Απαραίτητο το φυλλικό οξύ για την ανάπτυξη των εμβρύων

Απαραίτητο το φυλλικό οξύ για την ανάπτυξη των εμβρύων

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και συνιστάται σε όλες τις γυναίκες που βρίσκονται σε ηλικία τεκνοποίησης να λαμβάνουν 400 μικρογραμμάρια φυλλικού οξέος ημερησίως για να προλάβουν πιθανές γεννητικές ανωμαλίες σε περίπτωση που μείνουν έγκυοι, ευρήματα από δύο νέες μελέτες δείχνουν ότι οι γυναίκες ηλικίας μεταξύ 18 και 24 ετών, στις οποίες κατεξοχήν επιβάλλεται να παίρνουν φυλλικό οξύ, δεν το παίρνουν.

Αυτά τα ευρήματα αφορούν τη σαφώς καθιερωμένη σχέση μεταξύ των ανεπαρκών επιπέδων των φυλλικών αλάτων κατά την εγκυμοσύνη και των ελαττωμάτων του νευρικού σωλήνα, που συμπεριλαμβάνουν ανωμαλίες ανάπτυξης στον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη του εμβρύου, οι οποίες συχνά οδηγούν σε σοβαρές αναπηρίες ή ακόμα και σε θάνατο. Για να εξασφαλισθεί μέγιστο όφελος, τα επίπεδα φυλλικών αλάτων πρέπει να είναι επαρκώς υψηλά από την αρχή της εγκυμοσύνης κι όχι μόνον όταν η γυναίκα μάθει ότι είναι έγκυος.

Οι μελέτες

Τα αποτελέσματα αμφοτέρων των μελετών παρουσιάζονται στο εβδομαδιαίο περιοδικό «Morbidity and Mortality (Νοσηρότητα και Θνητότητα)».

Ερευνητές από τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) εκτίμησαν, στην πρώτη μελέτη, την πληροφόρηση, τη γνώση και τη χρησιμοποίηση διατροφικών συμπληρωμάτων φυλλικού οξέος από Αμερικανίδες σε ηλικία τεκνοποίησης (18 μέχρι 45 ετών) με ανάλυση στοιχείων από ετήσιες δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν από τον Οργανισμό Gallup από το 2003 μέχρι το 2007. Η ανακοίνωση δείχνει ότι κατά τη διάρκεια ολόκληρης της περιόδου της μελέτης, το ποσοστό των γυναικών οι οποίες έπαιρναν συμπλήρωμα που περιείχε φυλλικό οξύ κάθε μέρα αυτό δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερο από 48%, με εξαίρεση τις γυναίκες με επιβεβαιωμένη εγκυμοσύνη.

Το 2007, το ποσοστό των γυναικών που έπαιρναν αυτά τα συμπληρώματα ήταν 40%. Το χαμηλότερο ποσοστό (25% μέχρι 31%) λήψης συμπληρώματος φυλλικού οξέος παρατηρήθηκε σε γυναίκες ηλικίας μεταξύ 18 και 24 ετών. Οι γυναίκες σε αυτή την ηλικιακή ομάδα είχαν επίσης περιορισμένη ενημέρωση (61%) και γνώση (6%) για το πόσο σημαντικό είναι το φυλλικό οξύ συγκριτικά με τις γυναίκες άλλων ηλικιακών ομάδων.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι λευκές, μη ισπανικής εθνικότητας γυναίκες, είχαν περισσότερες πιθανότητες να παίρνουν συμπληρώματα φυλλικού οξέος, ενώ ρόλο έπαιζαν τόσο το επίπεδο εκπαίδευσης όσο και το οικογενειακό εισοδήμα.

Στη δεύτερη μελέτη, ερευνητές από το Τμήμα Υγείας του Πουέρτο Ρίκο εξέτασαν τη γνώση για το φυλλικό οξύ και την κατανάλωσή του μεταξύ γυναικών από 18 μέχρι 44 ετών, παράλληλα με τα ελαττώματα του νευρικού σωλήνα, την περίοδο 1996 – 2006 στο Πουέρτο Ρίκο.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι η γνώση για το φυλλικό οξύ και η κατανάλωσή του αυξήθηκαν από το 1997 μέχρι το 2003, αλλά ακολούθως μειώθηκαν από το 2003 μέχρι το 2006. Κατά την πρώτη περίοδο, τα ελαττώματα του νευρικού σωλήνα μειώθηκαν, ενώ δεν συνέβη σημαντική μεταβολή κατά τη διάρκεια της δεύτερης περιόδου.

Οπως στην πρώτη μελέτη, γυναίκες ηλικίας μεταξύ 18 και 24 ετών είχαν τη μικρότερη πιθανότητα να χρησιμοποιήσουν συμπληρώματα φυλλικού οξέος.

Ενημέρωση

«Τα ευρήματα επιβάλλουν την συνεχή προώθηση της κατανάλωσης φυλλικού οξέος μεταξύ γυναικών σε ηλικία τεκνοποίησης και ειδικότερα μεταξύ γυναικών ηλικίας 18 μέχρι 24 ετών», συμπεραίνουν οι συγγραφείς της πρώτης ανακοίνωσης. «Η ενημέρωση για το φυλλικό οξύ που ενθαρρύνει την κατανάλωση από διάφορες πηγές, μαζί με τροφές πλούσιες σε φυλλικά άλατα, μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα όλων των γυναικών να καταναλώνουν τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή