Δίαιτα – φάρμακο κατά του διαβήτη

Δίαιτα – φάρμακο κατά του διαβήτη

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ερευνητές του κέντρου για διαβητικούς Josliανακοίνωσαν ότι το πρόγραμμα απώλειας βάρους διάρκειας 12 εβδομάδων, που εφάρμοσαν σε ασθενείς με διαβήτη «τύπου 2», έχει θετικό αποτέλεσμα ακόμη και ένα χρόνο αργότερα. Οι ερευνητές παρακολούθησαν επί ένα χρόνο το πρόγραμμα 12 εβδομάδων, το οποίο είχε την επωνυμία «Why Wait», και μέσω του επικεφαλής ερευνητή δρος Osama Hamdy, παρουσίασαν τα ευρήματά τους πρόσφατα, στο πλαίσιο των ετήσιων επιστημονικών συνέδριων της Α-μερικανικής Ε-νωσης Διαβήτη. Η μελέτη συμπεριέλαβε 85 ασθενείς με διαβήτη «τύπου 2» που είχαν μέσον όρο ηλικίας 54 χρόνια και με σχετική διάγνωση περίπου 10 χρόνια. Ο μέσος όρος βάρους των ήταν 115 κιλά, ο δείκτης μάζας σώματος (ΒΜΙ) 38,4, ο δείκτης αιμοσφαιρίνης Α1C 7,5% και ο μέσος όρος περιφέρειας μέσης 118 εκατοστά. Οι ασθενείς συμπλήρωσαν το πρόγραμμα δίαιτας των 12 εβδομάδων καθώς και το πρόγραμμα άσκησης και παρακολουθήθηκαν για έναν ακόμη χρόνο χωρίς όμως δομημένη παρέμβαση.

Μείωση περιφέρειας

Οι 12 εβδομάδες παρέμβασης είχαν αποτέλεσμα την απώλεια βάρους κατά μέσον όρο 12,3 κιλών -δηλαδή μείωση μεγαλύτερη από 10%-, μείωση της περιφέρειας μέσης κατά 9 εκατοστά και μείωση 0,9% στην A1C -δηλαδή μέχρι 6,6%- που δείχνει καλό έλεγχο του σακχάρου του αίματος. Υστερα από ένα χρόνο παρακολούθησης, το βάρος των ασθενών παρέμεινε χαμηλότερο από εκείνο πριν αρχίσουν τη δίαιτα – παραπάνω από 9 κιλά, δηλαδή, μια μακροπρόθεσμη απώλεια 7,6%. Ωστόσο, τα επίπεδα A1C αυξήθηκαν σε σχεδόν 7,4%.

«Συνολικά, 55% από τους συμμετέχοντες συνέχισαν να χάνουν βάρος και μόνοι τους», είπε ο Hamdy. Ποσοστό περίπου 45% απέκτησαν πάλι περίπου 2,5 κιλά, ωστόσο το τελικό βάρος τους παρέμεινε 2% χαμηλότερο από αυτό που είχαν πριν ξεκινήσουν τη δίαιτα. Η πίεση του αίματος καταγράφηκε επίσης σημαντικά χαμηλότερη σε 12 εβδομάδες όπως και σε ένα χρόνο, σε σύγκριση με τους αριθμούς μέτρησης πριν από τη δίαιτα, πρόσθεσε ο επιστήμονας.

Τα επίπεδα της χοληστερόλης βελτιώθηκαν σημαντικά στις 12 εβδομάδες, αλλά επέστρεψαν στα προ δίαιτας επίπεδα σε ένα χρόνο, με εξαίρεση την HDL, την «καλή» χοληστερίνη, η οποία παρέμεινε σημαντικά υψηλότερη. Ο Hamdy συμπλήρωσε πως υπήρξαν αποδεικτικά στοιχεία, τα οποία δείχνουν ότι και η λειτουργία των νεφρών βελτιώθηκε με μικρή ελάττωση της περιεκτικότητας πρωτεϊνών στα ούρα. «Οι κλινικές διαφορές είναι σημαντικότατες», τόνισε ο Ηamdy στο Reuters Health και «έχουμε εστιάσει την προσοχή μας στη γλυκόζη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Χρειάζεται να εστιάσουμε στο βάρος. Πρέπει να επιμείνουμε στην αιτία του προβλήματος και όχι στο αποτέλεσμα».

Η «στρατηγική» του προγράμματος «Why Wait» («γιατί να περιμένουμε») είναι μια δίαιτα με λίγους υδατάνθρακες και κατάλληλες ασκήσεις. «Επιμένουμε στη σημαντική μείωση των θερμίδων και τη μείωση των υδατανθράκων στο 40%, ενώ αυξάνουμε τις πρωτεΐνες στο 30-40% των θερμίδων που συνολικά λαμβάνει το άτομο ημερησίως και αυτό είναι το κλειδί για τους ασθενείς για να διατηρήσουν τον μυϊκό ιστό τους», είπε ο Ηamdy.

Ασκηση σε κάθε ηλικία

«Επιπροσθέτως, διδάσκουμε τους ασθενείς πώς να ασκούνται και βεβαιωνόμαστε ότι οι ασκήσεις είναι κατάλληλες για την ηλικία του κάθε ατόμου. Αυτό είναι πολύ σημαντικό». Ο Hamdy πρόσθεσε ότι ο βασικός λόγος που οι ασθενείς ξανακερδίζουν βάρος είναι γιατί ελαττώνουν τη λήψη πρωτεϊνών και δεν ασκούνται επαρκώς. Το βάρος που κερδίζουν είναι κυρίως λίπος και κοιλιακό λίπος. Υπάρχει επίσης οικονομικό όφελος. «Η μείωση βάρους οδηγεί και σε περιορισμό της ανάγκης για φάρμακα. Διαπιστώσαμε 65% μείωση σε ιατρικές δαπάνες ή περίπου 560 δολάρια ετησίως ανά ασθενή, έτσι οι ασθενείς νιώθουν καλύτερα για ακόμα ένα λόγο»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή