«Μίζα» Siemens σε υπουργό ΠΑΣΟΚ

«Μίζα» Siemens σε υπουργό ΠΑΣΟΚ

4' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εμβάσματα 10 εκατ. μάρκων σε λογαριασμό μιας μικρής και υπεράνω πάσης υποψίας καναδικής τράπεζας στη Γενεύη φαίνεται να ξετυλίγουν τον «μίτο» του πολιτικού χρήματος στην υπόθεση Siemens. Το ποσό αφορούσε, σύμφωνα με στελέχη της μητρικής εταιρείας, υπουργό των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, υπεύθυνο σε κρίσιμο πόστο για την κύρωση και την εφαρμογή των προγραμματικών συμφωνιών του ΟΤΕ.

Τον Ιανουάριο του 1998 εμβάστηκε το πρώτο από τα εμβάσματα των 10 εκατ., σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο λογαριασμό 221557 της τράπεζας Canadian Imperial Bank of Commerce LtD (CIBC) στη Γενεύη. Το σημείωμα με την τραπεζική «διεύθυνση» του δικαιούχου δόθηκε από συνεργάτη του πολιτικού προσώπου σε στέλεχος του τομέα τηλεπικοινωνιών της θυγατρικής Siemens και αυτός με τη σειρά του το παρέδωσε στο Μόναχο για «διακπεραίωση». Η «απόδειξη», με την οποία «τιμολόγησε» την ασυνήθιστα υψηλή «μίζα», φέρει τον αριθμό 1252 και το ποσό, και εξαιτίας του ύψους του ποσού, αλλά και του δικαιούχου, εγκρίθηκε από τον κ. Β. Μπερνσάου,εμπορικό διευθυντή του τομέα τηλεπικοινωνιών της μητρικής εταιρείας. Στη συνέχεια οι κ. Νιντλ και Ρούντολφ ανέλαβαν τη διεκπεραίωση της «υπόθεσης». Το σημείωμα παρουσιάζει ως δικαιούχο κάποιον Α. Ρόκο και στέλνεται υπόψιν του υπαλλήλου της τράπεζας κ. Ερνεστ Ρόρερ.

Το ιδιόχειρο σημείωμα του συνεργάτη δεν παρεδόθη από την αμερικανική δικηγορική εταιρεία Debevoise and Plimpton, αλλά ούτε από την εισαγγελλία του Μονάχου στην Εισαγγελία της Αθήνας, η οποία δεν το έχει στα «χαρτιά» της. Πρώην στελέχη της γερμανικής μητρικής εταιρείας, που μίλησαν με τον όρο της ανωνυμίας, υπέδειξαν στην «Κ» ένα έγγραφο, που βρίσκεται στα χέρια του εισαγγελέα κ. Παναγιώτη Αθανασίου και περιλαμβάνει ενδείξεις για τη ροή αυτού του χρήματος.Πρόκειται για ιδιόχειρο σημείωμα, συντάκτης του οποίου φέρεται να είναι πρώην στέλεχος του τμήματος επικοινωνιών της θυγατρικής Siemens στην Ελλάδα. Στο σημείωμα, που έχει συνταχθεί στις 19 Ιανουαρίου 1998, μετά την αποστολή προς το λογαριασμό του ποσού των 10 εκατ. γερμανικών μάρκων αναφέρεται επί λέξει:

«α. Εναρξη ισχύος της σύμβασης: 24 Δεκεμβρίου. β. Προκαταβολή 45 εκατομμυρίων μάρκων ήδη δόθηκε. γ. 1η δόση 11,5 εκατομμυρίων μάρκων ήδη κατεβλήθη».

Πειστήρια για τη ροή αυτού του χρήματος(σ.σ. 45 και 11,5 εκατ. μάρκα) δεν δόθηκαν στην ελληνική προανάκριση αλλά ούτε και αναζητήθηκαν από αυτήν. «Για τις πληρωμές πολιτικών υπήρχε με το «παλιό» τουλάχιστον σύστημα των «διακριτικών πληρωμών» ένα ξεχωριστό «στεγανό», που περιελάμβανε «γνώση» από τους δύο διευθυντές κάθε τομέα της μητρικής εταιρείας και σπανιότατα από άλλους», ανέφερε πρώην στέλεχος του τομέα των τηλεπικοινωνιών, που είναι τώρα κατηγορούμενος στο Μόναχο.

Ο ίδιος είπε στην «Κ» ότι τα «πολλά χρήματα για τις προγραμματικές συμφωνίες δόθηκαν πριν από την υπογραφή τους ολόκληρο το 1997.Δόθηκαν κυρίως σε πρόσωπα αλλά και στα δύο κόμματα με τρόπους και σε ανθρώπους που μας υπέδειξαν…». Το 1996 η Ν.Δ. ως αντιπολίτευση είχε αποχωρήσει από την ψηφοφορία για την έγκριση των προγραμματικών συμφωνιών από τη Βουλή, αλλά το Σεπτέμβριο του 1997 η τότε ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών υπό τον κ. Τάσο Μαντέλη κατέβαλε προσπάθεια να πείσει τετραμελή ηγετική ομάδα του κόμματος ότι η συμφωνία ήταν επωφελής για το δημόσιο.

Ο κ. Μαντέλης υπέγραψε εν τέλει τις προγραμματικές συμφωνίες του ΟΤΕ με μια σειρά εταιρειών στις 23 Δεκεμβρίου 1997, λίγο πριν από την εκπνοή της προσθεσμίας από την Ε.Ε. (σ.σ. η προγραμματική συμφωνία ήταν απευθείας ανάθεση και μόνο κατ’ εξαίρεση επιτρέπετο από την Ε.Ε.).

Στο απολογητικό του υπόμνημα ο κ. Γ. Σκαρπέλης, τέως αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΟΤΕ, ανέφερε ότι «ο υπουργός Μεταφορών είχε εγκρίνει τις προγραμματικές συμφωνίες», αλλά ο κ. Μαντέλης είχε χαρακτηρίσει το επιχείρημα, προσπάθεια από την πλευρά του κ. Σκαρπέλη να εκμαιεύσει την εύνοια της εισαγγελίας. Ο κ. Μαντέλης είχε πει ότι δεν έχει σχέση με «μίζες».

Πάντως ο ανακριτής, που θα διαδεχθεί τον κ. Αθανασίου, μπορεί να ανοίξει τον λογαριασμό υπ’ αριθμόν 22157 του κ. Α.Ρόκου στην καναδική τράπεζα της Γενεύης (σ.σ. ο κ. Α. Ρόκος δεν υπόκειται στο καθεστώς της παραγραφής για τους υπουργούς) και να διαπιστώσει πού πήγε ένα μέρος του πολιτικού χρήματος για την προγραμματική συμφωνία του ΟΤΕ.

Νέους μάρτυρες καλεί ο εισαγγελέας

Περί τα τέλη του μηνός ολοκληρώνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η προκαταρκτική έρευνα που διενεργείται από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών για την υπόθεση της Siemens, καθώς τα νέα στοιχεία που ανακύπτουν οδηγούν στη διεύρυνση του κύκλου των μαρτύρων, αλλά και των υπόπτων. Χθες ο κ. Π. Αθανασίου απέστειλε τρεις νέες κλήσεις για ανωμοτί κατάθεση προς πρόσωπα που εμφανίζονται να εκπροσωπούν υπεράκτιες εταιρείες στις οποίες, από τα στοιχεία της έρευνας, φαίνεται να καταλήγουν χρηματικά ποσά από τη Siemens. Πρόκειται για τους κ. Μανώλη Βόγια, Ιωάννη Πιταούλη και Βασίλη Τυρογαλά, μάλιστα οι εταιρείες που φέρονται να εκπροσωπούν οι δύο πρώτοι εμφανίζονται, κατά πληροφορίες, στην πληρωμή των συμβάσεων της Siemens για τους πυραύλους Patriot την περίοδο 1998-1999. Στο μεταξύ κατάθεση με την ιδιότητα του μάρτυρα έδωσε ο κ. Γιώργος Μιχαλακόπουλος, λογιστής της υπεράκτιας εταιρείας ΜΥΣΤΡΑΣ Holding LTD, που εμφανίζεται να συμμετέχει σε αγοραπωλησία μεγάλης ακίνητης έκτασης στην Τήνο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μάρτυρας φέρεται να υποστήριξε ότι για την αγοραπωλησία δεν ήταν σε συνεννόηση με τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Siemens κ. Μιχ. Χριστοφοράκο, αλλά με δικηγορική εταιρεία, την οποία και κατονόμασε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή