Κραυγή αγωνίας από την Πτολεμαΐδα

Κραυγή αγωνίας από την Πτολεμαΐδα

4' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις αρχές του χρόνου, ο θάνατος 14χρονης μαθήτριας στην Πτολεμαΐδα από υπερβολική χρήση ναρκωτικών συντάραξε το πανελλήνιο, έβγαλε τον κόσμο της πόλης στους δρόμους σε μια συγκέντρωση αγωνίας, που εκτός των άλλων έστειλε μήνυμα σε όσους το ξεχνούν ότι η μάστιγα, εκτός Αθηνών και Θεσσαλονίκης, είναι μόνιμη απειλή και για τη νεολαία στην περιφέρεια. Εκείνες τις ημέρες, ακούστηκαν μεγαλόστομες διακηρύξεις αρμοδίων και «αρμοδίων» για τα μέτρα που θα αποτρέψουν τη νεολαία από τις ναρκωτικές ουσίες, επισημάνσεις ειδικών για τις ολοένα και μικρότερες ηλικίες που «πέφτουν στα ναρκωτικά», εκτενή τηλεοπτικά ρεπορτάζ για τη διακίνηση των ναρκωτικών στην πόλη, ο καταγγελτικός λόγος περίσσευε. Κι όπως συμβαίνει συνήθως, όταν τα φώτα της δημοσιότητας στρέφονται αλλού, οι κουβέντες λιγοστεύουν και η κοινωνία επιστρέφει στον καναπέ της.

Σχεδόν τρεις μήνες μετά, ούτε η διακίνηση μειώθηκε ούτε τα ναρκωτικά λιγόστεψαν. Μόλις πριν από λίγες ημέρες μια άλλη μαθήτρια, ηλικίας 18 ετών, διακομίσθηκε σε κωματώδη κατάσταση από χρήση ναρκωτικών ουσιών στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας και οι γιατροί -παρά την έλλειψη μονάδας εντατικής θεραπείας- κατάφεραν να την κρατήσουν στη ζωή, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής εκτιμούν πως ο θάνατος της 14χρονης είναι η κορυφή του παγόβουνου, αλλά δυστυχώς λίγοι είναι αυτοί που αποφάσισαν να κάνουν κάτι ουσιαστικό γι’ αυτό.

«Δεν κρύψαμε το πρόβλημα στο ντουλάπι»

«Οι περισσότεροι θεωρούν ότι το πρόβλημα των ναρκωτικών αφορά τους άλλους και νοιάζονται μόνο όταν το βρουν μπροστά τους» τονίζει μιλώντας στην «Κ» η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ενάντια στις Εξαρτήσεις νομού Κοζάνης (με έδρα την Πτολεμαΐδα) κ. Βέτα Σπόνδη. Τα μέλη του συλλόγου διαπιστώνουν τώρα ότι υπάρχει μεν μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση κατά των ναρκωτικών στην τοπική κοινωνία, αλλά και μεγάλη απόγνωση. «Υπάρχουν γονείς που δεν ξέρουν πώς να χειριστούν το προβλημα. Τι θα πρέπει να κάνουν για να σώσουν το παιδί τους, ποια στάση να κρατήσουν και σε τι ενέργειες να προχωρήσουν…», λέει η ίδια.

Ο σύλλογος ιδρύθηκε το περασμένο καλοκαίρι, δηλαδή λίγο πριν το τραγικό γεγονός φέρει στο επίκεντρο της δημοσιότητας την Πτολεμαΐδα. Αρχικά με 30, κατόπιν 70 και σήμερα με 140 μέλη από διαφορετικούς επαγγελματικούς χώρους, που στόχο έχουν την ενημέρωση και την ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας κατά των ναρκωτικών.

Το τελευταίο διάστημα, στα μέλη του συλλόγου προστέθηκαν και γονείς με παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα ναρκωτικά, και οι ενέργειές τους σε συνδυασμό με τις ενέργειες άλλων φορέων της πόλης (δήμος, σύλλογος γυναικών) στοχεύουν στη δημιουργία ενός κέντρου πρόληψης και αντιμετώπισης των εξαρτήσεων. «Δεν θεωρούμε ότι η Πτολεμαΐδα διαφέρει από άλλες πόλεις της Ελλάδας στο μέγεθος του προβλήματος των ναρκωτικών. Μονάχα που εμείς αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι, να καταθέσουμε αιτήματα, να μην κρύψουμε το πρόβλημα στο ντουλάπι» δηλώνουν οι εκπρόσωποι του συλλόγου.

Πρόληψη – ενημέρωση

Η Τσικνοπέμπτη και η Καθαρά Δευτέρα έγιναν για την Πτολεμαΐδα ημέρες αναφοράς κατά των ναρκωτικών, με τη νεολαία να δίνει δυναμικό παρών στις ενημερωτικές εκδηλώσεις. Πρόσφατα στατιστικά στοιχεία, που προέρχονται από έρευνα γιατρών νοσοκομείου της περιοχής, δείχνουν ότι χρειάζεται όλες οι προσπάθειες (πρόληψης, ενημέρωσης και καταπολέμησης) να ενταθούν ακόμη περισσότερο, καθώς το πρόβλημα στην ευρύτερη περιοχή της Πτολεμαΐδας είναι σοβαρότερο απ’ ό,τι έχει επισήμως καταγραφεί από τις υπηρεσίες (π.χ. την Αστυνομία, η οποία έχει καταγράψει τρεις θανάτους από ναρκωτικά σε όλο τον νομό Κοζάνης):

– Τη διετία 2006-2007 καταγράφηκαν 62 περιστατικά υπερβολικής χρήσης ναρκωτικών (οπιοειδών) ουσιών σε περίπου 50 χρήστες νεαρής ηλικίας, η πλειονότητα των οποίων ήταν άνδρες.

– Νεκροί μεταφέρθηκαν 16 στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου και οι μισοί ήταν για τους γιατρούς γνωστοί από προηγούμενη αντιμετώπισή τους στα επείγοντα περιστατικά.

– Το 90% των χρηστών που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο είχε κάνει χρήση περισσοτέρων της μιας ουσίας.

– Οσοι διακομίσθηκαν σε κωματώδη κατάσταση στο νοσοκομείο σώθηκαν από τους γιατρούς και μολονότι έφτασαν στο κατώφλι του θανάτου και κέρδισαν μια νέα ευκαιρία, «κανένας ασθενής δεν εντάχθηκε κατόπιν σε κάποιο συμβουλευτικό ή θεραπευτικό πρόγραμμα». (Πάντως, το πιο κοντινό συμβουλευτικό ή θεραπευτικό κέντρο για εξαρτημένα άτομα από την περιοχή βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, καθώς σε καμία πόλη της Δυτικής Μακεδονίας δεν λειτουργούν μονάδες.)

Πριν από λίγες ημέρες, όπως είπε μιλώντας στην «Κ» ο νομάρχης Γιώργος Δακής, το νομαρχιακό συμβούλιο Κοζάνης αποφάσισε να προωθήσει τις διαδικασίες για την ίδρυση μονάδας απεξάρτησης στον νομό σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ και το υπουργείο Υγείας καθώς και την ίδρυση συμβουλευτικού σταθμού σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ (αποτελεί βασικό αίτημα φορέων της Πτολεμαΐδας) και ήδη οι δύο μεγαλύτεροι δήμοι του νομού έχουν εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον.

Στην περιφέρεια το 62% των θανάτων

Η γειτονική πόλη των Γρεβενών είναι η δεύτερη πόλη της Δυτικής Μακεδονίας, μετά την Πτολεμαΐδα, στην οποία δημιουργήθηκε πριν από λίγες ημέρες σύλλογος πολιτών κατά του προβλήματος των ναρκωτικών με την επωνυμία «Αφετηρία».

Καταθέτοντας την 20ετή εμπειρία του στην καταπολέμηση των ναρκωτικών, ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. στη Βόρεια Ελλάδα ανέφερε στην «Κ» ότι η διακίνηση των ναρκωτικών στην Κεντρική Μακεδονία συγκριτικά με την προηγούμενη δεκαετία έχει υπερδιπλασιαστεί. «Η διαφορά είναι μέρα με τη νύχτα. Η ηρωίνη καταστρέφει σώματα, η κοκαΐνη καταστρέφει πνεύματα» λέει χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας ότι η μεθαδόνη δεν προσφέρει αλλά συντηρεί το πρόβλημα και πως το σημαντικότερο ανάχωμα της νεολαίας κατά των ναρκωτικών είναι οι προοπτικές μέσα από την εργασία.

Πόλεις όπως η Βέροια, η Κατερίνη, οι Σέρρες, παραθαλάσσιες περιοχές της Χαλκιδικής τους θερινούς μήνες είναι πρώτες στη Βόρεια Ελλάδα, μετά τη Θεσσαλονίκη, στον κατάλογο των εμπόρων ναρκωτικών, ενώ τα τελευταία χρόνια παρατηρείται διακίνηση ναρκωτικών και σε κωμοπόλεις της Ημαθίας και των Σερρών.

Τις εκτιμήσεις αυτές επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά, σύμφωνα με τα οποία το ποσοστό των καταγεγραμμένων θανάτων από χρήση ναρκωτικών ουσιών στην ελληνική περιφέρεια το 2001 αποτελούσαν το 39,2% του συνόλου, ποσοστό το οποίο το 2006 ανήλθε στο 61,8%…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή