομία η ακριβότερη «ταρίφα» αφορά την έκδοση οικοδομικής άδειας (1.542 ευρώ). Στις εφορίες μεγάλη ζήτηση έχουν οι ρυθμίσεις χρεών και οι φορολογικές δηλώσεις και η τιμή για το «φακελάκι» μπορεί να φτάσει μέχρι τα 20.000 ευρώ! Στο υπουργείο Μεταφορών οι τιμές είναι πολύ πιο χαμηλές. Για ένα δίπλωμα οδήγησης αρκούν 219 ευρώ και για να έρθει γρήγορα και στο σπίτι χρειάζονται άλλα 400 ευρώ…

Στον ιδιωτικό τομέα τη μερίδα του λέοντος κερδίζουν τα νοσοκομεία, οι γιατροί, οι τράπεζες, οι δικηγόροι, οι υδραυλικοί, οι ηλεκτρολόγοι, οι μεσίτες και τα ιδιωτικά ΚΤΕΟ. Οι υψηλότερες τιμές στα «φακελάκια» έχουν ζητηθεί από τράπεζες. Το «φακελάκι» δίνεται για μία καλύτερη εκτίμηση ακινήτου, για χορήγηση δανείων κ.λπ. Ο μέσος όρος της τιμής είναι 2.333 ευρώ. Στις επιχειρήσεις υπηρεσιών υγείας είναι 1.269 ευρώ. Υψηλή είναι η τιμή στον κατασκευαστικό κλάδο, ενώ τα λιγότερα παίρνουν ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί και λοιποί τεχνίτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή