Δύο σκάφη στα βάθη της λίμνης Βαϊκάλης

Δύο σκάφη στα βάθη της λίμνης Βαϊκάλης

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟΥΡΚΑ, Ρωσία. Στον πυθμένα της λίμνης Βαϊκάλης και σε βάθος 1.580 μέτρων, έφθασαν χθες δύο ρωσικά επανδρωμένα βαθυσκάφη, χωρίς να σπάσουν το ρεκόρ κατάδυσης (1.637 μέτρα) σε γλυκό νερό, στο πλαίσιο επιστημονικής αποστολής με στόχο την ανακάλυψη νέων ζωικών ειδών.

«Θελήσαμε να μελετήσουμε και να παρατηρήσουμε τα βάθη της λίμνης Βαϊκάλης, που είναι η βαθύτερη λίμνη στον κόσμο, με στόχο την προστασία του σπάνιου οικοσυστήματός της», είπε ο επικεφαλής της αποστολής, Αρτούρ Τσιλινγκάροφ, βουλευτής της ρωσικής Δούμας και ηγέτης της αποστολής που τοποθέτησε ρωσική σημαία στον διαφιλονικούμενο πυθμένα της θάλασσας του Βορείου Πόλου, πέρσι το καλοκαίρι.

Ο Τσιλινγκάροφ, που ισχυρίζεται ότι απολαμβάνει της «απολύτου εμπιστοσύνης» του Κρεμλίνου και του πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν, βρισκόταν στο κατάστρωμα του ωκεανογραφικού σκάφους «Τούρκα», που μετέφερε τα βαθυσκάφη Μιρ-1 και Μιρ-2 στο σημείο της λίμνης Βαϊκάλης, στα σύνορα της Νότιας Σιβηρίας με την Κίνα και τη Μογγολία. Τα πληρώματα των δύο σκαφών, τρεις άνδρες σε κάθε ένα από αυτά, προσπάθησαν -χωρίς επιτυχία όπως εντέλει αποδείχθηκε- να φθάσουν στο βαθύτερο σημείο του πυθμένα.

Εφθασαν τα 1.580 μέτρα

«Δεν σπάσαμε ρεκόρ… Δεν πειράζει, θα προσπαθήσουμε ξανά», είπε χθες ο κ. Τσιλινγκάροφ. Ο ίδιος, καθώς και εκπρόσωποι της εταιρείας Guinness Records, είχαν αναφέρει αρχικά ότι τα βαθυσκάφη είχαν σπάσει το ρεκόρ, αν και λίγο αργότερα αναίρεσαν την αρχική τους δήλωση, επισημαίνοντας ότι τα σκάφη είχαν φθάσει τα 1.580 μέτρα, χωρίς να σπάσουν το υπάρχον ρεκόρ των 1.637 μέτρων στην ίδια περιοχή, στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Παρά την πολιτική στήριξη, που εξασφάλισε η αποστολή, τα μέλη των πληρωμάτων των σκαφών απηύθυναν έκκληση στη ρωσική κυβέρνηση και στον πρόεδρό της, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ώστε να καταβληθούν μεγαλύτερες προσπάθειες προστασίας των υδάτινων αποθεμάτων της Ρωσίας. «Πολλοί ανησυχούν για την τύχη των υδάτων της Κασπίας, που είναι η βαθύτερη λίμνη στον κόσμο, αλλά ελάχιστα γίνονται για την προστασία της», είπε ο Βιατσεσλάβ Ναγκοβίτσιν, κυβερνήτης της περιοχής της Μπουριάτιγια και ένα από τα μέλη του πληρώματος του βαθυσκάφους Μιρ-1.

Οι ωκεανολόγοι, που μετέχουν στην αποστολή, δήλωσαν ότι ήθελαν να συλλέξουν δείγματα από διάφορα βάθη της λίμνης και να καταγράψουν τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη στο οικοσύστημα της Βαϊκάλης. Η λίμνη Βαϊκάλη είναι η βαθύτερη του κόσμου, αλλά όχι η μεγαλύτερη σε έκταση, διάκριση που ανήκει στην Κασπία Θάλασσα. Περιβαλλοντικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι η αυξημένη βιομηχανική ρύπανση απειλεί άμεσα την επιβίωση των μοναδικών ζωικών ειδών της λίμνης, που αριθμούν πάνω από 800 είδη.

Τα βαθυσκάφη Μιρ-1 και Μιρ-2, που έχουν το κάθε ένα μήκος 7,8 μέτρων χρησιμοποιήθηκαν για την κινηματογράφηση του ναυαγίου του Τιτανικού, αλλά και για την πραγματοποίηση εργασιών στο ναυάγιο του ρωσικού υποβρυχίου Κουρσκ, που βυθίστηκε αύτανδρο το 2000 στα βάθη της Θάλασσας του Μπάρεντς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή