Τα αμαρτωλά πεπραγμένα της «Αλληλεγγύης»

Τα αμαρτωλά πεπραγμένα της «Αλληλεγγύης»

4' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προβληματική -αν όχι ζοφερή- οικονομική κατάσταση της εκκλησιαστικής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ) «Αλληλεγγύη» προκαλεί ανησυχία στην Ιερά Σύνοδο. Η «Ιερή» ΜΚΟ βρίσκεται αντιμέτωπη με οικονομικό «άνοιγμα» πολλών εκατομμυρίων. Την περασμένη εβδομάδα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και οι δώδεκα συνοδικοί μητροπολίτες, αφού έλαβαν γνώση συγκεκριμένων στοιχείων, αποφάσισαν να διεξαχθεί ενδελεχής οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος στην εκκλησιαστική οργάνωση. Θα είναι η δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο, αφού όπως αποκαλύπτει η «Κ», ανάλογο «οικονομικό έλεγχο νομιμότητας» είχε ζητήσει με απόρρητο έγγραφό του και ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, λίγες μόλις εβδομάδες πριν ξεκινήσει η περιπέτεια της υγείας του.

«Ανοιγμα» 15 εκατ.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου άκουγαν έκπληκτοι, την περασμένη Πέμπτη, τους μητροπολίτες Φιλίππων κ. Προκόπιο και Ηλείας κ. Γερμανό -πρόεδρο του Δ.Σ. της ΜΚΟ «Αλληλεγγύης»- να περιγράφουν την απογοητευτική οικονομική κατάσταση της «κορωνίδας» της εκκλησιαστικής φιλανθρωπίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν, το οικονομικό «άνοιγμα» της οργάνωσης αγγίζει τα 15 εκατ. ευρώ, ενώ η αξία των ακινήτων που διαθέτει -και στα οποία στεγάζονται διάφορα ιδρύματα- μόλις που ξεπερνάει κατά τις εκτιμήσεις τα 5 εκατ. ευρώ. Επισήμαναν δε πως κατά την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της νέας διοίκησης, στις 12 Μαΐου, στο ταμείο της «Αλληλεγγύης» υπήρχαν 5.800 ευρώ, καθώς επίσης και καταθέσεις ύψους 336.000. Ωστόσο, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τα 180.000 ευρώ είναι δεσμευμένα σε τράπεζα ως εγγύηση για την έκδοση εγγυητικών επιστολών, προκειμένου να συμμετέχει η «Αλληλεγγύη» στα προγράμματα του υπουργείου Εξωτερικών

Παράλληλα τα χρηματικά διαθέσιμα σε διάφορους τραπεζικούς λογαριασμούς που προορίζονται αποκλειστικά για την υλοποίηση προγραμμάτων που ανέλαβε και εκτελεί η εκκλησιαστική ΜΚΟ εμφανίζονται να είναι σχεδόν 740.000 ευρώ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία που παρουσίασαν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι δύο μητροπολίτες για τις οικονομικές υποχρεώσεις της «Αλληλεγγύης». Οι οφειλές της εταιρείας προς τρίτους (προμηθευτές, ΔΕΚΟ, εργολάβους) αγγίζουν τα 2 εκατομμύρια, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2007 σύναψε δύο δάνεια ύψους 3,8 εκατ. υποθηκεύοντας δύο από τα τέσσερα ιδιόκτητα ακίνητά της.

Η νέα διοίκηση

Επίσης, οι υποχρεώσεις της από την συμμετοχή της σε άλλες εταιρείες που συνέστησε είναι της τάξης του 1,2 εκατομμυρίων, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών εμφανίζεται να απαιτεί την επιστροφή περίπου 7,5 εκατομμυρίων ευρώ που είχε χορηγήσει για διάφορα προγράμματα και τα οποία είτε δεν πραγματοποιήθηκαν είτε δεν ολοκληρώθηκαν. Αξίζει να σημειωθεί πως από το 2003, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, τα έσοδα της «Αλληλεγγύης» από επιχορηγήσεις, προγράμματα υπουργείων, δωρεές, δάνεια από τράπεζες και ιδιώτες προσεγγίζουν τα 45 εκατομμύρια ευρώ. «Στόχος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και της νέας διοίκησης της «Αλληλεγγύης» είναι να εξυγιανθεί οικονομικά, ώστε σε συνθήκες απόλυτης διαφάνειας και με σεβασμό στις προσφορές κάθε πιστού να στηρίξει το πνευματικό και φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας», σημειώνουν συνεργάτες του κ. Ιερώνυμου.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η οργάνωση είναι η επίμονη απαίτηση του υπουργείου Εξωτερικών να του επιστραφούν περίπου 6,7 εκατομμύρια για την μη υλοποίηση προγράμματος επισιτιστικής βοήθειας στο Ιράκ. Στις αρχές του 2006, η «Αλληλεγγύη» ανέλαβε να διοχετεύσει εκατοντάδες τόνους πουλερικών σε τρίτες χώρες λαμβάνοντας ως προκαταβολή το ποσό των 5,6 εκατομμυρίων. Ωστόσο στις 24 Απριλίου 2007 εντοπίσθηκαν στα περίπου 340 τόνοι αλλοιωμένων πουλερικών. Σύμφωνα με πληροφορίες λίγες ημέρες πριν από την παραπάνω ημερομηνία, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών είχε ενημερώσει τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο πως το υπουργείο απαιτούσε την επιστροφή των χρημάτων.

Τελικά στις 27 Απριλίου 2007 ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε με απόρρητο έγγραφό του από την Εκκλησιαστική Κεντρική Οικονομική Υπηρεσία «την διενέργεια οικονομικού ελέγχου νομιμότητας των μη εισέτι ολοκληρωθέντων προγραμμάτων αρμοδιότητος του υπουργείου Εξωτερικών, υπό της Μη Κυβερνητικής Οργανώσεως «Αλληλεγγύη». Σύμφωνα με πληροφορίες τον έλεγχο διενήργησαν οι εκκλησιαστικοί οικονομικοί επιθεωρητές κ.κ. Θεολόγος Μαρκής και Ιωάννης Πέτσος και στο πόρισμα που υπέβαλαν την 1η Ιουνίου 2007 φέρονται να αναφέρουν πως για την αγορά 371 τόνων πουλερικών ξοδεύτηκαν περίπου 740.000 ευρώ ενώ το υπόλοιπο από τα 5,6 εκατομμύρια εξακολουθούσε να βρίσκεται κατατεθειμένο σε τραπεζικό λογαριασμό όψεως.

Ομως στις 13 Μαρτίου 2008, μετά την εκλογή του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, οι δύο επιθεωρητές με νέο έγγραφό τους προς την «Αλληλεγγύη» ζήτησαν συγκεκριμένες αποδείξεις στις οποίες να «αποτυπώνεται το χρηματικό υπόλοιπο» του τραπεζικού λογαριασμού όπου κατατέθηκαν τα 5,6 εκατ. από το υπουργείο Εξωτερικών. Και αυτό γιατί κατά τον έλεγχο που είχαν πραγματοποιήσει, πριν ακόμα ασθενήσει ο Χριστόδουλος, αρκέστηκαν στις προφορικές διαβεβαιώσεις της ηγεσίας της «Αλληλεγγύης».

Επιστροφή χρημάτων;

Πού βρίσκονται όμως τα χρήματα που ζητάει να του επιστραφούν το ΥπΕξ; Σύμφωνα με συνεργάτες του πρώην διευθυντή της ΜΚΟ κ. Δημ. Φουρλεμάδη, ο οποίος αντικαταστάθηκε τον περασμένο Μάιο, «υποβλήθηκαν δικαιολογητικά δαπανών και επεστράφη μέρος του αδιάθετου υπόλοιπου, συνολικού ύψους 1,7 εκατ.ευρώ».

Ομως σε έγγραφο της ΜΚΟ που απεστάλη τον περασμένο Ιανουάριο σε όλους τους μητροπολίτες και υπέγραφε ο κ. Φουρλεμάδης επισημαίνονταν πως η «Αλληλεγγύη» είχε τη δυνατότητα να επιστρέψει μόλις 500 χιλιάδες ευρώ, ενώ παρακρατούσε ουσιαστικά ένα σημαντικό μέρος για «ενδεχόμενες μελλοντικές δαπάνες»!. «Ο πρώην διευθυντής φέρεται να μην ενημέρωσε τη νέα διοίκηση του οργανισμού ότι υπήρχαν πράξεις καταλογισμού από το ΥπΕξ, παρά το γεγονός ότι το γνώριζε. Και δυστυχώς η υπόθεση αυτή φαίνεται να έχει ποικίλες πτυχές που αξίζουν περαιτέρω διερεύνησης», σημειώνει απορημένος συνοδικός ιεράρχης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή