Τα τριαντάφυλλα της Κένυας κατέκτησαν και την Ευρώπη

Τα τριαντάφυλλα της Κένυας κατέκτησαν και την Ευρώπη

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν ζείτε στην Ευρώπη και είχατε την τύχη να σας προσφέρουν τριαντάφυλλα την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, μάλλον θα προέρχονταν από την Κένυα. Κι αυτό γιατί το περίπου 25% των λουλουδιών που πωλούνται στην Ευρώπη εισάγονται από τη συγκεκριμένη χώρα.

Μετά μια διστακτική αρχή τη δεκαετία του 1980, η βιομηχανία αυτή αποτελεί σήμερα την τρίτη σημαντικότερη πηγή εσόδων για τη χώρα, καθώς αποφέρει 120 εκατομμύρια δολάρια ετησίως. Οι δύο άλλες πηγές εσόδων, ο τουρισμός και το τσάι, έχουν καταστραφεί από την αιματοχυσία και την εθνοκάθαρση που πλήττουν τη χώρα μετά τις διαφιλονικούμενες εκλογές του Δεκεμβρίου. Οι εξαγωγές που χάθηκαν κοστίζουν στη βιομηχανία τσαγιού δύο εκατ. δολάρια την ημέρα, ενώ η έκρηξη βίας στις μεγάλες φυτίες τσαγιού έχει οδηγήσει σε καταστροφή τον μηχανολογικό εξοπλισμό, τις καλλιέργειες και τις κατοικίες.

Η βία ξέσπασε τη χειρότερη στιγμή. Αν και καλλιεργούν γαρίφαλα σε όλες τις αποχρώσεις του κρεμ, τα πολλά χρήματα έρχονται από τα κόκκινα τριαντάφυλλα. Η ένωση καλλιεργητών λουλουδιών της λίμνης Ναϊβάσα εκτιμά πως η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου αντιπροσωπεύει το 1/3 της ετήσιας παραγωγής τους. Ενα από τα μεγαλύτερα αγροκτήματα λουλουδιών, το Oserian, έθεσε στόχο να πουλήσει έξι εκατ. τριαντάφυλλα την εβδομάδα που πέρασε. Απασχολεί 5.000 εργάτες που ζουν μέσα στο αγρόκτημα. Τα πράγματα είναι, όμως, διαφορετικά για τις μικρότερες καλλιέργειες, των οποίων οι εργαζόμενοι μένουν στις δικές τους άθλιες και συχνά ανασφαλείς κατοικίες.

Οι ιδιοκτήτες των αγροκτημάτων προσπαθούν να περιορίσουν τα προβλήματα, στεγάζοντας προσωρινά τους εργάτες σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο αγρόκτημα. Εύκολα προσλαμβάνουν αντικαταστάτες καθώς ο μηνιαίος μισθός των 80 δολαρίων θεωρείται καλός.

Τα τριαντάφυλλα χρειάζονται ενταντική περιποίηση προτούν κοπούν και ταξιδέψουν αυθημερόν για να πουληθούν στο Αμστερνταμ και το Λονδίνο. Η Κένυα αναδύθηκε ως δύναμη στην καλλιέργεια λουλουδιών όταν άρχισε να εγκαταλείπει τον κλάδο το Ισραήλ. Εκτοτε έχει πληγεί εν μέρει από τον ανταγωνισμό της γειτονικής Αιθιοπίας, που προσφέρει φοροαπαλλαγές και περισσότερη ασφάλεια. Ωστόσο, η τέλεια εντατική δουλειά και ο ήλιος της Ναϊβάσα μάλλον θα την κρατήσουν στην κορυφή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή