Στη δίνη του κυκλώνα ο Κυρ. Μητσοτάκης

Στη δίνη του κυκλώνα ο Κυρ. Μητσοτάκης

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κεραυνό για το πολιτικό σκηνικό αποτέλεσε η αποκάλυψη πως στο «παραλογιστήριο» της ελληνικής Siemens φυλάσσονταν, από τον πρώην μάνατζερ της επιχείρησης Μ. Χριστοφοράκο, τιμολόγια που αφορούσαν σε μέλη της οικογένειας Μητσοτάκη. Η δημοσιοποίηση των στοιχείων, που διέλαθαν της προσοχής του εισαγγελέα, αντιμετωπίστηκε από κάποιους ως η αρχή του τέλους για την αποκάλυψη της ελληνικής πτυχής του σκανδάλου Siemens και από αρκετούς ως μία υπόθεση μάλλον εντυπώσεων και, λιγότερο, ουσίας.

Σε κάθε περίπτωση, τα δημοσιευθέντα τιμολόγια έθεσαν στη δίνη του κυκλώνα τον βουλευτή Β΄ Αθήνας Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος έχει αποδεχθεί την «κοινωνική σχέση» που διατηρούσε με τον κ. Χριστοφοράκο.

Η σύμπτωση

Ο κ. Μητσοτάκης αγόρασε από τη Siemens ή εταιρείες – συνεργάτες της, τον Ιούλιο του 2007, τηλεπικοινωνιακό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό αξίας άνω των 135.000 ευρώ για το πολιτικό του γραφείο. Για σειρά εξ αυτών των τιμολογίων εκδόθηκαν στη συνέχεια πιστωτικά τιμολόγια, ως αν η πώληση να είχε αναστραφεί, ενώ εντυπώσεις προκάλεσε η σύμπτωση της εξόφλησης των τιμολογίων από τον κ. Μητσοτάκη τη Δευτέρα 2 Ιουνίου 2008 και, αφού ο εισαγγελέας κ. Αθανασίου είχε εισέλθει στη Siemens δίχως όμως να «κατασχέσει» τα εν λόγω παραστατικά.

Ο ίδιος ο βουλευτής σε ανακοίνωσή του αλλά και σε τηλεοπτικές εμφανίσεις του επεσήμανε πως εξαιτίας του ύψος της παραγγελίας «ζήτησα από την εταιρεία, όπως έξαλλου είναι ο κανόνας για μία τέτοια αγορά, μια διευκόλυνση πληρωμής έτσι ώστε όλα τα τιμολόγια να εξοφληθούν εντός ενός έτους από την προμήθεια του εξοπλισμού. Είναι προφανές, αλλά στην παρούσα συγκυρία χρειάζεται να το επαναλάβω, ότι όλα το τιμολόγια εκδόθηκαν στο όνομά μου. Τα τρία πρώτα τιμολόγια αξίας 93.277,03 εξοφλήθηκαν πλήρως από 14/1/2008 μέχρι 21/3/2008, ενώ το τελευταίο τιμολόγιο εξοφλήθηκε πλήρως στις 2/6/2008. Οι αποδείξεις εισπράξεως και τα τραπεζικά καταθετήρια αποδεικνύουν πλήρως τον ισχυρισμό μου και είναι στη διάθεση του καθενός. Δεν θα επιτρέψω να συνδεθεί το όνομά μου και η μέχρι σήμερα πολιτική μου διαδρομή σε μία υπόθεση με πολλές σκοτεινές πλευρές. Ελπίζω σύντομα η υπόθεση της Siemens να επανατοποθετηθεί στη σωστή της βάση».

Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε, ουσιαστικά, ότι διακίνηση μαύρου χρήματος με ονομαστικά τιμολόγια δεν γίνεται, ενώ επεσήμανε πως οι δικές του συναλλαγές με την εταιρεία, καθ’ όλα διαφανείς, δεν σχετίζονται με τα μαύρα ταμεία της Siemens. Ωστόσο ουδείς, έως τώρα, μπορεί να εξηγήσει γιατί τα εν λόγω τιμολόγια βρέθηκαν στους ελεγχόμενους φακέλους Χριστοφοράκου. Στους ίδιους φακέλους βρέθηκαν επίσης τιμολόγια της Siemens για την αγορά τηλεπικοινωνιακών ειδών από την κ. Κατερίνα Μητσοτάκη (αδελφή των Κυρ. Μητσοτάκη και Ντόρας Μπακογιάννη) αλλά και από τον κ. Λεωνίδα Δραγουμάνο. Μάλιστα, όπως αποκαλύφθηκε, το τηλεφωνικό κέντρο που αγοράστηκε από τον κ. Δραγουμάνο εγκαταστάθηκε στο γραφείο της κ. Μπακογιάννη ενώ ο, μέχρι πρότινος, στενός της συνεργάτης υπέβαλε το βράδυ της Πέμπτης την παραίτησή του, καθώς αποκαλύφθηκε πως «εκ παραδρομής» το εν λόγω τιμολόγιο (σ.σ. που ουσιαστικά αφρούσε τηλεφωνικό κέντρο για την κ. Μπακογιάννη) είχε μείνει απλήρωτο. Ο κ. Δραγουμάνος είναι και μέλος της Κ.Ε. της Νέας Δημοκρατίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή