Θύελλα αντιδράσεων για την υπεξαίρεση-μαμούθ

Θύελλα αντιδράσεων για την υπεξαίρεση-μαμούθ

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Νέα τροπή πήρε χθες η υπόθεση υπεξαίρεσης-μαμούθ από τη Διεύθυνση Ταμειακής Υπηρεσίας του Δήμου Θεσσαλονίκης στην οποία φέρεται αναμεμειγμένος δημοτικός υπάλληλος. Οι δημοτικοί σύμβουλοι Παν. Αβραμόπουλος και Α. Κουράκης (της παράταξης «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη» του κ. Γ. Μπουτάρη) σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες παρουσίασαν έγγραφα σύμφωνα με τα οποία ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών τον περασμένο Ιούλιο είχε δώσει εντολή στη Διεύθυνση Ταμειακής Υπηρεσίας να μην καταβάλλει τις εισφορές ασφαλισμένου και εργοδότη στα ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ, ΤΥΔΚΥ ΤΑΔΚΥ) για το μήνα Απρίλιο και δώρο Πάσχα «λόγω ταμειακών δυσχερειών», και παρά τις αντιδράσεις της Ταμειακής Υπηρεσίας ότι πρόκειται για παράνομη ενέργεια που εκτός των άλλων έχει δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις για το Δήμο λόγω των πρόσθετων τελών (τόκοι υπερημερίας) που θα προέκυπταν.

Η υπόθεση της υπεξαίρεσης είδε το φως της δημοσιότητας την περασμένη εβδομάδα από τον ίδιο το δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Βασ. Παπαγεωργόπουλο.

Οπως γνωστοποίησε ο κ. Παπαγεωργόπουλος, στον έλεγχο που ακολούθησε διαπιστώθηκε έλλειμμα που οδήγησε στον εντοπισμό συγκεκριμένου υπαλλήλου, ο οποίος έκανε πλούσια ζωή (μέτοχος σε νυχτερινά κέντρα, αθλητικός παράγοντας κτλ.) σε βάρος του οποίου έχουν κινηθεί οι νόμιμες διαδικασίες (ΕΔΕ, απαλλαγή από τα καθήκοντά του, αίτηση συντηρητικής κατάσχεσης των περιουσιακών του στοιχείων μέχρι του ποσού των 10 εκατ. ευρώ) ενώ ο εισαγγελέας Θεσσαλονίκης παρήγγειλε τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης από το Σώμα Οικονομικών Επιθεωρητών. Από τις ενέργειες που ακολούθησαν τις επόμενες ημέρες δεν προσδιορίστηκε το ύψος του ελλείμματος (γίνεται λόγος για 1,5 εκατ. ευρώ), ο χρόνος της υπεξαίρεσης ή αν προκύπτει εμπλοκή κι άλλων ατόμων.

Το όλο θέμα προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, οι οποίες ζητούν εξηγήσεις από τη δημοτική αρχή. Προχθές το βράδυ, στη συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου η ένταση κορυφώθηκε όταν η αντιπολίτευση ζήτησε να συζητηθεί η υπεξαίρεση ως κατεπείγον θέμα και τελικά οι παρατάξεις της αποχώρησαν όταν η πρόταση καταψηφίστηκε.

Οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη» μετά τη χθεσινή δημοσιοποίηση των εγγράφων ζήτησαν την παρέμβαση του υπ. Εσωτερικών, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και εκ νέου των διωκτικών αρχών για τα όσα προσκόμισαν και τα ερωτήματα που προκύπτουν για το πού τελικά πήγαιναν οι εισφορές των ασφαλιστικών ταμείων. «Μπορεί να κατέληγαν σε επενδυτικά προγράμματα, εργολάβους ή προμηθευτές και όχι προς όφελος των εργαζομένων», είπαν.

Σύμφωνα με τους κ. Κουράκη και Αβραμόπουλο, ο δήμαρχος γνώριζε ότι υπάρχει πρόβλημα στην καταβολή των εισφορών (είχε λάβει έγγραφο από την ταμειακή Υπηρεσία). Οι ίδιοι δήλωσαν πως «υπάρχουν υποψίες ότι η εντολή για τη μη καταβολή των εισφορών δεν αφορά μόνο το 2007 αλλά και παρελθόντα έτη, και υποστήριξαν ότι υπάρχει και ζήτημα πολιτικής ευθύνης του δημάρχου και των αρμόδιων αντιδημάρχων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή