Κυβέρνηση ισορροπιών από Χριστόφια

Κυβέρνηση ισορροπιών από Χριστόφια

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κυβέρνηση πολυσυλλεκτική, στις τάξεις της οποίας έγινε προσπάθεια να συμπεριληφθούν όλες οι πολιτικές τάσεις της Κύπρου, παρουσίασε χθες ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας. Στο υπουργείο Εξωτερικών, όπως αναμενόταν, τοποθετείται ο μετριοπαθής κ. Μάρκος Κυπριανού και τη θέση του επιτρόπου στην Ε.Ε., που κατείχε, αναλαμβάνει η κ. Αντρούλα Βασιλείου, σύζυγος του πρώην προέδρου κ. Γιώργου Βασιλείου και μία από τους ένθερμους υποστηρικτές του σχεδίου Ανάν. Με τις επιλογές αυτές ο κ. Χριστόφιας ουσιαστικά συμπεριλαμβάνει στη στενή ομάδα των ανθρώπων που θα διαχειριστούν το Κυπριακό, όλες τις τάσεις.

Ο νέος πρόεδρος της Κύπρου κατά την τελετή ανάληψης των καθηκόντων του, χθες, ανέδειξε ως πρώτιστο μέλημα και καθήκον της προεδρίας του «την επίλυση του Κυπριακού με λύση δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική, που να τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με υλοποίηση της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου».

Πρόσθεσε ότι βασικό στοιχείο της θητείας του θα είναι η ενότητα, η συναίνεση και ο διάλογος με όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Η επανέναρξη της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού στη βάση της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου αναμένεται να είναι η πρώτη μεγάλη πρόκληση του κ. Χριστόφια, καθώς η τουρκική πλευρά επιθυμεί επιστροφή στο σχέδιο Ανάν, κάτι που, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ζήτησε και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ με επιστολή του προς τον γ.γ. του ΟΗΕ.

Ως προς τη σύνθεση της κυβέρνησης, οι υπουργοί Εξωτερικών, Εμπορίου και Υγείας προέρχονται από το ΔΗΚΟ, οι υπουργοί Συγκοινωνιών και Γεωργίας από την ΕΔΕΚ, οι υπουργοί Εσωτερικών, Αμυνας, Παιδείας και Εργασίας προέρχονται από το ΑΚΕΛ. Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανέλαβε ο πρόεδρος της Επαλξης για την Ανασυγκρότηση του Κέντρου Κύπρος Χρυσοστομίδης, ενώ υπουργός Οικονομικών τοποθετήθηκε ο κ. Χαρίλαος Σταυράκης. Καθήκοντα κυβερνητικού εκπροσώπου αναλαμβάνει ο κ. Στέφανος Στεφάνου.

Ορίσθηκαν επίσης υφυπουργός παρά τω προέδρω ο κ. Τίτος Χριστοφορίδης, επίτροπος Προεδρίας ο κ. Γιώργος Ιακώβου και διευθυντής του γραφείου του προέδρου της Δημοκρατίας ο κ. Βάσος Γεωργίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή