Τζέιν Μπίρκιν, ο μύθος που πατάει στη γη

Τζέιν Μπίρκιν, ο μύθος που πατάει στη γη

4' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν έχεις μιλήσει έστω και μία φορά με την Τζέιν Μπίρκιν, αποκλείεται να μη σε κερδίσει. Μοιάζει ευάλωτη και ανασφαλής, ειλικρινής και αυθόρμητη, είναι απίστευτα όμορφη, τότε και τώρα, από τις γυναίκες που όσο μεγαλώνουν γίνονται ολοένα και πιο γοητευτικές. Με διαφορετικό τρόπο. Η Τζέιν Μπίρκιν όμως το έχει πληρώσει το τίμημα της ομορφιάς. Την έχουμε πια αποστηθίσει την ιστορία του καλλίγραμμου κοριτσιού με τα μακριά, ίσια μαλλιά και το χαριτωμένο χώρισμα στα δόντια, που μιλούσε αστεία, γαλλικά με αγγλική προφορά και αγγλικά με γαλλική προφορά ή κάτι τέτοιο, ντυνόταν σαν αγοροκόριτσο, παντρεύτηκε (τον Τζον Μπάρι) και χώρισε (μέσα σε τρία χρόνια), έγινε η μούσα και σύντροφος της ζωής του Σερζ Γκενσμπούρ για 13 χρόνια, τραγούδησε με τόσο ερωτισμό που δεν θα άντεχε και ο πιο έμπειρος ηχολήπτης… Και τώρα; H Τζέιν Μπίρκιν είναι πλέον μόνη. Ούτε μούσα, ούτε ηθοποιός, ούτε τραγουδίστρια, ούτε σκηνοθέτις. Στα 62 της είναι όλα αυτά μαζί. Μια γυναίκα που χαίρεσαι να βλέπεις και να ακούς επανασυστήνεται σήμερα το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Τι θα μας πει; Σίγουρα όλα τα τραγούδια που τραγούδησε με τον Σερζ αλλά και μόνη, τραγούδια ερωτικά και νοσταλγικά, αλλά και κομμάτια που μπορεί και να τα ακούσουμε για πρώτη φορά, από τα νέα της άλμπουμ: «A la legere», «Rendez-vous», «Fictions», «Alice», «Μother stands for comfort»… Με αυτοβιογραφική διάθεση.

Η γυναίκα που εμπνέει

Το τζιν της δεν το αποχωρίστηκε ποτέ. Οπως και το χαμόγελό της. Και το κλάμα της. Είναι πάντα σέξι όταν τραγουδάει, η Κάρλα Μπρούνι πριν ακόμη γνωρίσει τον πρόεδρο Σαρκοζί, θα ήθελε πολύ να γίνει Τζέιν Μπίρκιν στη θέση της Τζέιν Μπίρκιν. Οσοι αγοράζουν τα άλμπουμ της, και τότε με τον Σερζ και τώρα με τις δικές της παραλλαγές στο ίδιο θέμα, ενδέχεται και να μη γνωρίζουν ότι μετά την Γκρέις Κέλι ο οίκος Ερμές «βάφτισε» μια κλασική τσάντα Μπίρκιν -την οποία σχεδίασε η ίδια- ως φόρο τιμής σε μια γυναίκα που εμπνέει με κάθε της κίνηση,

Δεν είναι και λίγο να έχεις παίξει στο «Blow up» του Μικελάντζελο Αντονιόνι. Το 1966. Να σε έχουν «κλείσει» ο ένας σκηνοθέτης και παραγωγός μετά τον άλλον για περισσότερες από 80 ταινίες. Να παίζεις με την ίδια φινέτσα από Αγκαθα Κρίστι μέχρι Ευριπίδη… Να έχεις γνωρίσει τον Πατρίς Σερό και να τον έχεις πείσει ότι δεν είσαι «γλάστρα», να έχεις συνυπάρξει με την Μπριζίτ Μπαρντό στο ίδιο στούντιο, να τραγουδάς «Je t’aime… Moi non plus» με τόσο πάθος και να μη γίνεσαι χυδαία.

Ακροβατεί και τολμά

Η Τζέιν Μπίρκιν δεν έχει πλέον μόνιμο παρτενέρ. Αρκετά. Τώρα μπορεί και «παίζει» με τον Μπράιαν Φέρι, τον Μανού Τσάο, τον Γκόραν Μπρέγκοβιτς, τον Τομ Γουέιτς και κανείς δεν την παρεξηγεί γι’ αυτό. Εχει συνεργαστεί με άνδρες κυρίως συναδέλφους της, όπως Μπράιαν Μόλκο (από τους Πλασίμπο), Μπρεντ Αντερσον (από τους Σουέντ), Μπεκ, Ρούφους Γουέινραϊτ…

Η Τζέιν Μάλορι Μπίρκιν σήμερα ταξιδεύει πολύ, ακροβατεί και τολμά. Ποιος θα φανταζόταν ότι θα μπορούσε να ερμηνεύσει τον ρόλο της Ανδρομάχης στις Τρωάδες του Ευριπίδη με το Βρετανικό Εθνικό Θέατρο; Οχι μόνο το έκανε αλλά έπεισε κιόλας στον ρόλο της. Αλλωστε στο παρελθόν έχει παίξει και τον ρόλο της Ηλέκτρας.

Η ιστορία της

Και η ιστορία της ζωής της; Χιλιοειπωμένη (από την ίδια) αλλά αληθινή. Μπαμπάς στρατιωτικός και ήρωας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, μαμά ηθοποιός. Ο αδερφός της είναι σεναριογράφος. Είναι και… γαλαζοαίματη· από εκλεκτική συγγένεια. Στη δεκαετία του ’60 έγινε το απόλυτο μοντέλο της μεγάλης οθόνης. Δύο χρόνια μετά το «Blow up» πήγε σε οντισιόν στη Γαλλία για τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο «Slogan». Χωρίς να μιλάει γαλλικά, πήρε τον ρόλο και γνώρισε και τον Σερζ Γκενσμπούρ Να λοιπόν που αυτά δεν συμβαίνουν μόνο στο σινεμά. Εχει υπάρξει αρκετές φορές υποψήφια για βραβείο Σεζάρ. Αν και έχει ζήσει χρόνια στη Γαλλία και μιλάει με άνεση γαλλικά, διατηρεί ακόμη την αγγλική της προφορά και κάνει αρκετά λάθη όταν μιλάει, πολλοί λένε ηθελημένα, για στυλ.

Η ευαισθησία της την οδήγησε στην εθελοντική εργασία για τη Διεθνή Αμνηστία, έχει ταξιδέψει στη Βοσνία και τη Ρουάντα, έχει δουλέψει με παιδιά, έχει τιμηθεί από τη γαλλική κυβέρνηση με το French Ordre National de Μerite.Το 1988 παρακολουθήσαμε τη ζωή της σε ντοκιμαντέρ. Τίτλος του «Jane B. par Agnes V». Η κόρη της (με τον Τζον Μπάρι) Κέιτ Μπάρι είναι φωτογράφος. Εχει ιδρύσει και κέντρο αποτοξίνωσης. Η Σαρλότ Γκενσμπούρ είναι η δεύτερή της κόρη από τον γάμο της με τον Σερζ. Και είναι ηθοποιός. Το 1982 γέννησε την τρίτη της κόρη, Λου Ντουαγιόν, από τη σχέση της με τον σκηνοθέτη Ζακ Ντουιγιόν. «Παλιότερα στενοχωριόμουνα που δεν είχα έναν γιο αλλά τώρα καταλαβαίνω από αυτή την κοριτσίστικη παρέα, τη μαμά μου, τις αδερφές μου και τις κόρες μου, ότι όταν έρθουν τα σκούρα, οι γυναίκες ξέρουν πάντα πώς να αντιδράσουν», λέει η Τζέιν Μπίρκιν σήμερα. «Οταν πέθανε η μητέρα μου, τα τρία μου κορίτσια ήξεραν ακριβώς τι να κάνουν. Εχουν ένστικτο. Δεν χρειάζεται να τους πεις να έρθουν, είναι στο πλευρό σου χωρίς να το ζητήσεις. Ηταν τότε που η μεγάλη μου κόρη μού είπε να αφήσω τη μητέρα μου να φύγει. Και τώρα πήρα εγώ τον ρόλο της μητέρας μου. Προσπαθώ να είμαι όσο θαρραλέα και δυνατή ήταν κι εκείνη για εμάς, Συνήθιζε να λέει «χαμογέλα και όλος ο κόσμος χαμογελά μαζί σου. Κλάψε και θα κλαις μόνος». Και τώρα καταλαβαίνω ότι είχε δίκιο».

«Τα φαντάσματα»

Και τα υπόλοιπα φαντάσματα της ζωής της; «Στο τελευταίο τραγούδι του άλμπουμ μου με τίτλο «Fictions» εμφανίζεται κάτι σαν μια στοιχειωμένη φωτογραφία που πέφτει από μια καμινάδα. Μέσα από τους στίχους καλείσαι να σκεφτείς όποιο φάντασμα θέλεις… Στην περίπτωση μου, όμως, μάλλον το φάντασμα που με στοιχειώνει είναι ακόμη ο Σερζ Γκενσμπούρ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή